Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μυστικό ζωής: Πόσο πρέπει να περπατάμε κάθε μέρα για να ζήσουμε περισσότερο;

Η συχνή άσκηση νικά την παχυσαρκία, αυξάνει τη δύναμη των οστών και μειώνει τα καρδιακά

Δεκαπέντε λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά για να αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης μετά τα 60, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γαλλία. Η άσκηση αυτή ασφαλώς υπολείπεται από τα τουλάχιστον 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας τα οποία συνιστά σε εβδομαδιαία βάση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε όλους τους ενήλικες. Όμως οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και πολύ λιγότερη άσκηση μπορεί να έχει τρομαχτικά οφέλη για την υγεία!

Αναλύοντας τα στοιχεία εννέα προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 120.000 εξηντάρηδες και εβδομηντάρηδες εθελοντές, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως έστω και 15 λεπτά περπάτημα ημερησίως μειώνουν κατά 22% τον κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ζαν Μονέ, στο Σαιντ Ετιέν.

Όλα αυτά, επειδή πάνω από έξι στους δέκα ηλικιωμένους δεν περπατούν τόσο όσο προτείνουν οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να λένε ότι τα 15 λεπτά την ημέρα (ή 75 λεπτά την εβδομάδα) είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (BJSM), έδειξε ακόμα πως όσοι εθελοντές περπατούσαν επί 150 λεπτά την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 28% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη 10ετία.

Το μεγαλύτερο όφελος, όμως, αποκόμιζαν όσοι γυμνάζονταν δύο φορές περισσότερο από το συνιστώμενο - 300 λεπτά την εβδομάδα ή από μία ώρα πέντε φορές την εβδομάδα. Τα ποσοστά θνησιμότητας σε αυτούς ήταν μειωμένα κατά 35%, σε σύγκριση με εκείνα στους εθελοντές που δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Το περπάτημα νικάει 24 νοσήματα!

Το περπάτημα, αποτελεί μίας πρώτης τάξεως άσκηση για το σώμα, -όπως και όλες οι αεροβικές ασκήσεις- που μπορεί να γίνει εύκολα από τον καθένα και θεωρείται απαραίτητη τόσο για όσους κάνουν δουλειά γραφείου και έχουν γενικότερα μία καθιστική ζωή, όσο και για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών δραστηριοτήτων για να ασκήσουν το σώμα τους, όπως συμβαίνει με τους νέους σε ηλικία ανθρώπους.

Όποιος θέλει να κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο στον εαυτό του, ας αρχίσει να περπατάει με γρήγορο βήμα για 30 λεπτά την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις πιθανότητες που έχει να αναπτύξει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 24 νοσήματα!

Γιατί το περπάτημα είναι τόσο καλό για την υγεία; Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής», όσοι άνθρωποι φροντίζουν να είναι δραστήριοι 30 λεπτά την ημέρα διατρέχουν, μεταξύ άλλων, μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν:

-Κάθε είδους καρδιαγγειακό νόσημα (μεταξύ αυτών καρδιοπάθεια, ισχαιμικά εγκεφαλικά, αιμορραγικά εγκεφαλικά).

-Καρκίνο (γενικώς και διάφορες επιμέρους μορφές, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού).

-Τύπου 2 διαβήτη

-Στυτική δυσλειτουργία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεισμός - σεισμός, αντισυστημισμός
Τον τελευταίο καιρό και επειδή, ο πολιτικός λόγος πλήρως απουσιάζει, έχει καθιερωθεί ένα νέο είδος, οι λεγόμενοι αντισυστημικοί
Σεισμός - σεισμός, αντισυστημισμός