Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη για «παντοτινά χημικά» σε κρασιά - Ποια είναι τα «ύποπτα»

Από ποια χρονολογία και μετά παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση στα «παντοτινά χημικά» σε ευρωπαϊκά κρασιά

Η ουσία που εντοπίζεται πλέον σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ευρωπαϊκά κρασιά είναι μία από εκείνες που χαρακτηρίζονται ως «παντοτινά χημικά», επειδή δεν διασπώνται εύκολα και μένουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον.

Οι ερευνητές του Pesticide Action Network Europe εξέτασαν 49 φιάλες κρασιών του εμπορίου για να δουν πώς είχε εξελιχθεί η μόλυνση με TFA στα τρόφιμα και τα ποτά. Βρήκαν επίπεδα τριφθοροοξικού οξέος (αλλιώς τριφθοραιθανικού οξέος ή TFA), ενός προϊόντος της διάσπασης των χημικών ουσιών PFAS που ενέχει πιθανούς κινδύνους για τη γονιμότητα, πολύ υψηλότερα από εκείνα που είχαν μετρηθεί προηγουμένως στο νερό.

Τα κρασιά που παρήχθησαν πριν από το 1988 δεν παρουσίαζαν ίχνη TFA, διαπίστωσαν οι ερευνητές, αλλά εκείνα που παρήχθησαν μετά το 2010 παρουσίαζαν απότομη αύξηση της μόλυνσης. Τα βιολογικά και τα συμβατικά κρασιά παρουσίασαν αύξηση της μόλυνσης από TFA, αλλά τα επίπεδα στις βιολογικές ποικιλίες έτειναν να είναι χαμηλότερα.

«Τα κρασιά που είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση TFA, κατά μέσο όρο, ήταν επίσης τα κρασιά όπου βρέθηκε η υψηλότερη ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων», ανέφεε η Salomé Roynel από το δίκτυο Pesticide Action Network Europe, το οποίο έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να απαγορεύσουν τα φυτοφάρμακα Pfas.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 10 αυστριακά κρασιά παραγωγής ακόμη και το 1974 -πριν από τις αλλαγές πολιτικής που υποπτεύονται ότι οδήγησαν στην ευρεία χρήση πρόδρομων χημικών ουσιών του TFA- καθώς και 16 κρασιά που αγοράστηκαν από αυστριακά σούπερ μάρκετ παραγωγής μεταξύ 2021 και 2024.

Όταν η αρχική ανάλυση αποκάλυψε απροσδόκητα υψηλά επίπεδα μόλυνσης από TFA, ζήτησαν από εταίρους σε όλη την Ευρώπη να συνεισφέρουν δείγματα από τις χώρες τους.

Τα αποτελέσματα από 10 ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν ότι δεν υπήρχαν ανιχνεύσιμες ποσότητες TFA σε παλαιά κρασιά, μια «μέτρια αύξηση» των συγκεντρώσεων από 13 μικρογραμμάρια ανά λίτρο σε 21 μεταξύ 1988 και 2010 και μια «απότομη αύξηση» στη συνέχεια, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 121 μικρογραμμάρια ανά λίτρο στα πιο πρόσφατα κρασιά.

Τα PFAS είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταναλωτικά προϊόντα, ορισμένες από τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν βλαβερές συνέπειες για τους ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της μόλυνσης με TFA στην υγεία, πρόσφατες μελέτες σε θηλαστικά έδειξαν ότι ενέχει κινδύνους για την αναπαραγωγική υγεία. Πέρυσι, η γερμανική ρυθμιστική αρχή για τα χημικά πρότεινε την ταξινόμηση της ουσίας TFA ως τοξικής για την αναπαραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κύριες πηγές TFA θεωρούνται τα φθοριούχα ψυκτικά μέσα, γνωστά ως F-αέρια, τα οποία διασπείρονται παγκοσμίως, και τα φυτοφάρμακα PFAS, τα οποία συγκεντρώνονται στο έδαφος των καλλιεργειών. Οι συγκεντρώσεις των F-αερίων αυξήθηκαν μετά την απαγόρευση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον, όπως οι χλωροφθοράνθρακες, από το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, ενώ τα φυτοφάρμακα Pfas πιστεύεται ότι διαδόθηκαν ευρέως στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1990.

Μελέτη του Νοεμβρίου που χρησιμοποίησε δεδομένα πεδίου από τη νότια Γερμανία αποκάλυψε μια «σημαντική αύξηση» στις συγκεντρώσεις TFA στα υπόγεια ύδατα κατά τη σύγκριση γεωργικών εκτάσεων με άλλες χρήσεις γης.

Πηγή: iatropedia

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ