Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά και ο ρόλος τους είναι να «συμπληρώνουν» μια κανονική διατροφή. Οι γονείς, όμως, «βομβαρδίζονται» με διάφορα -και αντικρουόμενα πολλές φορές- μηνύματα σχετικά με το αν είναι χρήσιμα ή επιζήμια για την ανάπτυξη του παιδιού.
Η οργάνωση καταναλωτών Stiftung Warentest, με έδρα το Βερολίνο, εξέτασε τα συστατικά 18 κοινών συμπληρωμάτων διατροφής σε σύγκριση με τα συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψης θρεπτικών συστατικών για νέους ανθρώπους.
Ανέλυσε επίσης τον τρόπο με τον οποίο διαφημίζονταν και κατά πόσον τα αναφερόμενα οφέλη τους υποστηρίζονταν από ιατρικά στοιχεία.
Η ομάδα ελέγχου εντόπισε προβλήματα με 17 από τα συμπληρώματα, με δοσολογίες άνω των συνιστώμενων επιπέδων για παιδιά σε 15 από αυτά. Πέντε περιείχαν βιταμίνη Α σε επίπεδα υψηλότερα από τη μέγιστη σύσταση για τους ενήλικες.
Στην καλύτερη περίπτωση περιττά, στη χειρότερη επικίνδυνα
Συνολικά, η Stiftung Warentest ανέφερε ότι τα συμπληρώματα για παιδιά είναι «στην καλύτερη περίπτωση περιττά και στη χειρότερη επικίνδυνα».
Τα συμπληρώματα διατροφής γενικά δεν θεωρούνται απαραίτητα για τους υγιείς ανθρώπους που έχουν μια κανονική διατροφή και δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν «μονόπλευρες, ανισόρροπες» δίαιτες, σύμφωνα με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), το οποίο κάνει αξιολογήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων.
Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία ρυθμίζονται ως τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.
Έρευνα του 2022 σε 14 χώρες της ΕΕ διαπίστωσε ότι το 93% των ενηλίκων είχε λάβει συμπληρώματα διατροφής κατά το τελευταίο έτος, με τους περισσότερους από αυτούς να επικαλούνται γενικά οφέλη για την υγεία.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, τα συμπληρώματα συχνά διαφημίζονται ως ένας τρόπος ενίσχυσης της απόδοσής τους στο σχολείο, της ανάπτυξης ή του ανοσοποιητικού τους συστήματος, σύμφωνα με το BfR.
Τα μηνύματα αυτά, σύμφωνα με την ανάλυση της Stiftung Warentest, μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβή.
Πότε τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα και πότε επικίνδυνα
Σύμφωνα με τον δρ Berthold Koletzko, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής και παιδογαστρεντερολόγο στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, τα συμπεράσματα της νέας μελέτης είναι γενικά λογικά, αλλά δεν εξετάζουν τις περιπτώσεις όπου οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα για τα παιδιά.
«Φυσικά, μπορείτε να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από μια ισορροπημένη διατροφή», δήλωσε ο Koletzko στο Euronews Health, προσθέτοντας ότι «τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται συμπληρώματα».
Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν μικρά παιδιά και έφηβοι με «μη βέλτιστες προμήθειες κρίσιμων θρεπτικών συστατικών, ακόμη και ελλείψεις» σε πράγματα όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν οι οικογένειές τους είναι χορτοφάγοι, δεν τρώνε γλουτένη ή έχουν κάποιον άλλο περιορισμό σε επίπεδο διατροφής, είπε ο Koletzko, ή αν ζουν σε μέρος χωρίς πολύ ήλιο.
Μια μελέτη του 2017, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το 3,4% των παιδιών ηλικίας 6 έως 17 ετών στη Γερμανία ήταν χορτοφάγα, ένα επίπεδο που ο Koletzko αναμένει ότι έχει αυξηθεί στο μεταξύ.
Ακόμη και για τα παιδιά, όμως, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα, ο Koletzko λέει ότι δεν είναι όλες οι βιταμίνες ίδιες. Οι βιταμίνες Gummy, για παράδειγμα, έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά να φάνε πάρα πολλές, επειδή έχουν γεύση και μοιάζουν με γλυκά.
Τα παιδιά που παίρνουν πάρα πολλές βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα στο στομάχι ή χαλαρά κόπρανα.
Το συμπέρασμα, δήλωσε ο Koletzko, είναι ότι οι γονείς που ανησυχούν για τη διατροφή του παιδιού τους θα πρέπει να ζητούν καθοδήγηση από έναν έμπιστο επαγγελματία υγείας.
«Είναι σημαντικό, αν επιλέξετε ένα συμπλήρωμα, να επιλέξετε το σωστό και να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας», λέει ο Koletzko.
Πηγή: iatropedia