Τρεις δράσεις για τη στεγαστική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη αστέγων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί η Κοινωνική Οργάνωση ΑΡΣΙΣ.
Αναλυτικά:
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων συνεχίζει και το τρέχον έτος την πολύχρονη δράση της για τη στεγαστική αποκατάσταση και την κεντρική κοινωνική επανένταξη αστέγων στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΡΣΙΣ συμμετέχει ως Φορέας Διαχείρισης σε τρία (3) σχέδια για τον νέο κύκλο υλοποίησης του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους ΙΙΙ».
Ειδικότερα, πρόκειται για τα σχέδια:
1. ΣΕ – 6 : «Κοινή Δράση για τη Στέγαση και Εργασία των αστέγων στο Δήμο Θεσσαλονίκης» με Δικαιούχο Φορέα τον Δήμο Θεσσαλονίκης και Διαχειριστές Φορείς την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και την PRAKSIS (44 νοικοκυριά)
2 ΣΕ – 7 : «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους στην Δυτική Θεσσαλονίκη» με Δικαιούχους Φορείς τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών και Διαχειριστή Φορέα την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (33 νοικοκυριά)
3. ΣΕ – 8 : «ΕΣΤΙΑ+ΖΩ, Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» με Δικαιούχους Φορείς τους Δήμους Λαγκαδά, Καλαμαριάς, Θερμαϊκού, Παιονίας και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε) – ΑΡΓΩ και Διαχειριστή Φορέα την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (20 νοικοκυριά).
Μέσω του προγράμματος, συνολικά 97 νοικοκυριά θα μετατραπούν σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης με ωφελούμενους οικογένειες και άτομα από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Στόχος του προγράμματος είναι η συμβολή στην εξάλειψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα στοχεύει στις παρακάτω ωφελούμενες ομάδες:
1. Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων και Υπνωτήρια,
2. Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης,
3. Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,
4. Άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων Φορέων του ν. 4139/2013 (Α’ 74), όπως εκάστοτε ισχύει, και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,
5. Οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορέα Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτή ορίζεται στην περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143).
Ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι:
1. Η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης, μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας.
2. Η κινητοποίησή τους για επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω παροχής συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης.
3. Η ένταξη των ωφελούμενων στο πρόγραμμα για διάστημα έως 24 μηνών με κάλυψη του μισθώματος, των οικοσυσκευών και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, με βάση τα μέλη του νοικοκυριού.
4. Η ένταξη υποχρεωτικά 20% κατ’ ελάχιστο σε επιδότηση εργασίας και 10% σε επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.
5. Η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών με συναρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δικαιούχου και άλλων Δημόσιων Φορέων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται και χρηματοδοτείται από πόρους που προέρχονται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με Αρχή Διαχείρισης τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων της ΑΡΣΙΣ στα παρακάτω τηλέφωνα : 2310534652, 2310516135.
- Δυστύχημα στην Εγνατία: «Μίλησαν» τα βίντεο – Κανένα από τα 2 ΙΧ δεν έκανε όπισθεν
- Θεσσαλονίκη: Έκτακτα δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ για το Πάσχα – Αυξημένη 20% η κίνηση
- Θεσσαλονίκη: Η βόλτα Αγγελούδη στην αγορά – Συνομίλησε με τον κόσμο (VIDEO)
- Ανάκληση για γνωστές μπάρες πρωτεΐνης από τα ράφια των σούπερ – μάρκετ (ΦΩΤΟ)