Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κραυγή αγωνίας από διανομείς - «Δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σπίτι μας»

delivery-dianomeas

«Είναι καθημερινότητά μας το να δεχόμαστε επιθέσεις» είπε ο κ. Βαλάντης Παπαδόπουλος

*Του Δημήτρη Κετικίδη | Από την έντυπη έκδοση «Τύπος Θεσσαλονίκης»

Μεροκάματο με ρίσκο, δρόμοι γεμάτοι παγίδες, αλλά και μειωμένος τζίρος σε σχέση με παλιότερα είναι μερικά από τα στοιχεία του επαγγέλματος των διανομέων φαγητού. Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης ενός πολίτη σε διανομέα φαγητού στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τη σκληρή καθημερινότητα την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε φορά που βγαίνουν στους δρόμους οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Θεσσαλονίκης και Γ.Γ. του ΟΕΘ κ. Βαλάντη Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι τέτοιου είδους συμβάντα, αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς τους.  

«Ο άνθρωπος που έκανε την επίθεση έχει προβλήματα. Ο συνάδελφος πήγε να παραδώσει την παραγγελία, του είπε να του δώσει έναν καφέ και αρνήθηκε. Πήρε κατσαβίδι και του επιτέθηκε, ευτυχώς ήταν ψύχραιμος. Η αστυνομία ήρθε μετά από ένα τέταρτο δεν ήρθε γρήγορα» σχολίασε για το πρόσφατο συμβάν.

Σχετικά με το πόσο συχνά αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε:

«Είναι η καθημερινότητά μας. Πριν από 1,5 περίπου μήνα υπήρξε ένα ανάλογο περιστατικό στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Νίκης και Ίωνος Δραγούμη. Οδηγός αυτοκινήτου παραβασίασε ερυθρό σηματοδότη, ενώ ο συνάδελφος κινούνταν κανονικά.

Μάλιστα όταν του ζήτησε τον λόγο, ο οδηγός κατέβηκε του έριξε το μηχανάκι και τον χτύπησε. Για καλή τύχη του συναδέλφου μας, υπήρχαν αστυνομικοί που ήταν κοντά και συνέλαβαν τον οδηγό».

Ο ίδιος, στάθηκε και στο γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση στους δρόμους τόσο για να προστατεύονται οι ίδιοι, όσο και οι υπόλοιποι πολίτες.

«Εμείς παραδίδουμε παντού. Πολλά βράδια τυχαίνει να πηγαίνουμε και στα δυτικά που σε κάποιες περιοχές είναι πιο επικίνδυνα. Θα πρέπει να υπάρχει γενικά καλύτερη αστυνόμευση».

Όσον αφορά περιστατικά που έχουν τύχει στον ίδιο, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε ότι «κατέβαινα να παραδώσω παραγγελία και με παρέσυρε αυτοκίνητο. Ενώ το μηχανάκι ήταν αυτό που έπεσε πάνω μου, ο οδηγός του έκανε αρνητική δήλωση, δηλαδή ότι φταίω εγώ για το συμβάν που ήμουν πεζός».

«Λουτρό» αίματος στους δρόμους

Ο αντιπρόεδρος του ΣΑΔΘ αναφέρθηκε και στα τροχαία δυστυχήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με θύματα διανομείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επάγγελμά τους πληρώνει «βαρύ» φόρο αίματος στην άσφαλτο. «Από το 2017 μέχρι σήμερα έχουμε 81 νεκρούς συναδέλφους. Με μια έρευνα που έχουμε κάνει, στο 80% των θανατηφόρων σε διανομείς, η υπαιτιότητα είναι του άλλο οχήματος» υπογράμμισε.

Σχετικά με τη συμπεριφορά των διανομέων στους δρόμους και το κατά πόσο προκαλούνται πλέον ατυχήματα με δική τους υπαιτιότητα, στάθηκε στη λειτουργία των πλατφορμών οι οποίες όπως είπε «έφεραν κάποια καλά. Οι πλατφόρμες σου λένε ότι αν δεν τηρείς τον ΚΟΚ, τότε σταματάει η συνεργασία.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η συντριπτική πλειοψηφία των διανομέων που είναι σε πλατφόρμες, τηρούν τον ΚΟΚ στο μέτρο του δυνατού. Δεν γίνεται το 5% των διανομέων που μπορεί να μην τηρούν τον ΚΟΚ, να αμαυρώνουν το υπόλοιπο 95%».

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στο επάγγελμά τους.

«Έχουμε επικοινωνήσει δύο φορές με τον πρώην υπουργό Μεταφορών τον κ. Οικονόμου. Ζητήσαμε να εκδοθεί κάρτα επαγγελματία διανομέα η οποία θα έχει κάποιες προϋποθέσεις. Καταρχάς θα πρέπει να έχει τελειώσει κάποιος τη βασική εκπαίδευση. Οι αλλοδαποί, θα πρέπει να μιλάνε καλά ελληνικά έτσι ώστε να μπορούν να συνεννοηθούν. Άλλη μια προϋπόθεση που θα πρέπει να πληροί κάποιος, είναι και το καθαρό ποινικό μητρώο, αλλά και να έχει κάρτες υγιεινής αφού μπαίνει σε σπίτια και μαγαζιά.

Όλα αυτά θα συμβάλλουν στο να υπάρχει ένα φιλτράρισμα για το ποιοι μπορούν να κάνουν αυτήν τη δουλειά. Μπορεί να κοπεί κάπως η ποσότητα όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων, αλλά θα υπάρχει ποιότητα.

Για εμένα το θέμα της ποιότητας τώρα είναι στο 50 -50. Δυστυχώς στον κλάδο μας δεν τηρούνται όλα τα βασικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που με ένα ID δουλεύουν 3-4 άτομα, πράγμα το οποίο δεν επιτρέπεται, καθώς το κάθε ένα αντιστοιχεί σε ένα άτομο. Είναι ένας προσωπικός αριθμός για κάθε διανομέα, και ο καθένας πρέπει να έχει τον δικό του.

Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος όμως χάνει κέρδος από τις εισφορές και το ξέρουν κιόλας. Εμείς περιμένουμε από το κράτος να πράξουν τα νόμιμα, και η απάντηση που λάβαμε είναι ότι είναι αρμοδιότητα του ΣΕΠΕ. Ο πρόεδρος της Αρχής, δεσμεύτηκε να καλέσει τις ενδιαφερόμενες πλατφόρμες και τα σωματεία και να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησε και για τον νόμο Χατζηδάκη που αφορά το επάγγελμά τους, τον οποίο χαρακτήρισε «φωτογραφικό».

«Είναι ένας φωτογραφικός νόμος του Χατζηδάκη ο οποίος έχει ασάφειες. Είμαστε αυτοαπασχολούμενοι με μπλοκάκι, αλλά ουσιαστικά είμαστε μισθωτοί» τόνισε.

«Ο συγκεκριμένος νόμος, λέει ότι εμείς ορίζουμε τον τόπο, και τον τρόπο που θα δουλέψουμε, ενώ μας δίνει και τη δυνατότητα να δουλεύουμε ταυτόχρονα και σε άλλες πλατφόρμες. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που καταπατάται ο νόμος, καθώς η πλατφόρμα μπορεί να επιβάλλει ποιες ώρες θα δουλέψουμε» είπε.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στον τζίρο που κάνουν οι διανομείς, υπογραμμίζοντας ότι «από τον Αύγουστο του ’22 υποστήκαμε μείωση του εισοδήματός μας μονομερώς από τις πλατφόρμες της τάξης του 40%. Πλέον δεν ξέρεις πόσο σε πληρώνει το χιλιόμετρο, και πόση είναι η βασική αμοιβή της παραγγελίας.

Στην καθημερινότητα ένας μέσος διανομέας ήθελε περίπου 9 ώρες για 90-100€ τζίρο, και γι’ αυτά τα χρήματα έπρεπε να εκτελέσει περίπου 28-30 παραγγελίες. Πλέον, για τα ίδια λεφτά, χρειάζονται παραπάνω παραγγελίες και περισσότερες ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίεση, υπάρχει περίπτωση να πάθουμε κάτι στον δρόμο κλπ. Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο να φιλάμε τα παιδιά μας πριν φύγουμε από το σπίτι, επειδή δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να γυρίσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ