Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το σύμπαν της METLEN «ζωντανεύει» σε μια εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας

Στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι εκτίθενται τα έργα του Τάσου Βρεττού

Της Λεμονιάς Βασβάνη 

Τα ορυχεία, τα μέταλλα, οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της METLEN στη Βοιωτία – από τον Κόλπο Αντίκυρας και το Δίστομο έως το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, αλλά και οι εργαζόμενοί της αποτελούν τους «πρωταγωνιστές» της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Προσεγγίζοντας τη METLEN: Οι δρόμοι ενός νέου Βιομηχανικού Κοσμοπολιτισμού» που υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος Τάσος Βρεττός και φιλοξενείται με ελεύθερη είσοδο έως τις 23 Απριλίου στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Μέσα από το φακό του ο καταξιωμένος δημιουργός αποτύπωσε εικόνες που μαγνητίζουν το βλέμμα του θεατή σε μια έκθεση που πλαισιώνεται με ήχους από τις ίδιες τις παραγωγικές εγκαταστάσεις.
«Αγαπάμε πάρα πολύ το Αλουμίνιο της Ελλάδος. Από το 2005 που αγοράστηκε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο μέχρι και σήμερα, το Αλουμίνιο της Ελλάδος είναι η καρδιά της εταιρείας. Είναι το μέρος που ζούμε, αναπνέουμε, επιχειρούμε. Είναι ένα μέρος που το ξέρουμε καλά και θέλαμε να το αποτυπώσουμε. Να δείξουμε ότι υπάρχει βιομηχανία στην Ελλάδα που μας κάνει περήφανους σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη», ανέφερε η Chief Corporate Affairs and Communications Officer της METLEN κα. Βίβιαν Μπουζάλη το βράδυ της Πέμπτης στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης. 

metlen1.jpg

Έκανε μια αναδρομή της ιστορίας της επιχείρησης τονίζοντας πως ξεκίνησε από τον παππού του νυν προέδρου στις αρχές 1900. «Στο τιμόνι πλέον είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ένας χαρισματικός άνθρωπος που μας εμπνέει. Αυτό το μικρό θαύμα το έχει κάνει ο ίδιος και η ομάδα του. Με σκληρή δουλειά, καθαρή ματιά στο που πάμε, με υψηλά όνειρα και φιλοδοξίες, φτάσαμε στο σημείο που είμαστε τώρα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως στις 28/4 θα παρουσιάσουν την εταιρεία στους αναλυτές, στους money makers και στην επιχειρηματική αγορά του Λονδίνου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για primary listing στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στον FTSE 100. 

metlen6.jpg

Η εταιρεία έχει δραστηριότητα σε πάνω από 43 χώρες, έχει 7500 εργαζόμενους και στις 5 ηπείρους. 
Μάλιστα η νέα της επένδυση 300 εκατ ευρώ, όπως ειπώθηκε, θα διπλασιάσει την παραγωγή αλουμίνας, ενώ θα παράξει και γάλλιο, υλικό που χρησιμοποιείται σε μικρόεπεξεργαστές, drones κλπ, και αυτή την στιγμή δεν παράγεται στην Ευρώπη.

Παράλληλα η Metlen εκτός από την επεξεργασία μετάλλων, παράγει ενέργεια, κατασκευάζει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας,  έχει την Protergia, είναι ο νούμερο ένα κατασκευαστής μπαταριών στην Αγγλία, ενώ κατασκευάζει και υποθαλάσσια καλώδια. 

metlen4.jpg

Επίσης έχει σημαντική κοινωνική πολιτική. «Είμαστε παρόντες στις τοπικές κοινωνίες όπου επιχειρεί η Melten. Αν εκεί που επιχειρείς δεν σε αγαπάνε, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα», σημείωσε η κυρία Μπουζάλη, ενώ μίλησε και για τα Άσπρα Σπίτια, τον οικισμό που ζουν εργαζόμενοι της εταιρείας με τις οικογένειές τους.

Για ένα υπέροχο ταξίδι έκανε λόγο ο Τάσος Βρεττός μιλώντας για την έκθεση. Είπε πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι παρών στα έργα του. «Πρόθεσή μου ήταν να βυθιστώ σε έναν κόσμο της βαριάς βιομηχανίας, άγνωστο για μένα. Με εντυπωσίασε η κλίμακα, οι μεγάλες διαστάσεις. Για μένα όμως οι άνθρωποι ήταν το κέντρο βάρους. Αυτοί ήταν ο οδηγός μου», σημείωσε.

metlen7.jpg

Ο ίδιος αν και κλειστοφοβικός, κλήθηκε να φωτογραφίσει ορυχεία. Αυτό διήρκησε σχεδόν 20 μέρες. «Ήταν ένα στοίχημα. Ήταν τόσο εντυπωσιακή και μεταφυσικά παράδοξη όλη αυτή η ατμόσφαιρα», σχολίασε.

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται τα αρχεία Κωνσταντίνου Δοξιάδη

metlen3.jpg

Η επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου έκανε σύντομη αναφορά στο πώς το υλικό έγινε έκθεση. Είπε ότι η φωτογραφία του Βρεττού «έχει ζέση και επιτελεστικότητα, πάλλεται, δονείται και έχει χρόνο. Θα δείτε μια έκθεση όχι για την, αλλά με την METLEN. Είναι ο κοσμοπολιτισμός της METLEN. Επίσης διαθέτει κάτι που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σε έξω - ακαδημαϊκό περιβάλλον: τα αρχεία Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Είναι η πρώτη φορά που για αυτή την έκθεση παρουσιάζονται εδώ στη Θεσσαλονίκη. Προσεγγίσαμε τα αρχεία Δοξιάδη όπως ο Βρεττός προσέγγισε τη METLEN. Ο τίτλος της έκθεσης εξάλλου είναι κομμάτι ενός κειμένου της δοκιμιογράφου Σούζαν Σόντακ για να μιλήσει για το θέατρο του Αντονέν Αρτό λέγοντας πως δεν μπορείς να προσεγγίσεις κάτι που δεν έχει τελειώσει, κινείσαι προς αυτό για να αισθανθείς οικεία και βλέπεις ένα σύμπαν δυνατοτήτων. Είναι κάτι ζωντανό και θερμό όπως το ισόγειο της έκθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δεύτερες επισκέψεις καταγράφηκε ήχος από το εργοστάσιο, τις μηχανές. τους σωλήνες, και αυτό με τη βοήθεια ενός καλλιτέχνη του ήχου έγινε ένα νέο έργο. Όλα αυτά αποτελούν ένα storytelling, ένα κορυφαίο έργο για έναν εργατικό οικισμό».

metlen8.jpg

Για την ιστορία του Επαμεινώνδα Χαρίλαου που ίδρυσε τον ομώνυμο οικισμό και υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα αναφέρθηκε ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης στην ομιλία του, σχολιάζοντας πως ήταν ένας προφητικός επιχειρηματίας που σφράγισε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ