Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης
Η νέα ανακάλυψη σημαίνει ότι στο μέλλον οι θεραπείες μπορεί να ξεκινούν από τη μέση ηλικία, μετά από μια απλή μαγνητική η οποία θα δείχνει αν κάποιος κινδυνεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ δεκαετίες νωρίτερα. Η πρώιμη πρόληψη θα μπορούσε μια μέρα να προσφέρει πραγματική ελπίδα για να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις της νόσου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Πειράματα των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι μια απλή μαγνητική μπορεί να εντοπίσει χημικές μεταβολές ζωτικής σημασίας, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αργότερα την ανίατη πάθηση. Όταν εντοπίζεται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο πιθανό είναι ένας ασθενής να έχει Αλτσχάιμερ στο μέλλον.
Η καθηγήτρια Anne Fagan, δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να προβλέψουμε οριστικά αν κάποιος θα αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά εργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του στόχου. Μια μέρα ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα της νέας έρευνας για τον εντοπισμό και τη θεραπεία της νόσου, χρόνια νωρίτερα από την απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών προβλημάτων».
Η σημαντική ανακάλυψη για τον προσδιορισμό των βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ασθένειας, προέκυψε από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας από 169 υγιή άτομα ηλικίας μεταξύ 45 και 75. Η Δρ Clare Walton της κοινωνίας του Alzheimer, δήλωσε: «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι διαδικασίες που οδηγούν στη νόσο του Alzheimer ξεκινούν πολλά χρόνια πριν οι άνθρωποι εμφανίσουν συμπτώματα.
Πρόγνωση 10 χρόνια νωρίτερα!
«Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία που να επιβραδύνει ή να σταματά το Αλτσχάιμερ, αν προβλέψουμε τη νόσο πριν τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται, είναι σημαντικό δεδομένου ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ατόμων που θα ωφεληθούν περισσότερο από πιθανές θεραπείες για την πρόληψη της άνοιας».
Η νευρολόγος Fagan και η ομάδα της στο πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις που χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα της σάρωσης για να αποκαλύψει τις αλλαγές του εγκεφάλου και βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με νόσο Αλτσχάιμερ που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί οι βιοδείκτες συνδέονται με Αλτσχάιμερ, αλλά αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, είναι η πρώτη που δείχνει πως αυτοί οι δείκτες αλλάζουν στη μέση ηλικία.
Ο καθηγητής Christian Holscher του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα είναι ζωτικής σημασίας για να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο σώμα πριν εκδηλωθεί η ασθένεια και παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα, όπως τη λήθη. Τα αποτελέσματα υπόσχονται ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε την ασθένεια πριν από οποιαδήποτε σημαντική βλάβη αναπτυχθεί στον εγκέφαλο. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου πολύ νωρίτερα και με υψηλότερες πιθανότητες επιτυχίας».
Ανησυχητικές εκτιμήσεις δείχνουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα χτυπηθούν από τη νόσο μέχρι το 2050. Ο Δρ Eric Karran της Έρευνας του Αλτσχάιμερ στη Βρετανία, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τις αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το Alzheimer. Η έναρξη των συμπτωμάτων συμβαίνει δέκα χρόνια νωρίτερα ή περισσότερα και γι 'αυτό οι μελέτες που εξετάζουν εθελοντές για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι τόσο πολύτιμες. Οι τεχνικές για να ανιχνεύσουν νωρίτερα και με ακρίβεια τις αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με Αλτσχάιμερ, θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της νόσου, επιτρέποντας την έγκαιρη στήριξη και πρόσβαση σε μελλοντικές θεραπείες».