«Η γιορτή του Πάσχα είναι πρόκληση για αφύπνιση και πρόσκληση σε μια νέα πορεία ‘άλλης βιοτής΄. Είναι η κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση του προσωπικού και του κοινωνικού μας βίου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο πασχαλινό του μήνυμα ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας. Ο ίδιος προσθέτει πως «ας αντλήσουμε, λοιπόν, δύναμη από τη γιορτή της Ανάστασης. Δύναμη δημιουργίας για έναν κόσμο αγάπης, δικαιοσύνης και ειρήνης. Ας μην ξεχνούμε ότι για να αλλάξει ο κόσμος, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς και ότι για να αναστήσουμε την πεσμένη ανθρωπότητα πρέπει πρώτα να αναστηθούμε εμείς».
Αναλυτικά, στο πασχαλινό του μήνυμα ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, αναφέρει:
Μέσα στην ακαταστασία και την ταραχή ενός κόσμου που καταρρέει, ενός κόσμου χωρίς όραμα, αξίες και ανθρωπιά, όπου κυριαρχεί η βία και ο πόλεμος και όπου όλα γύρω αποπνέουν μια αίσθηση οδύνης και απελπισίας, η Εκκλησία κηρύττει τη χαρά της Ανάστασης. Όλοι απογοητευμένοι από όλα, καλούμαστε σήμερα στο πανηγύρι της Ανάστασης, να μεταβάλουμε την απόγνωση σε ελπίδα.
Σήμερα ο Αναστημένος Χριστός προσφέρει σε όλη την ανθρωπότητα έναν νέο κόσμο εντελώς αλλότριο και ξένο προς τη φθορά, την αδικία και την υποδούλωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Με την Ανάσταση τα πάντα ανατρέπονται και γίνονται καινούργια. Στη νέα πραγματικότητα δεν χωρούν αδικίες, εκμετάλλευση και καταπίεση. Πολύ περισσότερο, δεν χωρά το μίσος, η βία και οι αντιπαλότητες. Το Πάσχα είναι θρίαμβος της αγάπης του Θεού, η οποία δεν έχει όρια, δεν κάνει διακρίσεις και δεν γνωρίζει εχθρούς.
Η γιορτή του Πάσχα είναι πρόκληση για αφύπνιση και πρόσκληση σε μια νέα πορεία «άλλης βιοτής». Είναι η κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση του προσωπικού και του κοινωνικού μας βίου.
Ανάσταση σημαίνει αναμόρφωση του νου μας και της πράξης μας κατά Χριστόν, δηλαδή να φρονούμε όπως ο Χριστός, να πράττουμε και να συμπεριφερόμαστε όπως ο Χριστός. Να μη μένουμε στο γράμμα του Ευαγγελίου, που γίνεται τυπολατρία και θρησκεία, αλλά να εισερχόμαστε στο πνεύμα του Ευαγγελίου, που είναι αλήθεια και ζωή.
Το αναστάσιμο ήθος δεν αποκτάται με πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες ούτε με επιπόλαιη θρησκευτικότητα. Για να γίνουμε άνθρωποι της Ανάστασης πρέπει να βιώσουμε τον Σταυρό. Όχι μόνο να ανέβουμε μαζί με τον Χριστό στο Γολγοθά, αλλά να βιώνουμε καθημερινά το πνεύμα του Γολγοθά. Να αντέχουμε να είμαστε τελευταίοι, να μην περιμένουμε κανένα πρωτείο, να παραιτηθούμε από κάθε εξουσιαστική επιθυμία, να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι άνθρωποι. Να μη σκεφτόμαστε όπως σκέφτεται ο κόσμος. Οι άνθρωποι γοητεύονται πάντα από την κοσμική εξουσία. Ιδανικό τους είναι να κυριαρχούν και να καταδυναστεύουν τους αδύναμους, προσποιούμενοι ότι υπερασπίζονται τα «δικαιώματα του ατόμου». Για την Εκκλησία όμως δεν υπάρχουν άτομα, αλλά πρόσωπα, δεν υπάρχει ηγεμονία, αλλά διακονία. Αν υπάρχει στην Εκκλησία μια εξουσία, είναι η εξουσία της θυσιαστικής αγάπης. Μόνο αυτή η αγάπη λυτρώνει, μόνο αυτή δίνει χαρά, μόνο αυτή τελικά σώζει.
Η ανάσταση του Χριστού σημαίνει πάντοτε μια δημιουργική και ανακαινιστική ενέργεια του Θεού εντός της κοινωνίας. Ο Χριστός δεν αποβάλλει τον κόσμο, όσο κι αν ο κόσμος Τον έχει εξορίσει από το κέντρο της ζωής του και έχει διαστρεβλωθεί. Τον προσλαμβάνει, τον συμφιλιώνει με τον Θεό και τον ανακαινίζει. Η σήψη της κοινωνίας αφαιρείται με την Ανάσταση. Ο παραλογισμός στις ανθρώπινες σχέσεις λογικεύεται με την Ανάσταση. Η Ανάσταση είναι δύναμη και νίκη. Τούτος ο κόσμος ο βυθισμένος στη φθορά και το άδικο οφείλει να αλλάξει.
Ας αντλήσουμε, λοιπόν, δύναμη από τη γιορτή της Ανάστασης. Δύναμη δημιουργίας για έναν κόσμο αγάπης, δικαιοσύνης και ειρήνης. Ας μην ξεχνούμε ότι για να αλλάξει ο κόσμος, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς και ότι για να αναστήσουμε την πεσμένη ανθρωπότητα πρέπει πρώτα να αναστηθούμε εμείς. Χριστός Ανέστη! Ήρθε η ώρα της Ανάστασης για τη ζωή μας, για τον τόπο μας, για τον κόσμο όλο.
- Καρχαρίας στη Χαλκιδική: Πιάστηκε σε δίχτυα ψαρά – Πού εντοπίστηκε, δείτε βίντεο
- Δήμας: Καινοτόμο το Fly Over στη Θεσσαλονίκη – Θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια
- Ανατροπή με το τροχαίο σοκ στην Εγνατία: Πώς έγινε - «Δεν είδα τίποτα», είπε ο οδηγός
- Σήμερα ο πρώτος τελικός του ΠΑΟΚ με τη Μπιλμπάο – Σε ποιο κανάλι θα το δούμε