Νέα στοιχεία στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης
Η αθηροσκλήρωση αποτελεί νόσο του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου γι' αυτό και σήμερα αποτελεί ένας από τους βασικότερους παράγοντες θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο. Κατά τη διάρκεια του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (4-6 Δεκεμβρίου, Αθήνα) θα ζητηθούν όλες οι νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της αθηροσκλήρωσης.
«Αθηροσκλήρωση, είναι η προοδευτική πάχυνση του εσωτερικού χιτώνα των αγγείων, με τελική συνέπεια τη μικρή ή μεγάλη στένωση ή απόφραξη του αυλού τους. Με απλά λόγια είναι το 'πουρί' που δημιουργείται στο εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας και την 'καταστρέφει', εξηγεί ο Αλέξανδρος Τσελέπης, καθηγητής Βιοχημείας και Κλινικής Χημείας τουΠανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.
Η αθηροσκλήρωση μπορεί να προκαλέσει, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια, ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών και θρόμβωση. Για τους λόγους αυτούς, θεωρείται ο βασικότερος παράγοντας θανάτου του σύγχρονου ανθρώπου, σήμερα.
Ποιοι παράγοντες ευνοούν;
Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης είναι η υπερλιπιδαιμία, η οποία παρατηρείται στο 48-50% των Ελλήνων, η υψηλή αρτηριακή υπέρταση, που αφορά το 20-50% του πληθυσμού της χώρας μας, ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο πάσχει περίπου το 10% των Ελλήνων, καθώς και τα υψηλά ποσοστά καπνίσματος.
«Στην πράξη η αθηροσκλήρωση είναι η νόσος του τρόπου ζωής, αφού τα άτομα που τρώνε πολύ, καπνίζουν και κάνουν καθιστική ζωή 'βοηθούν' με τη συμεριφορά τους τη συγκέντρωση λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα. Η αθηροσκλήρωση αρχίζει από μικρή ηλικία και εξελίσσεται σιωπηρά ανάλογα με τον τρόπο ζωής, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα», υπογραμμίζει ο κ. Τσελέπης.
Η μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης αποτελεί τον κύριο στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής, άρα και της αθηροσκλήρωσης, σύμφωνα με τον Μωυσή Ελισάφ, καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι, πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει ένας καπνιστής είναι να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα. Στην πραγματικότητα όμως, κινδυνεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε πολύ υψηλότερο ποσοστό, με προεξάρχοντα το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αφού το κάπνισμα ευθύνεται για το 1/5 των καρδιαγγειακών παθήσεων παγκοσμίως και για το 30-40% του συνόλου των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο (WHO2008)», σύμφωνα με τον Χρήστο Πίτσαβο, καθηγητή Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες σε σχετικό αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων στην Ευρώπη. To 2000, οι Έλληνες κατανάλωσαν 56% περισσότερα τσιγάρα κατά άτομο, από το μέσο όρο του Ευρωπαίου Σύμφωνα με το πανευρωπαϊκό δίκτυο καταπολέμησης του καπνίσματος, το 47% των Ελλήνων ανδρών και το 29% των Ελληνίδων είναι καπνιστές. Τα ίδια ποσοστά προκύπτουν και από τη μελέτη «ΑTTICA» (Pitsavos et al. 2003).