Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

7 ανθρώπινες δεξιότητες που το AI δεν μπορεί να αντιγράψει

Τι αναφέρει πρόσφατη έκθεση του LinkedIn, την οποία επικαλείται το CNBC

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (AI) να μιλάει όλες τις γλώσσες, να απαντά σε e-mails, να φτιάχνει άρτια κείμενα προσαρμοσμένα σε αυτό ακριβώς που ζητάς, να κάνει ανάλυση δεδομένων σε χρόνο dt, αλλά υπάρχουν και κάποια δεν μπορεί να αντιγράψει: δεν μπορεί να ακούσει, να χτίσει εμπιστοσύνη ή να εμπνεύσει μια ομάδα.

Οι ήπιες δεξιότητες, τα λεγόμενα soft skills, αυτές οι «ανθρώπινες» ικανότητες που κάποτε θεωρούνταν δευτερεύουσες, αναδεικνύονται σήμερα ως το πιο κρίσιμο προσόν στην αγορά εργασίας. Και το καλύτερο; Δεν κινδυνεύουν να αυτοματοποιηθούν, δεν μπορεί να τις αντικαταστήσει καμία ΑΙ.

Όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να διαχειριστεί μια διαφωνία σε μία ομάδα, δεν μπορεί να «διαβάσει» τον συνομιλητή ή να εμπνεύσει δημιουργικότητα με ένα βλέμμα. Σε μια εποχή που η τεχνολογία καλπάζει και το εργασιακό περιβάλλον αλλάζει διαρκώς, τα soft skills – όπως η ενσυναίσθηση, η επικοινωνία, η προσαρμοστικότητα, η ομαδικότητα – αποδεικνύονται το πιο ισχυρό επαγγελματικό ατού.

Τα soft skills ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από τη μηχανή και αυτό τα καθιστά σήμερα πιο σημαντικά από ποτέ.

Σε αντίθεση με τα hard skills (γλώσσες προγραμματισμού, λογιστικά, τεχνικές γνώσεις), τα soft skills σχετίζονται με τη συμπεριφορά, τη νοοτροπία και την ικανότητα να λειτουργεί κάποιος αποτελεσματικά μέσα σε μια ομάδα ή σε ένα περιβάλλον πίεσης και αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στις συνεντεύξεις. Και το σημαντικότερο; Δεν διδάσκονται, δεν πιστοποιούνται με πτυχία, αλλά καλλιεργούνται μέσα από την εμπειρία και την αυτογνωσία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του LinkedIn, την οποία επικαλείται το CNBC, δεξιότητες όπως η αποτελεσματική επικοινωνία, η συνεργασία και η προσαρμοστικότητα αναδεικνύονται πλέον σε βασικό «κλειδί» για την επαγγελματική επιτυχία, ανεξαρτήτως κλάδου.

Για παράδειγμα, ένας υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να συντονίζει ομάδες και να εμπνέει συνεργασία εξ αποστάσεως, ή ένας τεχνικός που καταφέρνει να εξηγεί πολύπλοκες έννοιες με απλό και κατανοητό τρόπο στους πελάτες, έχουν σημαντικό προβάδισμα. Αντίστοιχα, σε επαγγέλματα όπως οι πωλήσεις, η εξυπηρέτηση πελατών ή η εκπαίδευση, η ευγένεια, η ακρόαση και η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πολλές φορές πιο κρίσιμες και από την ίδια την τεχνική γνώση.

Καθώς οι τεχνολογικές δεξιότητες αυτοματοποιούνται, η αξία των ανθρώπινων δεξιοτήτων – που δεν αντιγράφονται εύκολα από αλγόριθμους – συνεχώς ανεβαίνει. Κι αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για όσους θέλουν να ξεχωρίσουν στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Τι είναι τα soft skills που ζητούνται τόσο στις συνεντεύξεις

Τα soft skills ή αλλιώς «ήπιες δεξιότητες» είναι τα προσωπικά χαρακτηριστικά και οι κοινωνικές δεξιότητες που μας βοηθούν να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους.

Τα soft skills δεν σχετίζονται με τεχνικές γνώσεις και εξειδίκευση, έχουν να κάνουν με τον τρόπο που επικοινωνούμε, πώς δουλεύουμε σε ομάδες, πώς διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας και τελικά πώς λύνουμε προβλήματα που αναμφίβολα θα προκύψουν. 

Η μελέτη του LinkedIn βασίστηκε σε τρεις δείκτες: πόσοι χρήστες του LinkedIn πρόσθεσαν μια δεξιότητα στο προφίλ τους, το ποσοστό προσλήψεων με αυτές τις δεξιότητες και η συχνότητα που εμφανίζοντας σε αγγελίες εργασίας. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συγκρίθηκαν με εκείνα της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με την έκθεση του LinkedIn, 7 στις 10 κορυφαίες δεξιότητες που ζητούν σήμερα οι εργοδότες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Οι δεξιότητες αυτές απαντούν στις προκλήσεις της σύγχρονης εργασίας: ταχύτερες αλλαγές, ψηφιακά περιβάλλοντα, ανάγκη για διαχείριση ποικιλόμορφων ομάδων αλλά και πελατών. Το στοιχείο που τις καθιστά τόσο κρίσιμες είναι η δυσκολία της AI να τις αντιγράψει.

Οι κορυφαίες «ήπιες» δεξιότητες (soft skills) που αυξάνονται σε ζήτηση, σύμφωνα με το LinkedIn – και η θέση τους στη λίστα «Skills on the Rise»:

Επίλυση συγκρούσεων (2η θέση)

Προσαρμοστικότητα (3η)

Καινοτόμος σκέψη (5η)

Δημόσια ομιλία (6η)

Πωλήσεις με έμφαση στη λύση (7η)

Υποστήριξη πελατών (8η)

Διαχείριση ενδιαφερόμενων μερών (9η)

Η «επίλυση συγκρούσεων» βρέθηκε στην κορυφή των soft skills, εν μέρει λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών στον χώρο εργασίας. Μια πρόσφατη έρευνα της Harris Poll σε συνεργασία με την Express Employment Professionals έδειξε ότι οι «τοξικές» συμπεριφορές στον χώρο εργασίας αυξάνονται, ενώ το 30% των εργαζόμενων στις ΗΠΑ που αναζητούν εργασία δήλωσαν πως οι συνάδελφοί τους είναι πιο αντιδραστικοί σε σχέση με πριν από τρία χρόνια.

Ο ειδικός καριέρας του LinkedIn, Andrew McCaskill, αποδίδει αυτή την αλλαγή σε έναν «διχασμένο εξωτερικό κόσμο», την επιστροφή στο γραφείο μετά την πανδημία και το γενεαλογικό χάσμα.

«Οι άνθρωποι που μπορούν να διατηρούν την ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό τους μέσα σε τέτοιες συνθήκες… αυτοί είναι που θα ξεχωρίσουν», λέει ο McCaskill.

Για όσους δεν είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς, ένα εργασιακό περιβάλλον που βασίζεται σε δεξιότητες όπως η δημόσια ομιλία μπορεί να φαντάζει εφιάλτης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον McCaskill, το θέμα δεν είναι να αλλάξει κανείς τον χαρακτήρα του, αλλά να βρει τον τρόπο να εκφράζει τις δεξιότητές του με έναν τρόπο που του ταιριάζει.

«Κανείς δεν σου λέει να βγαίνεις κάθε μέρα, να σφίγγεις χέρια, να αγκαλιάζεις ή να φιλάς», σχολιάζει. «Αλλά ακόμα κι αν είσαι εσωστρεφής, πρέπει να σκεφτείς: "Πώς μπορώ να δείξω τον ενθουσιασμό μου;"».

Αυτό μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο ένα ευχαριστήριο σημείωμα μετά από μια συνέντευξη, όπου θα εκφράζεις πόσο σε ενθουσίασε η προοπτική της θέσης.

Όσον αφορά το πώς μπορεί κάποιος να αναδείξει τα soft skills του σε μια αίτηση ή συνέντευξη εργασίας, ο McCaskill προτείνει να τα αναφέρει στο βιογραφικό του και να έχει συγκεκριμένα παραδείγματα προς συζήτηση. Τονίζει επίσης τη σημασία του να αναγνωρίζει κανείς πότε ένας υπεύθυνος προσλήψεων ρωτά έμμεσα για μια τέτοια δεξιότητα.

Πηγή: newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ