Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σαφάρι ελέγχων πυρασφάλειας σε καταστήματα

Χαιρετίζουν την πρωτοβουλία οι καταστηματάρχες Εστίασης και Διασκέδασης

Του Μιχαήλ Λιάπη

Άρχισαν πριν από λίγες ημέρες οι έλεγχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης – και όχι μόνο – για θέματα πυρασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι αυτοί γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους βάσει πάγιας διαταγής του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Όμως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τις ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, σε περιόδους δηλαδή που αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη κίνηση σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Δεν δίνεται άδεια σε καταστήματα κάτω των 150 ατόμων

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει του ισχύοντα κανονισμού, η Πυροσβεστική δεν εκδίδει πιστοποιητικό πυρασφάλειας σε καταστήματα των οποίων η χωρητικότητα είναι κάτω των 150 ατόμων. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης ο οποίος γνωστοποιεί στην Π.Υ. ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα. 

«Στα μεγάλα καταστήματα κάνουμε εμείς τον έλεγχο» ανέφεραν πυροσβέστες στο «ΤyposThes». Παράλληλα, όπως τόνισαν, ανά πάσα στιγμή μπορούν να διενεργήσουν έλεγχο σε οποιαδήποτε κατάστημα προκειμένου να δουν αν τηρεί τις προδιαγραφές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται ο κίνδυνος της πυρκαγιάς.

«Οι δικοί μας είναι προσεκτικοί»

Σχολιάζοντας το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε την γειτονική μας χώρα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 59 ατόμων κυρίως νεαρής ηλικίας, είπαν ότι στην Ελλάδα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε θέματα πυρασφάλειας και συνήθως δεν υπάρχουν σοβαρές παραλήψεις. 

Χαιρετίζουν οι καταστηματάρχες

Την πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής για την ενίσχυση των ελέγχων χαιρετίζει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων - Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ).  Μάλιστα σε ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει: «Με αφορμή το τραγικό εγκληματικό περιστατικό στη Βόρεια Μακεδονία, όπου ακατάλληλες συνθήκες σε χώρο διασκέδασης οδήγησαν σε δεκάδες θύματα, το ΠΑΣΚΕΔΙ χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να ενισχύσει τους ελέγχους πυρασφάλειας.

Οι Διοικητές Υπηρεσιών ανά Νομό, σε συνεργασία με τα Γραφεία Προληπτικής και Κατασταλτικής Πυρασφάλειας των περιοχών τους, έχουν διαταχθεί να διενεργήσουν έκτακτους ελέγχους σε όλα τα Κέντρα Συνάθροισης Κοινού κατά το Β’ τρίμηνο του 2025. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης και νυχτερινά μαγαζιά (night clubs), ειδικά σε χώρους που χαρακτηρίζονται Μεσαίου και Υψηλού επιπέδου Κινδύνου. Το ΠΑΣΚΕΔΙ στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην ασφάλεια του κοινού και την αποτροπή τραγωδιών. Η ασφάλεια των πολιτών και των επαγγελματιών της εστίασης είναι αδιαπραγμάτευτη!».

Φωτογραφία αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι ΕΟΦ για 12 συμπληρώματα διατροφής - «Μην τα χρησιμοποιήσετε»
Αναλυτικά όλα τα συμπληρώματα για τα οποία ο ΕΟΦ δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ασφάλεια ούτε την αποτελεσματικότητά τους
Καμπανάκι ΕΟΦ για 12 συμπληρώματα διατροφής - «Μην τα χρησιμοποιήσετε»