Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δυσαρέσκεια εμπόρων από τις εκπτώσεις - «Κλείνουν μαγαζιά»

«Κλείνει το ένα μαγαζί πίσω από το άλλο γιατί δεν τα βγάζουν πέρα», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ολοκληρώνεται την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου με τους έμπορους της Θεσσαλονίκης να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις πωλήσεις.

«Δεν κινούνται καν, όχι τώρα, από την πρώτη ημέρα», όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης. Συνήθως η κίνηση είναι καλύτερη κατά το πρώτο 15ημερο των εκπτώσεων, ωστόσο φέτος τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα το εν λόγω διάστημα λόγω κακοκαιρίας με βροχές. «Προσδοκούσαμε να δουλέψουμε τις επόμενες ημέρες, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά», επισημαίνει. Αναφέρει ότι τα μηνύματα είναι ίδια για όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλονίκη τονίζει ότι λεπτομερέστερη εικόνα για το πώς κινήθηκε η αγορά, ποιες περιοχές πήγαν καλύτερα ή χειρότερα κ.λπ. θα έχουμε από την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα δημοσιευθεί η σχετική δημοσκόπηση που διενεργεί ο ΕΣΘ και η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

 «Δεν έχει λεφτά ο κόσμος» - «Κλείνει το ένα μαγαζί πίσω από το άλλο»

Οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη βασικών αναγκών, όπως το σούπερ μάρκετ, η ενέργεια, η θέρμανση, η βενζίνη, τα αυξημένα ενοίκια κλπ, είναι σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη το μεγαλύτερο πρόβλημα για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά. «Όταν βλέπεις ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών τα χρήματα του μήνα τελειώνουν στις 18, πώς θα ψωνίσουν ρούχα και παπούτσια», διερωτάται χαρακτηριστικά. «Από πού θα περισσέψουν χρήματα; Κλείνει το ένα μαγαζί πίσω από το άλλο και κανείς δεν ασχολείται», προσθέτει, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στους βασικούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης υπάρχουν σήμερα δεκάδες κλειστά καταστήματα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «έχουν κλείσει 14 μαγαζιά στην Μητροπόλεως, 12 στην Τσιμισκή ενώ στην Εγνατία τα κλειστά ξεπερνούν τα 60 και στη Βενιζέλου ο μισός δρόμος σχεδόν είναι άδειος, ενώ μαγαζιά αδειάζουν και στην Προξένου Κορομηλά». Και αν αυτή η εικόνα υπάρχει στις βασικές εμπορικές οδούς, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι γίνεται στους παράδρομους .

«Η κατάσταση δεν είναι ότι καλύτερο. Μαγαζιά κλείνουν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Κανείς δεν κλείνει γιατί χόρτασε λεφτά», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ «αγκάθι» αποτελεί και η αύξηση στα ζητούμενα ενοίκια. «Και στα ενοίκια ζητούν τρομακτικά ποσά. Όλοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της κρίσης, ο ιδιοκτήτης θέλει να βρει περισσότερα χρήματα για να μην αλλάξει η ζωή του και πιστεύουν ότι πρέπει να τα δώσει ο ενοικιαστής. Αυτό συμβαίνει και με τα σπίτια, όπου για ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. ζητούν μέχρι και 500 ευρώ. Είναι απίστευτα πράγματα αυτά, όταν ο άλλος παίρνει μισθό 800 ευρώ». «Μπήκαμε στην εποχή του παραλογισμού και ο καθένας προσπαθεί να σωθεί», όπως υποστηρίζει ο κ. Φιλιππίδης.

Το κράτος να λάβει μέτρα

Όσον αφορά το αν παρατηρείται και μια στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, σημειώνει ότι εναλλακτικές ψάχνουν όλοι για να επιβιώσουν, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταστρέψουμε όλη την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα επειδή υπάρχει το ηλεκτρονικό εμπόριο ή για τον α ή β λόγο. Το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα για αυτόν τον τομέα που αποτελεί τον πρώτο αιμοδότη και εργοδότη της χώρας. Είμαστε η μεγαλύτερη μονάδα οικονομίας μετά τα πετρέλαια. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν ότι αν καταρρεύσουμε εμείς, τελείωσαν όλοι. Αλλά το τελευταίο που σκέφτονται είναι αυτό. Όταν όμως θα έρθει το κακό θα ψάχνουμε να βρούμε για ποιο λόγο έγινε και τους υπαίτιους, όπως γίνεται συνήθως».

Κάλεσμα στις εμπορικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη

Στο μεταξύ, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε την ενεργή συμμετοχή του εμπορικού κόσμου στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Παρασκευής.

«Ζητούμε την απονομή της δικαιοσύνης  και την τιμωρία όλων όσων ευθύνονται για το τραγικό αυτό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Οι συγκοινωνίες είναι δημόσιο αγαθό και αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να εγγυάται για την ασφάλεια κάθε πολίτη», τονίζει και καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να δώσουν το παρών στις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου, με στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00, προκειμένου η συμμετοχή να είναι δυναμική, όπως αρμόζει στους πολίτες που θέλουν να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα. «Είναι μια ημέρα πένθους, θρηνεί όλη η Ελλάδα για τα 57 άτομα που χάθηκαν, θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς ή τα παιδιά μας μέσα στο τρένο», όπως λέει ο κ. Φιλιππίδης. Ο ΕΣΘ καλεί, παράλληλα, τις επιχειρήσεις να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των καταστημάτων τους με όλα τα ενδεδειγμένα μέσα.

Σημειώνεται ότι και ο εμπορικός σύλλογος Καλαμαριάς έχει ανακοινώσει ότι «θέλοντας να διευκολύνει τους συναδέλφους που επιθυμούν να συμμετέχουν το πρωινό της Παρασκευής στις κινητοποιήσεις, προτείνει να είναι κλειστά τα καταστήματα για την διευκόλυνση της συμμετοχής στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας». Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Κορδελιού-Ευόσμου προτείνει σε όσους επιχειρηματίες μπορούν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. «Ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα που έχασαν άδικα τη ζωή τους και προβάλλουμε το αίτημα για ασφαλή μέσα μεταφοράς. Ο καθένας να συμμετέχει όπως μπορεί ως ένδειξη αλληλεγγύης στις οικογένειες των θυμάτων», επισημαίνει.

ΕΣΕΕ: Πάνω από 1 στους 2 δήλωσαν ότι η εκπτωτική περίοδος ήταν χειρότερη

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ το 55% των εμπόρων δήλωσαν ότι η εφετινή εκπτωτική περίοδος ήταν χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη και μόνο ένας στους δέκα δήλωσε ότι πήγε καλύτερα.

Βασικά Ευρήματα Έρευνας για τις Χειμερινές Εκπτώσεις:

  • Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (55%) στο λιανικό εμπόριο κατέγραψαν χειρότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων συγκριτικά με πέρυσι, ενώ μόλις 1στις 10 καλύτερες 
  • Ως εκ τούτου, οι μισές επιχειρήσεις (48%) εμφανίστηκαν λίγο έως καθόλου ικανοποιημένες από τις πωλήσεις τους κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων 
  • Η επιθυμία προσέλκυσης καταναλωτών ωθεί περίπου 6 στους 10 επιχειρηματίες να διατηρήσουν τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές και μετά το επίσημο πέρας αυτών .
  • Στο ίδιο πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις υιοθέτησαν ποσοστά εκπτώσεων άνω του 30%
  • Βασικά ευρήματα για την εξέλιξη του Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο για το 2024:
  • Ο τζίρος στο σύνολο των επιχειρήσεων Λιανικού το 2024 διαμορφώθηκε σε 71,6 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά +2,4% σε σχέση με το 2023. Οι επιχειρήσεις χωρίς τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα οχήματα πραγματοποίησαν τζίρο ύψους 26,0 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά (+1,8% σε ετήσια βάση). Την ίδια περίοδο, ο ρυθμός πληθωρισμού ήταν υψηλότερος 2,7%.
  • Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού που τηρούν διπλογραφικά βιβλία πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών ύψους 45,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά +5,1% συγκριτικά με το 2023. Για αυτήν την κατηγορία επιχειρήσεων χωρίς τρόφιμα, καύσιμα και οχήματα ο τζίρος ανήλθε σε 12,8 δισ. ευρώ (ή +5,5%).
  • Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού που τηρούν απλογραφικά βιβλία πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών ύψους 26,31 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 1,8% συγκριτικά με το 2023. Για αυτήν την κατηγορία επιχειρήσεων χωρίς τρόφιμα, καύσιμα και οχήματα ο τζίρος ανήλθε σε 13,2 δισ. ευρώ (ή – 1,5%).
  • Λαμβάνοντας υπόψη τον γενικό πληθωρισμό το 2024 (2,7%) καθώς και τις αυξήσεις των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι εμφανές ότι όλες οι επιχειρήσεις στο Λιανικό αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις και προβλήματα. Ισχυρότερες πιέσεις φαίνεται να δέχονται οι σχετικά μικρότερες επιχειρήσεις (απλογραφικά βιβλία).

Η εν λόγω έρευνα τέθηκε υπό την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή του ΟΠΑ Γ. Μπάλτα, Διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μάρκετινγκ (για τη μητροπολιτική περιοχή Αθήνας), με την επιστημονική επιμέλεια του αναπληρωτή καθηγητή Χ. Λίβα του Πανεπιστημίου Πειραιά (για τη μητροπολιτική περιοχή Πειραιά) και με την επιστημονική επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή Αθ. Καζάνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (για τη μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης). Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ευρήματα για την:

Πορεία των χειμερινών εκπτώσεων:

  • Περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις διαπίστωσαν υψηλότερη αγοραστική κίνηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Μάλιστα, αρκετές επιχειρήσεις δεν φάνηκαν ικανοποιημένες από τις πωλήσεις τους τον Ιανουάριο, μήνα στον οποίο στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν (Διάγραμμα 5).
  • Στις επιχειρήσεις στις οποίες σημειώθηκε μείωση των πωλήσεων συγκριτικά με την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο πέρυσι, η εν λόγω πτώση για 3 στις 4 διαμορφώθηκε έως 20% (Διάγραμμα 6).
  • Για τις επιχειρήσεις που κατέγραψαν αύξηση των πωλήσεων, η ενίσχυση αυτή για 9 στις 10 δεν ξεπέρασε το 20% σε σχέση με πέρυσι (Διάγραμμα 7).
  • Δύο στις 3 επιχειρήσεις υιοθέτησαν τα ίδια ποσοστά εκπτώσεων συγκριτικά με πέρυσι (Διάγραμμα 8).
  • Κυρίαρχος τρόπος προβολής και διαφήμισης των εκπτώσεων παραμένουν τα σχετικά μηνύματα στη βιτρίνα του καταστήματος ενώ ανερχόμενο ρόλο φαίνεται να διαδραματίζουν τα social media (Διάγραμμα 9).
  • Για τις περισσότερες επιχειρήσεις οι απομακρυσμένες πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά την εκπτωτική περίοδο, αν και εδώ παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης (Διάγραμμα 10).

Απαντήσεις επιχειρηματιών σε κρίσιμα Θέματα

  • Μια στις δύο επιχειρήσεις επιθυμεί μείωση της διάρκειας της εκπτωτικής περιόδου, με το μέγεθος της επιχείρησης να διαδραματίζει και εδώ σημαντικό ρόλο, με τις μικρότερες να ζητούν να περιοριστεί η διάρκεια (Διάγραμμα 11).
  • Μόνο οι μισές επιχειρήσεις εμφανίζονται ενήμερες για το χρηματοδοτικό εργαλείο των μικρο-πιστώσεων, αν και οι περισσότερες από τις ενήμερες δεν σκοπεύουν να αιτηθούν για σχετικό δάνειο (Διαγράμματα 12 & 13).

  Εξέλιξη του κύκλου εργασιών

Οι περιφέρειες που το 2024 παρουσίασαν τις υψηλότερες επιδόσεις σε επίπεδο ετήσιας ενίσχυσης τζίρου στο Λιανικό εμπόριο, χωρίς καύσιμα/τρόφιμα/οχήματα, είναι:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: +3,0%
  • Περιφέρεια Αττικής: +2,5%
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου: +2,3%

Οι περιφέρειες που το 2024 παρουσίασαν τις χειρότερες επιδόσεις σε επίπεδο ετήσιου τζίρου στο Λιανικό εμπόριο, χωρίς καύσιμα/τρόφιμα/οχήματα, είναι:

  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: -1,2%
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  -0,7%
  • Περιφέρεια Ηπείρου:       0,0%
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 0,1%

Οι επιμέρους κατηγορίες του Λιανικού εμπορίου, εκτός καυσίμων, τροφίμων και οχημάτων, που το 2024 παρουσίασαν, σε σχέση με το 2023, τις καλύτερες επιδόσεις βελτίωσης του τζίρου τους, σε όρους ποσοστιαίων μεταβολών, είναι:

  • Καλλυντικά & είδη καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα: +12,0%,
  • Άλλα είδη σε υπαίθριους πάγκους και αγορές: +7,9%
  • Μεταχειρισμένα είδη σε καταστήματα: +7,7%
  • Ιατρικά & ορθοπεδικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα: +7,5%

Αντίθετα, επιμέρους κατηγορίες του Λιανικού εμπορίου, εκτός καυσίμων, τροφίμων και οχημάτων, που το 2024, σε σχέση με το 2023, παρουσίασαν τις χειρότερες επιδόσεις του τζίρου τους, είναι:

  • Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές σε ειδικευμένα καταστήματα: -7,5%
  • Ήχου και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα: -7,1%

Εξαιτίας του ειδικού τους βάρους στο Λιανικό Εμπόριο, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις κατηγορίες Ένδυσης, στην οποία ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, στην  κατηγορία Υπόδηση, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 6,2% για τους εννέα όμως μήνες που υπήρχαν διαθέσιμα τα σχετικά δεδομένα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι ΕΟΦ για 12 συμπληρώματα διατροφής - «Μην τα χρησιμοποιήσετε»
Αναλυτικά όλα τα συμπληρώματα για τα οποία ο ΕΟΦ δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ασφάλεια ούτε την αποτελεσματικότητά τους
Καμπανάκι ΕΟΦ για 12 συμπληρώματα διατροφής - «Μην τα χρησιμοποιήσετε»