Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στο ΥΜΑΘ για σπουδαία εγκαίνια (ΦΩΤΟ)

Άνοιξε πύλες το ΥΜΑΘ με τριπλή έκθεση για την ιστορία της Θεσσαλονίκης - Κατάμεστο το Διοικητήριο

Της Λεμονιάς Βασβάνη,

Το αδιαχώρητο επικράτησε απόψε στο Διοικητήριο στα εγκαίνια της τριπλής έκθεσης με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με Πίστη, Αγώνες και Θυσίες» που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το ΥΜΑΘ και είναι αφιερωμένη στον Πολιούχο Άγιο της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Δημήτριο, τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους και το Έπος του 1940. 

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος είπε ότι πρόκειται για μια έκθεση για την ιστορία του τόπου μας και αποτελεί καρπό συνεργασίας τριών φορέων. «Με αυτήν ο υφυπουργός ανοίγει το ΥΜΑΘ. Είναι γνωστό ότι λαός που δεν γνωρίζει ιστορία δεν μπορεί να πορευτεί στο μέλλον. Μέσα από την ιστορία παρελθόντος θα υπομνηματίσουμε το μέλλον μας», ανέφερε και εστίασε στην δύναμη των συνεργασιών. «Πιστεύουμε ότι κάθε τόπος μπορεί να πάει μπροστά μέσα από συνεργασίες. Χαίρομαι που αυτό συμβαίνει εδώ και η Εκκλησία είναι πάντα πρόθυμη για συνεργασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

ymath3_1.jpg
ymath6_1.jpg

Από την πλευρά του ο ΥΜΑΘ κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας εξήγησε πώς αποφασίστηκε να γίνει αυτό το άνοιγμα του ΥΜΑΘ στους πολίτες. «Το διοικητήριο κατά καιρούς είχε ανοίξει τις ύλες του. Διαπιστώθηκε όμως ότι αρκετοί πολίτες δεν το γνωρίζουν. Θέλαμε να δώσουμε το κτήριο εκεί που ανήκει: στους πολίτες του. Αυτό το κτήριο συνδέεται με την ιστορία της πόλης. Εδώ υπήρχε το κονάκι του πασά. Όταν κτίστηκε το διοικητήριο παρέμενε σύμβολο σκλαβιάς.. Όμως το 1912 μετατράπηκε σε σύμβολο ελευθερίας. Εδώ υπεγράφη η συνθήκη παράδοσης της πόλης. Ένα κτήριο με τόσους συμβολισμούς δεν μπορεί να παραμείνει κλειστό. Πρέπει να το ανοίξουμε να έρθει ο κόσμος. Αρχικά φωτίσαμε το κτήριο. Έπειτα σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω για να το επισκεφθεί το κοινό. Έτσι προχωρήσαμε στην έκθεση για τον πολιούχο μας. Φιλοξενούμε κειμήλια από τον Άγιο Δημήτριο με ιστορική αξία όπως μια εικόνα που διασώθηκε από την πυρκαγιά του 1917. Επιπλέον γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Οπότε γίνεται έκθεση για τους Βαλκανικούς πολέμους σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ενώ η τρίτη έκθεση για την εποποιία 1940-41, εγκαινιάζεται απόψε πανελληνίως». Παράλληλα ο κ. Γκιουλέκας πρόσθεσε πως μέσα από αυτή την έκθεση «Τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι τίποτα δεν ήταν δεδομένο σε αυτό τον τόπο. Με αίμα και θυσίες αποκτήσαμε την λευτεριά μας. Ούτε και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε ασφαλή εποχή, με δεδομένο ότι έχουμε δίπλα μας δύο πολέμους». 

Προανήγγειλε δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πολιτιστικές εκθέσεις ώστε κόσμος να επισκέπτεται το ΥΜΑΘ και να ψηλαφά την ιστορία του. 

ymath5_1.jpg
ymath7_1.jpg

Να σημειωθεί ότι την έκθεση επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024, αμέσως μετά το τέλος της Δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

ymath1_1.jpg

Για τις εκθέσεις 

Η έκθεση των σημαντικών και σπάνιων εκκλησιαστικών και ιστορικών κειμηλίων περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη έχει τίτλο «ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ο Προστάτης της Θεσσαλονίκης», η δεύτερη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912-1913 Τότε που μεγάλωσε η Ελλάδα» και η τρίτη «ΕΠΟΠΟΙΪΑ 1940-41 Για την τιμή και την δόξα».

Η έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο παρουσιάζει στο κοινό σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονται στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης, όπως παλαιές εικόνες, αφιερωματικά ξίφη, Σταυρούς Ευλογίας, Ιερά Σκεύη, Ιερατικές Μήτρες και άλλα.

Η έκθεση για τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους αποτελείται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό (από το Μουσείο Φωτογραφίας Καλεμκερή, από την προσωπική συλλογή του Ανδρέα Ασσαέλ), εφημερίδες της εποχής, στολές (που διέθεσε η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας), αυθεντικές λιθογραφίες από το 1912-13 (από την ιδιωτική συλλογή του Στρατηγού Νικηφόρου Κομίνη) και πίνακες ζωγραφικής του ζωγράφου Κενάν Μεσαρέ, γιου του τελευταίου Οθωμανού Διοικητή της Θεσσαλονίκης Χασάν Ταχσίν Πασά, που υπέγραψε το Πρωτόκολλο Παραδόσεως της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912, οι οποίοι απεικονίζουν μάχες των Βαλκανικών Πολέμων.

Η έκθεση για την Εποποιία του 1940 περιλαμβάνει περίπου 200 φωτογραφίες οι περισσότερες εκ των οποίων διατίθενται από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Πρόκειται, για την έκθεση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα πεδία των μαχών και την Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία έχει εκτεθεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα.

Είσοδος ελεύθερη καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καστοριά: Ενοχος δημοτικός υπάλληλος για μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Η εμφάνιση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας φαίνεται πως συνδεόταν με την κατανάλωση του νερού από το δίκτυο ύδρευσης
Καστοριά: Ενοχος δημοτικός υπάλληλος για μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας
ΕΣΕΕ: Ακριβότερο έως 6,3% το φετινό πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι
Οι εκτιμήσεις το Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το κόστος στο φετινό καλάθι των...
ΕΣΕΕ: Ακριβότερο έως 6,3% το φετινό πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι