Της Μαρίας Κουζούφη
Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το ΥΜΑΘ πραγματοποιούν νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την «εκρηκτική», όπως τονίζουν, κατάσταση υποστελέχωσης στις Δημόσιες Δομές Υγείας. Το παρών δίνουν και συνταξιουχικες οργανώσεις.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Καραχρήστος τόνισε ότι οι υγειονομικοί σήμερα ημέρα πανυγειονομικής απεργίας διαδηλώνουν για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για αυξήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Χαρακτήρισε εκρηκτικό το πρόβλημα της υποστελέχωσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Δείτε τι δήλωσαν ο κ. Καραχρηστος καθώς και ο κ. Στέφανος Χατζηλιάδης, πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και μέλος γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και ο κ. Χρήστος Τσελέπης, αντιπρόεδρος στο σωματείο εργαζομένων Ιπποκράτειο.
Σχολιάζοντας τις προκηρύξεις θέσεων ιατρών ΕΣΥ οι νοσοκομειακοί αναφέρουν ότι μόλις 298 θέσεις προκηρύχθηκαν πανελλαδικά, την ώρα που τα κενά ξεπερνούν τις 6000. «Δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τις αποχωρήσεις με σύνταξη ή παραίτηση ιατρών ΕΣΥ του προηγούμενου διαστήματος», όπως τονίζουν ενώ συγκεκριμένα για την Θεσσαλονίκη η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) σημειώνει ότι οι θέσεις που περιλαμβάνει είναι μόλις 8(!) για τα 4 από τα 9 νοσοκομεία. «Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων!», τονίζει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.
Επιπλέον τονίζει, ότι «ακόμα όμως και οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι για τμήματα με πολλαπλάσια κενά, καθιστώντας αμφίβολη την πλήρωση τους, καθώς όποιος ιατρός προσληφθεί γνωρίζει ότι θα πρέπει να καλύψει αυτά τα κενά με την υπεργασία του». Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, στην εν λόγω προκήρυξη:
• Υπάρχει μόλις 1 θέση ακτινολόγου στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, την ώρα που είναι κενές οι 6 από τις 18 οργανικές θέσεις. Τώρα υπηρετούν 12 για τις 18 οργανικές θέσεις (οι οποίες υπολείπονται από τις πραγματικές σημερινές ανάγκες που είναι πολλαπλάσιες), καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν συνταξιοδοτηθεί 3 συνάδελφοι, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθεί ακόμα ένας. Ένα τμήμα που καλύπτει ακτινολογικό, αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, πληθώρα επεμβατικών πράξεων και αγγειογράφο με κάλυψη της Θεσσαλονίκης και σε αρκετές περιπτώσεις όλης της Κεντρικής Μακεδονίας 8 φορές τον μήνα στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου.
• Υπάρχει μόλις 1 θέση αναισθησιολόγου στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, την ώρα που είναι κενές οι 18 από τις 27 οργανικές θέσεις. Τώρα υπηρετούν 9 μόλις μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ, ενώ σήμερα η κάλυψη του τεράστιου όγκου εργασίας του τμήματος καλύπτεται με «μόνιμες» μετακινήσεις 4 ιατρών ΕΣΥ και 2 ιδιωτών ιατρών με μπλοκάκι.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα της υποστελέχωσης σε πολλές κλινικές και τμήματα όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Χαρακτηριστικά, κενές παραμένουν οι 18 από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων του Παπανικολάου, οι 7 από τις 10 θέσεις χειρουργών στην Χειρουργική κλινική ΕΣΥ του Παπανικολάου.
Αν μάλιστα προσθέσουμε το γεγονός ότι οι οργανισμοί των νοσοκομείων είναι ξεπερασμένοι και δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας. Καθώς και το γεγονός ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων της περιφέρειας, είτε με τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών είτε με την διακομιδή περιστατικών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στις κατά τόπους δομές. Αναδεικνύεται πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημοσιών δομών υγείας είναι το σημαντικότερο και εκρηκτικότερο όλων!
Επιπλέον, η ΕΝΙΘ επισημαίνει ότι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι ότι «το 40% των χειρουργικών αιθουσών στην Θεσσαλονίκη είναι κλειστές στην πρωινή λειτουργία, λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτών και αναισθησιολόγων. Με την πρόσληψη λοιπόν μόλις 100 νοσηλευτών χειρουργείου και 25 αναισθησιολόγων, η πλήρης λειτουργία των αιθουσών θα μπορούσε να ΜΗΔΕΝΙΣΕΙ την αναμονή στη λίστα χειρουργείων μόλις σε 1 χρόνο(!), των ασθενών που περιμένουν για πάνω από 4 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο. Αντίθετα, «διαφημίζεται» ως λύση η περαιτέρω ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, με τα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία, την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ, καθώς και το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ εκτός του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Μετακύλιση λοιπόν του κόστους στις τσέπες των ασθενών».
H ΕΝΙΘ απαιτεί διπλασιασμό του προσωπικού και των απολαβών του προσωπικού του ΕΣΥ.
Δείτε τις φωτογραφίες του TyposThes από το σημείο της διαμαρτυρίας:








- Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: ΙΧ έπεσε σε κολώνα – Χτύπησε σοβαρά 18χρονος
- Έστειλαν τρένο του Προαστιακού στη γραμμή του Μετρό – Πώς γλιτώσαμε το ατύχημα
- Θεσσαλονίκη: Έκαναν άνω κάτω όλη την Καλαμαριά – Κλοπές σε 18 καταστήματα
- Θεσσαλονίκη: Κλοπές από μαγαζί στην Τούμπα – Ποια προϊόντα έβαλαν «στόχο»