Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης πτηνών από Βορρά

Σε επαγρύπνηση οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά τον εντοπισμό στελεχών της γρίπης σε άγρια πτηνά σε Βουλγαρία – Ποια προληπτικά μέτρα θα ληφθούν

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών, με δεδομένη την εμφάνιση νέας εστίας τους σε εκτροφή πουλερικών στη γειτονική Βουλγαρία, αλλά και την ολοένα συχνότερη παρουσία του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται νεκρά ή ημιθανή, σε λοιπές περιοχές της Ευρώπης.

Χθες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε η λήψη μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.

«Προχωρήσαμε στην λήψη προληπτικών μέτρων με δεδομένα τα κρούσματα στην Βουλγαρία. Επαναφέρουμε το κομμάτι της επιτήρησης ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι ως χώρα για πιθανή εμφάνιση της νόσου», ανέφερε σε τηλεφωνική μας συνομιλία η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων Μήνα Μπόρη.

Η ίδια πρόσθεσε πως «με δεδομένη την γειτνίαση με την Βουλγαρία, ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα με μεταναστευτικά πουλιά που κατεβαίνουν προς τα νότια λόγω των καλύτερων και πιο θερμών καιρικών συνθηκών. Όπου ανιχνευτεί νεκρό μεταναστευτικό πτηνό κοντά σε υδατοσυλλογές θα λαμβάνονται μέτρα και θα ενημερώνονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες που θα πάρουν υλικό για να κάνουν διερεύνηση».

Όπως μας είπε, υπάρχει ενημέρωση για τα μέτρα σε οικόσιτες μονάδες ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο μόλυνσής τους.

«Κάθε φορά που έχουμε επαγρύπνηση βοηθούν εθελοντικά περιβαλλοντικοί σύλλογοι, ορνιθολογικοί σύλλογοι και κυνηγοί. Ευελπιστούμε να μην έχουμε κρούσματα ή αν έχουμε να περιοριστούν στα άγρια πτηνά», συμπλήρωσε η κυρία Μπόρη.

«Επιφορτισμένες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες»

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα με ασθένειες ζώων. «Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχοντας να αντιμετωπίσουν την ευλογιά, την πανώλη και τον καταρροϊκό πυρετό είναι επιφορτισμένες. Απευχόμαστε να έχουμε επιπλέον περιστατικά όπου θα κληθούν να επέμβουν», δήλωσε.

Και συμπλήρωσε: «Από υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης μας έχουν ενημερώσει να έχουμε αυξημένη επαγρύπνηση. Η εγκύκλιος που βγήκε αφορά σε λήψη μέτρων σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο κομμάτι της γρίπης των πουλερικών αυτό που φοβούνται είναι η διασταυρωμένη αντίδραση στελεχών - ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Και μετά φυσικά είναι η καταστροφή της πτηνοτροφίας της χώρας. Μην ξεχνάτε πως αν διαπιστωθεί πχ ένα κρούσμα σε μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, τότε όλα τα πτηνά θα πρέπει να θανατωθούν».

Ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη γρίπη των πτηνών:   

“Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις με την εμφάνιση νέας εστίας γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε εκτροφή πουλερικών στη γειτονική Βουλγαρία, την ολοένα συχνότερη παρουσία του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται νεκρά ή ημιθανή, σε λοιπές περιοχές της Ευρώπης (πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- ΥΠΑΑΤ) καθώς και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επανεμφάνισης γρίπης των πτηνών στη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν ανά την υφήλιο και αυξημένα περιστατικά μετάδοσης του ιού σε θηλαστικά (π.χ. μηρυκαστικά, μινγκ, αιλουροειδή)

Προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, είναι αναγκαία η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές. Τα μέτρα βιοασφάλειας και χρήσιμες πληροφορίες  για τη γρίπη των πτηνών παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ., www.minagric.gr → Αγρότης – Επιχειρηματίας → Κτηνοτροφία → Πτηνά → Ασθένειες των πτηνών → Γρίπη των πτηνών.

Αναφορικά με την απαγόρευση διατήρησης πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, η ανωτέρω απαγόρευση δεν αφορά συστηματικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν «πιλοτές», υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για χώρους σκεπασμένους και περιφραγμένους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καθίσταται δυνατή η άμεση ή έμμεση επαφή τους με άγρια πτηνά.

Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λπ.), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών, είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).

Οχήματα που μεταφέρουν πουλερικά ή αυγά επώασης από ελληνικές εκτροφές σε τρίτες χώρες πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, μετά την ολοκλήρωση της εκφόρτωσης και πριν την επιστροφή τους στη χώρα μας.

Συνιστάται από το Υπουργείο Υγείας, οι επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, σφαγείς, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους”.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καστοριά: Ενοχος δημοτικός υπάλληλος για μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Η εμφάνιση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας φαίνεται πως συνδεόταν με την κατανάλωση του νερού από το δίκτυο ύδρευσης
Καστοριά: Ενοχος δημοτικός υπάλληλος για μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας
ΕΣΕΕ: Ακριβότερο έως 6,3% το φετινό πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι
Οι εκτιμήσεις το Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το κόστος στο φετινό καλάθι των...
ΕΣΕΕ: Ακριβότερο έως 6,3% το φετινό πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι
Αγγελούδης: «Θέλουμε το Σέιχ Σου να μπει περισσότερο στη ζωή της Θεσσαλονίκης»
Φύτευση περισσότερων δέντρων στο Σέιχ Σου και ανάδειξή του σε πόλο έλξης ήπιων αθλητικών δράσεων τέθηκαν ως ζητήματα σε εσπερίδα του δήμου...
Αγγελούδης: «Θέλουμε το Σέιχ Σου να μπει περισσότερο στη ζωή της Θεσσαλονίκης»