*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Ο δήμος Θεσσαλονίκη θα αναλάβει την διαχείριση του πάρκου τσέπης το οποίο βρίσκεται στην οδό Αλέξανδρου Σβώλου.
Η είδηση έρχεται μετά την ανακοίνωση της Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου ότι αποχωρεί από την διαχείριση του συγκεκριμένου πνεύμονα πρασίνου του κέντρου της πόλης μας.
«Θα αναλάβουμε εμείς το πάρκο τσέπης της Σβώλου. Θα δούμε σε τι κατάσταση είναι και θα κάνουμε μελέτη για να δούμε τι χρειάζεται. Είναι πιθανό να κάνουμε μια ανάπλαση στο σημείο», ανέφερε στο «ΤyposThes Θεσσαλονίκης» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης.
Όπως μας είπε στα σχέδια της διοίκησης Αγγελούδη, είναι να γίνουν όσα περισσότερα πάρκα τσέπης είναι εφικτό: «Αυτό το διάστημα αναζητούμε χώρους. Έχουμε εντοπίσει μερικούς και βλέπουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς για να δούμε μετά αν θα γίνουν με ίδιους πόρους ή με ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε περίπτωση που δεν βρούμε χορηγούς θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Συνήθως το κόστος είναι στα 30.000-40.000 ευρώ. Μιλάμε για πάρκα 100τμ ή και 80τμ. Το πρόβλημα όμως είναι πως η πόλη είναι σχεδόν παντού χτισμένη και δεν υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα. Εμείς στόχο έχουμε να κάνουμε όσα περισσότερα πάρκα τσέπης μπορέσουμε!».
Οι δημοτικές κοινότητες που έχουν περισσότερη ανάγκη από τις πράσινες μικρές εκτάσεις γης είναι η α’, η β’ και η γ’.
Στο πώς συμπεριφέρεται η γειτονιά σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν πάρκα τσέπης, ο κ. Διαμαντάκης σχολίασε πως οι δημότες είναι ευαισθητοποιημένοι. Ενδεικτικά ανέφερε πως στην Τούμπα στην οδό Αμφιπόλεως όπου πρόσφατα δημιουργήθηκε πάρκο τσέπης «ο κόσμος μας βοηθάει και μας ενημερώνει όταν υπάρχει κάποια βλάβη ή κάποιο πρόβλημα. Προσέχουν το πάρκο που είναι στην περιοχή τους».
«Έχουμε φτάσει σε τέλμα – Το πάρκο είναι σε άσχημη κατάσταση»
Απογοητευτική είναι η εικόνα για το πάρκο τσέπης της Σβώλου που μετέφερε στο «ΤyposThes» ο Γιώργος Χατζηνάκος εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου.
«Αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι άσχημη γιατί δεν υπάρχει ομάδα που να το συντηρεί. Εμείς το φροντίζαμε από το 2017 σε εθελοντική βάση δίχως να έχουμε λάβει χρήματα από κάποιον εξωτερικό φορέα. Στηρίχθηκε εξολοκλήρου σε αυτοοργάνωση. Η ιδέα ήταν να υπάρχει ομάδα που να το συντηρεί όπως και τις δράσεις του. Όμως εδώ και καιρό έχουμε φτάσει σε τέλμα. Δεν έχουμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε… Έχουν γίνει και πολλά πράγματα που μας έχουν κουράσει… Εντάσεις έχουν δημιουργηθεί από διαφορετικές ομάδες πχ ζωόφιλοι που ναι μεν ταΐζουν τις γάτες όμως δεν μαζεύουν τα παράγωγα αυτών των γατιών, άλλες ομάδες ατόμων κοιμούνται στο πάρκο… Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συντήρηση και καθαριότητα. Η ομάδα μας δεν μπορεί να συνεχίσει να τρέχει το κομμάτι της φροντίδας του πάρκου. Και η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι σωστή ούτε και για εμάς ούτε και για την ίδια την γειτονιά. Γι΄αυτό και καλούμε είτε ομάδες να αναλάβουν την τύχη του ή τον δήμο να προωθήσει ιδέες για την συμμετοχή ατόμων στην διαχείριση κοινών πόρων, ώστε να πάρει ζωή το πάρκο και να έχει ξανά δωρεάν δράσεις».
Υπενθυμίζεται ότι το Πάρκο Τσέπης έχει φιλοξενήσει πολλές συλλογικότητες και εκατοντάδες ανθρώπους από τη συγκεκριμένη γειτονιά και την ευρύτερη πόλη, προσφέροντας έναν χώρο ανοιχτό για όλους και όλες, με σημαντικές και ποικίλες δράσεις κοινωνικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.