*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Πιο νωρίς έγινε φέτος ο τρύγος στον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της παρατεταμένης ζέστης.
«Η κλιματική αλλαγή και οι δύο ιδιαίτερα θερμοί μήνες Ιούνιος και Ιούλιος, έκαναν τα λευκά σταφύλια να ωριμάσουν πιο νωρίς. Έτσι αντί για τις 20-25 Αυγούστου, ο τρύγος ξεκίνησε 15 μέρες πιο νωρίς», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Διαμαντάκης.
Αυτή την εβδομάδα, όπως μας είπε, θα μαζέψουν τα μαύρα σταφύλια.

«Η σοδειά είναι καλή! Απλώς πλέον βλέπουμε ότι συντομεύει ο τρύγος. Παλιά ήταν κάθε Σεπτέμβρη. Μετά πήγε τέλη Αυγούστου και τώρα ακόμη πιο νωρίς. Τα σταφύλια πιάνουν τα ζάχαρα που χρειάζονται και πρέπει να μαζευτούν. Αυτό μπορεί να μετρηθεί με μια συσκευή που καταγράφει την περιεκτικότητα του ζαχάρου. Έτσι κάνουν οι οινοποιοί», σημείωσε.
Στον αστικό αμπελώνα που βρίσκεται λίγο πιο νότια από το Καυτανζόγλειο, καλλιεργούνται 8 στρέμματα. Παλιά ήταν μηχανουργείο για οχήματα του δήμου πχ απορριμματοφόρα. «Όταν μεταφέρθηκε στην Πυλαία, ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σκέφτηκε να κάνει έναν αμπελώνα που είναι και οπωρώνας καθώς έχει 15 οπωροφόρα δέντρα και λαχανόκηπο όπου πολίτες μπορούν να καλλιεργήσουν τα δικά τους λάχανα, ντομάτες, μπρόκολα κλπ. Αυτό έγινε και για εκπαιδευτικούς λόγους ώστε να έρχονται μαθητές από σχολεία και να βλέπουν πώς είναι ένα αμπέλι, πώς καλλιεργείται και να μαθαίνουν για αυτό. Κάθε χρόνο βγάζουμε 300-600 μπουκάλια κρασί με την επωνυμία «Γοργόνα». Έχουμε τέσσερις ποικιλίες κρασιών δύο λευκά, ρομπόλα και μαλαγουζιά και δύο κόκκινα, ξινομαυρό και αγιωργίτικο.
Πηγαίνουμε την παραγωγή μας στο οινοποιείο του Γεροβασιλείου όπου και γίνονται ένα ποιοτικό κρασί το οποίο χαρίζουμε ως δώρο σε φιλοξενούμενους στο δημαρχείο ή σε κοινωνικές δομές κέντρο αστέγων, ενώ επί δημαρχίας Ζέρβα φιάλες είχαν δημοπρατηθεί για καλό σκοπό.
Πριν δύο μήνες είχε γίνει συνάντηση με αντιπροσώπους από δέκα άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν δημοτικούς αμπελώνες. Έφεραν κι αυτοί τα δικά τους κρασιά και ανταλλάξαμε απόψεις. Συμφώνα με τα όσα μας είπαν, το δικό μας κρασί είναι από τα καλύτερα!», ανέφερε ο κ. Διαμαντάκης.
Και δεύτερος αστικός αμπελώνας
Παράλληλα πρόσθεσε πως στόχος της διοίκησης είναι να βρεθεί χώρος για έναν δεύτερο αστικό αμπελώνα. «Ο δήμαρχός μας εξήγγειλε την πρόθεσή του για να γίνει ένας ακόμη αμπελώνας. Είμαστε στην διαδικασία εύρεσης χώρου. Πρόκειται για μια διαφορετική μορφή πρασίνου», σχολίασε.
Στόχος τα 5000 δέντρα σε ένα χρόνο
Υπενθύμισε ότι «στόχος της διοίκησης Αγγελούδη είναι να φυτευτούν 5000 δέντρα μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Η πόλη μας έχει μέσο όρο πρασίνου 2,8τμ με 3 τμ ανά κάτοικο, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 9-10τμ. Υστερούμε πολύ. Είναι μικρό το ποσοστό αυτό και έχουμε στόχο να το αυξήσουμε όσο μπορούμε. Δυστυχώς η πόλη έχει ήδη αναπτυχθεί και δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ελεύθεροι χώροι. Κάποιοι έχουν χαρακτηριστικοί ως σχολεία οπότε σίγουρα δεν μπορεί να γίνει κάτι εκεί. Στα επόμενα βήματά μας είναι να φυτεύσουμε τις κενές δενδροδόχους. Όταν παραλάβαμε 3500 από αυτές ήταν κενές. Προλάβαμε και φυτεύσαμε 3000 δέντρα την άνοιξη. Και από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δεν θα μείνει κενή δενδροδόχος! Επιπλέον θα κάνουμε πυκνώσεις των δέντρων σε πάρκα. Θα βάλουμε πράσινο όπου βρίσκουμε κενό χώρο για να ανεβεί η ποσόστοση αυτή. Όλοι τις ημέρες του καύσωνα αναζητούσαμε σκιερό δρόμο για να είναι πιο υποφερτή η ζέστη. Τα δέντρα που θα μπουν θα δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για την πόλη μας. Και θα το πετύχουμε μέσα από χορηγίες».