Της Λεμονιάς Βασβάνη
Την αντίδρασή τους στα σχέδια για κατασκευή φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε δασική περιοχή στην Περιστερά εξέφρασαν κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής.
Οι ίδιοι τονίζουν πως, αν τελικά εγκριθεί το έργο, αυτό θα καταστρέψει δεκάδες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων και το ζωικό τους κεφάλαιο, ενώ θα έχει επιρροή και σε πλημμυρικά φαινόμενα καθώς θα καταστραφούν δέντρα.
«Μέχρι τις 12/6 δεν ξέραμε τίποτα. Μόλις το μάθαμε αμέσως αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε. Μας ήρθε ξαφνικά μια ειδοποίηση ότι 500 στρέμματα θα γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα, άναρχα και χωρίς σχεδιασμό. Θα γειτνιάσουν με αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες με απώτερο σκοπό να εκτοπιστούν από τις δραστηριότητές τους όσοι απασχολούνται σε αυτές, και σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει ζωική και φυτική παραγωγή με απώτερο σκοπό να γίνει και ένα άλλο φωτοβολταικό πάρκο προς Μονοπήγαδο και τα δύο να συνδεθούν», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Κοσμάς Μακρίδης.
Πρόσθεσε πως «την Παρασκευή 26/7 η Μητροπολιτική ψήφισε αρνητικά για το θέμα αυτό, όμως εκκρεμεί η απόφαση στην Αποκεντρωμένη και γι’ αυτό είμαστε σε εγρήγορση. Μπορεί να δώσει “πράσινο φως” και να προχωρήσει το έργο για το φωτοβολταϊκό πάρκο. Αν αυτό γίνει, τότε τεράστιες εκτάσεις βίαια θα καταστραφούν χωρίς επιστροφή. Υπολογίζεται ότι ένα περιβάλλον 500στρεμμάτων θα αλλοιωθεί ανεπιστρεπτί. Τα κυβικά του τσιμέντου που θα πέσουν θα είναι πολλά. Από τις αλλαγές που θα προκύψουν θα επηρεαστούν 30 οικογένειες, ενώ ο αριθμός ζώων υπολογίζεται σε χιλιάδες.
Και όλα αυτά ενώ ήδη έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και έχουμε ζητήσει εγγειοβελτιωτικά έργα. Τυχόν αποψίλωση της δασικής βλάστησης αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Αν γίνουν τέτοια πάρκα, θα επιβαρυνθεί το έδαφος, η θερμοκρασία θα ανέβει και τα ζώα δεν θα μπορέσουν να συνυπάρξουν με το φωτοβολταϊκό πάρκο, ενώ το πράσινο σιγά σιγά θα εκλείψει. Για τους παραπάνω λόγους κάναμε το βράδυ της Πέμπτης στην Κοινοτική Αίθουσα Βασιλικών σύσκεψη ενημέρωσης και συντονισμού δράσεων με φορείς, συλλόγους (μελισσοκομικός, περιπατητικός κλπ) και κατοίκους της περιοχής που ανταποκρίθηκαν και αποφασίσαμε να είμαστε σε εγρήγορση και να δώσουμε μάχη».
Όπως επανέλαβε ο ίδιος, «η κοινότητα και ο δήμος γνωμοδότησαν αρνητικά όμως αυτό δεν εξασφαλίζει ότι το έργο δεν θα γίνει».
Παράλληλα υπογράμμισε πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί ώστε να μην δούμε αυτή την επαγγελματική για εμάς και φυσική για όλους μας καταστροφή. Θα έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός πρώτα και ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία γιατί ο καταναλωτής δεν λαμβάνει ούτε ένα σεντ, βλέπει μόνο αυξήσεις στο ρεύμα. Όλοι διαπιστώνουμε αυτές τις μέρες την εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος».
Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης ανέφερε σχετικά: «Εναντιωνόμαστε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό και ενεργειακό έγκλημα. Δηλώνουμε πως ο λαός της περιοχής κανένα απολύτως όφελος δεν έχει από τέτοιου τύπου «επενδύσεις». Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση του τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου. Δεν θα θυσιάσουμε τα βουνά, τα νερά, τα δάση και τη γεωργική/κτηνοτροφική γη στο βωμό του κέρδους κάποιων επιχειρηματικών ομίλων. Θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και, ως πρώτη κίνηση, συλλέγουμε υπογραφές, ενημερώνοντας προφορικά και με έντυπο υλικό τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Διεκδικούμε :
• Να μην παραδοθεί βορά το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
• Να εξασφαλιστεί φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του "πράσινου" τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
• Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφους.
• Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρησή του».