Την Παρασκευή 28 Ιουνίου πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η 17η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία | World Naked Bike Ride. Η έναρξη θα γίνει από το Πάρκο Πεδίον του Άρεως (Ανθοκομικής απέναντι από ΕΡΤ3), στις 7μμ. Από εκεί θα ξεκινήσει η Ποδηλατοπορεία, ενώ νωρίτερα από τις 5μμ θα γίνουν δρώμενα αλλά και Bodypainting.
«Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία. Μια γιορτή διεκδίκησης για το Ποδήλατο, Περιβάλλον, Ελεύθερο Σώμα.
Ελάτε όσο γυμνές/οι τολμάτε, ελεύθερη συμμετοχή, με ποδήλατα, ρόλερς και άλλα μη-μηχανοκίνητα», αναφέρουν οι διοργανωτές.
Όπως σημειώνουν, η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές αυτοοργανωμένο και αποκεντρωμένο κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις.
Είναι μια γιορτή διεκδίκησης για την προώθηση, του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και της ήπιας κινητικότητας, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που δημιουργεί. Για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, τον λιγνίτη και τις μη ήπιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την οικολογία, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την επανασύνδεση με την φύση, την αποανάπτυξη, την ειρήνη & την μη-βία, τα δικαιώματα ανθρώπινων και-μη ζώων, την ελευθερία του σώματος, της έκφρασης και της σεξουαλικότητας, την ισότητα και την διαφορετικότητα, την απενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος, χωρίς διακρίσεις.