Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Στην εξαγγελία ότι το Κυβερνείο, γνωστό ως Παλατάκι θα διασωθεί, έκανε πριν λίγο ο πρωθυπουργός από το βήμα του ανοιχτού μέρους της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ.
Όπως είπε, θα αξιοποιηθεί με τη συνεργασία της Βουλής, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ. «Υπερταμείο και ΕΤΑΔ αναλαμβάνουν αμέσως τον προσδιορισμό του κόστους αποκατάστασης του κτιρίου και των γύρω χώρων, θα καλύφθούν οι μελέτες και στη συνέχεια η Βουλή θα εξετάσει το ύψος και τους τρόπου χρηματοδότησης ώστε το εμβληματικό κτίριο να μείνει δημόσιο με χρήσεις απολύτως συμβατές με τον ιστορικό του χαρακτήρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Το τοπόσημο θα διασωθεί και θα ενταχθεί στη λειτουργία της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών…».
Υπενθυμίζεται ότι το εμβληματικό κτίριο παραμένει για πολλά χρόνια αναξιοποίητο και έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου μο Σύλλογος «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ (ΠΑΛΑΤΑΚΙ)» μίλησε για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Κυβερνείο, το οποίο κατοικήθηκε για τελευταία φορά πριν 18 χρόνια.
Σήμερα, το κτίριο, που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2001, με ενέργειες του τότε ΥΜΑΘ, Γιώργου Πασχαλίδη, παρουσιάζει μια θλιβερή εικόνα. Κατεστραμμένα κάγκελα, περβάζια, σοβάδες, έπιπλα, πίνακες, κουζίνες, σαλόνια, μάρμαρα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και στις κολώνες περίφραξης. Η σκάλα στη θάλασσα που έδεναν τα σκάφη είναι διαλυμένη ενώ η αυλή και ο κήπος και η εξωτερική πύλη δείχνουν πρωτοφανή εγκατάλειψη. Πρόσφατα από την διάβρωση άνοιξε μια τεράστια τρύπα στο πρανές δίπλα στην πύλη, όπως επίσης διαλύθηκε ο μετρητής της ΔΕΗ εξαιτίας πιθανώς κάποιου τροχαίου και κρέμονται γυμνά καλώδια στον δρόμο με κίνδυνο για τους περιπατητές, όπως αναφέρθηκε.
Δείτε τις σχετικές εικόνες ΕΔΩ