Ένας νεκρός και δύο εγκαυματίες είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε στις 9 το πρωί σε θάλαμο ασθενών με COVID-19, στον 2ο όροφο του "πέτρινου" κτιρίου, όπου στεγάζεται η Β' Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Και οι τρεις ασθενείς φαίνεται να νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται από την Πυροσβεστική. Σύμφωνα - πάντως - με νοσοκομειακές πηγές, η εκδοχή που εξετάζεται είναι η φωτιά να προκλήθηκε από ασθενή. Αμέσως σήμανε συναγερμός από το σύστημα πυρασφάλειας του Νοσοκομείου και στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα.
Πυκνός καπνός κάλυψε το "πέτρινο" κτίριο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης προέβησαν στην εκκένωσή του, απομακρύνοντας - με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού - συνολικά 38 ασθενείς, μεταφέροντάς τους σε ασφαλές σημείο. Μέσα στο φλεγόμενο θάλαμο εντοπίστηκε απανθρακωμένος ένας ασθενής, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο πρώτος, και σε απλή πτέρυγα, ο δεύτερος.
Διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα... τρέξαμε στο σημείο...επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.
Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής COVID-19 του Νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός. Για «μεγάλη» και «δύσκολη» φωτιά, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος, Υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης. «Στον θάλαμο αναπτύχθηκε πυροθερμικό φορτίο, έπεσαν σοβάδες...» είπε και συνεχάρη τους συναδέλφους τους για την άμεση κινητοποίηση.
Όπως είπε ο ίδιος, τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ασθενούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε άμεση.
Η συγκλονιστική περιγραφή: «Ο ασθενής εξαϋλώθηκε»
Μάλιστα, σοκάρει η περιγραφή που έκανε ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος Σταύρος Τρύφων, ο οποίος ανέφερε πως στις 08.50 τον φώναξαν νοσηλεύτρια και επιμελήτρια λέγοντάς του καίγεται ένας ασθενής. «Στις 08.50 με φωνάζει μια νοσηλεύτρια και μου λέει πως ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα και καίγεται. Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του, παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω την φωτιά και τον τραβάω έξω. Ο ασθενής μου λέει ότι άκουσε ένα μπαμ. Κοιτάω γύρω μου και βλέπω να υπάρχει φωτιά στον τοίχο, αλλά και ένας ακόμη ασθενής να καίγεται στο πρόσωπο και στο σώμα. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τη φωτιά που έκαιγε τον δεύτερο ασθενή, αλλά αυτή πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο. Προσπαθώ να τον τραβήξω ώστε να τον βγάλω έξω και τα καταφέρνω, ενώ στη συνέχεια έσβηνα τη φωτιά στην παροχή οξυγόνου προκειμένου να μην υπάρξει έκρηξη. Σβήνει η φωτιά, αλλά οι καπνοί υπήρχαν σε απίστευτη ποσότητα. Γέμισε ξαφνικά όλος ο διάδρομος, από την μια άκρη έως την άλλη», αναφέρει.
«Πήραμε τηλέφωνο στην διοίκηση και την πυροσβεστική. Όλα αυτά έγιναν σε 5-7 λεπτά. Εκείνη την ώρα φτάνει και η τεχνική υπηρεσία, όπου κλείνει τις παροχές οξυγόνου για να μην επεκταθεί η φωτιά. Κόπηκε και το ρεύμα, η συσκότιση προκαλεί απόλυτο πανικό σε όλους μας, με αποτέλεσμα νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί εγκλωβίζονται στα γραφεία τους, αφού ο καπνός πλέον έχει ξεφύγει», συνεχίζει.
«Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να δούμε ότι είναι κλειστοί οι θάλαμοι γιατί είναι Covid και πράγματι είναι κλειστοί, με αποτέλεσμα να προφυλασσονται οι υπόλοιποι ασθενείς από τον καπνό στους διαδρόμους. Η πυροσβεστική έχει κληθεί ήδη, έρχεται περίπου 15-17 λεπτά μετά και μιλάμε δύο - τρεις φορές μαζί τους - πέρα από το ότι η διοίκηση και η Β' πτέρυγα έχει ενημερωθεί στα πρώτα λεπτά - το ΕΚΑΒ στα πρώτα λεπτά. Η πυροσβεστική με ρωτάει από που να προσεγγίσει. Τους εξηγούμε ποιος θάλαμος είναι, επειδή δεν πρέπει να προσεγγίσουν από εκεί που ακούνε φωνές αλλά από την άλλη μεριά που καίγονται ασθενείς», προσθέτει.
Ο ίδιος τονίζει ότι η κατάσβεση έγινε σε πολύ μικρό χρόνο. «Ήρθε ένας πυροσβέστης, δεν μπορούσες να δεις τίποτα στους διαδρόμους από τους καπνούς, βλέπει το φως του κινητού μου, βγάζει σε αλυσίδα έξω τους νοσηλευτές, τους γιατρούς και το προσωπικό. Με μια μάσκα που μου δίνει, μπαίνουμε στους θαλάμους για να δούμε τους ασθενείς. Οι ασθενείς έχουν χάσει την παροχή οξυγόνου. Κάνουμε προσπάθεια εκκένωσης, μαζεύονται όλοι οι νοσηλευτές και οι τραυματιοφορεις και σε περίπου 20 λεπτά έχει εκκενωθεί όλη η πτέρυγα με 23 ασθενείς. Μόλις έσβησε η φωτιά διαπιστώνουμε ότι ο τρίτος ασθενείς που υπήρχε μέσα έχει απανθρακωθει.
Ήταν ένας βαριά ασθενής που έπαιρνε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου, με αποτέλεσμα η έκρηξη κυριολεκτικά εξαέρωσε τον ασθενή».
Ερωτηθείς με το αν πράγματι σημειώθηκε έκρηξη, ξεκαθαρίζει ότι «δε μπορεί να μην γίνει έκρηξη, όταν έχουμε ανάφλεξη οξυγόνου. Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για χειροβομβίδα, αλλά ακούστηκε ένα «μπαμ». Αυτό άκουσε και ο ασθενής που σηκώθηκε να πάει τουαλέτα και πήρε φωτιά. Ο ασθενής ο οποίος είχε πολλή μεγάλη παροχή οξυγόνου, κυριολεκτικά, εξαϋλώθηκε. Ο δεύτερος ασθενής, μας είπε πως από αυτόν ξεκίνησε η φωτιά, όταν εξερράγη στα χέρια του το κινητό του. Δε μπορώ να σας πω ότι αυτή είναι η αιτία, αλλά σας μεταφέρω αυτό που μου είπε ο ίδιος, όταν βρισκόταν σε απόλυτο σοκ», επισημαίνει, ενώ υπάρχει και το σενάριο για το αναμμένο τσιγάρο.
Τέλος ο Σταύρος Τρύφων αναφέρει ότι εάν δεν γινόταν γρήγορα η επιχείρηση στο νοσοκομείο, σίγουρα θα καιγόταν πολλές περισσότερες αίθουσες και θα πέθαινε πλήθος ασθενών. «Εάν δεν είχε διακοπεί η παροχή οξυγόνου, όπου η τεχνική υπηρεσία λειτούργησε αστραπιαία, θα καίγονταν όλοι οι θάλαμοι στα επόμενα δευτερόλεπτα. Αδειάσαμε εμείς από την πλευρά μας δύο κλινικές, όπου μεταφέραμε ασθενείς που χρειάζονταν οπωσδήποτε παροχή οξυγόνου», υπογραμμίζει.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός, 2 τραυματίες στο Παπανικολάου – Πώς ξεκίνησε η φωτιά
Καραγιάννης: Ως του Αγίου Πνεύματος θα έχει δοθεί το ορφανό χιλιόμετρο της Ποτίδαιας
Υπουργείο Εργασίας: Δωρεάν σπίτια σε νέα ζευγάρια και ανέργους