Ρεπορτάζ: Λεμονιά Βασβάνη, Γιώργος Καλλίνης, Μαρία Κουζούφη, Δανιήλ Παπαδανιήλ
Ανησυχία επικρατεί από χθες στην πόλη μας μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού κατά τις τελευταίες ημέρες και το TyposThes συνομιλεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς επιστήμονες και την αστυνομία για την πορεία του ιού στη Θεσσαλονίκη.
Είμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, ανέφερε χθες το απόγευμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό και τον Περιφερειάρχη.
Εν τω μεταξύ αυξήθηκε ο αριθμός των σχολικών μονάδων που έκλεισαν λόγω εμφάνισης κρουσμάτων Covid-19 και την ανησυχία τους εκφράζουν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης εφιστώντας την προσοχή όλων μας στην τήρηση των μέτρων. Επί ποδός παραμένει η αστυνομία που συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους, ενώ πλέον οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι θέμα ωρών ή ημερών η Θεσσαλονίκη να περάσει στο "Επίπεδο 3".
Η πορεία στα κρούσματα του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και χθες 19 Οκτωβρίου.
- 7 Οκτωβρίου, 16 κρούσματα
- 8 Οκτωβρίου, 33 κρούσματα
- 9 Οκτωβρίου, 25 κρούσματα
- 10 Οκτωβρίου, 11 κρούσματα
- 11 Οκτωβρίου, 19 κρούσματα
- 12 Οκτωβρίου, 6 κρούσματα
- 13 Οκτωβρίου, 36 κρούσματα
- 14 Οκτωβρίου, 38 κρούσματα
- 15 Οκτωβρίου, 56 κρούσματα
- 16 Οκτωβρίου, 63 κρούσματα
- 17 Οκτωβρίου, 78 κρούσματα
- 18 Οκτωβρίου, 53 κρούσματα
- 19 Οκτωβρίου, 49 κρούσματα
Ζέρβας: «Τρίτο κύμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη»
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.
Όπως δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, ενώ σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί χρώμα, δηλαδή στο «Επίπεδο 3» αλλά αυτήν τη στιγμή είναι ακόμα στο «Επίπεδο 2». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι ώστε να αποτραπούν φαινόμενα συνωστισμού.
«Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα που χτυπάει τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε όμως πολύ πιο προετοιμασμένοι και διαβασμένοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένας στους δύο που είναι θετικοί στον κορωνοϊό στην πόλη μας είναι από 16 έως 29 χρονών και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην πόλη μας είναι 33 ετών. Αυτό κάτι δείχνει, όπως είπε ο δήμαρχος: Ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η έξαρση του κορωνοϊού στην πόλη μας έχει να κάνει με μία ανεμελιά «με μία αδικαιολόγητη ανεμελιά». Σήμερα όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος αυτό δεν επιτρέπεται αν θέλουμε να έχουμε την πόλη, τα μαγαζιά και τα σχολεία ανοιχτά, πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις.
Ο δήμαρχος έκανε έκκληση σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους να προσέξουν πάρα πολύ τους συμπολίτες τους πάρα πολύ τις συνάθροισες, τις εκδηλώσεις που γίνονται σε ανοιχτούς ή σε λιγότερο ανοιχτούς χώρους.
Ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης. η δημοτική αστυνομία σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία θα κάνει από σήμερα εκτεταμένους ελέγχους, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα συνωστισμού «για να βοηθήσουμε ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και το τρίτο κύμα». Ο δήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα το καταφέρουμε και για τρίτη φορά.
Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.
Όπως είπε ο δήμαρχος, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο πορτοκαλί χρώμα, πάρα πολύ κοντά στο τρίτο στάδιο. Δεν αποφασίστηκαν περαιτέρω μέτρα σε αυτό το στάδιο αλλά έγινε προετοιμασία όλων αυτών που πρέπει να γίνουν ώστε να μη χειροτερέψει η κατάσταση.
Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για 26η και 28η Οκτωβρίου
Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Πολύ φοβάμαι ότι δυστυχώς και σε αυτόν τον εορτασμό θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και ίσως να μη χαρεί η πόλη μας αυτά που θα μπορούσε να χαρεί αλλά είναι μέρος αυτής της προσπάθειας ώστε να ανταποκριθούμε θετικά σε αυτό το τρίτο κύμα που έχει έρθει», σημείωσε ο δήμαρχος. Το τι θα γίνει ακριβώς θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.
Είπε ακόμη ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πόλη, υπάρχουν τρία εξεταστικά κέντρα» για αυτό έχουμε και αυτά τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε». «Δεν τα είχαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σήμερα τα έχουμε για αυτό μπορούμε να πάμε και πολύ πιο στοχευμένα», όπως είπε.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Τζιτζικώστας: Τρία κλειδιά για την αντιμετώπιση της κρίσης
«Όλοι αισθανόμαστε κουρασμένοι από την παράταση των περιορισμών στην καθημερινότητά μας, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα έξαρση, με πρώτο μας μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε μετά τη σύσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Και πρόσθεσε: «Η ευρεία χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής είναι τα τρία κλειδιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Ας κάνουμε για το επόμενο διάστημα καθημερινότητά μας τη χρήση της μάσκας, που αποδεδειγμένα είναι και η μόνη ασπίδα στη μετάδοση του κορωνοϊού. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, για να αποφύγουμε την επιβολή νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων και την πιθανότητα ενός lockdown, που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία. Όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή τη νέα επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων, αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλήττει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία».
Δανιηλίδης: «Αν μας πουν θα κάνουμε lockdown σε Νεάπολη – Συκιές»
Δύο κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται από χθες στο δήμο Νεάπολης Συκεών για διεξαγωγή προληπτικών τεστ κορωνοϊού στους δημότες μετά την εμφάνιση σε ένα διήμερο 14 κρουσμάτων σε μαθητές. Οι νοσούντες είναι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και είναι αθλητές συλλόγων ποδοσφαίρου, ΤΑΕ KWO DO και Judo, οι οποίοι προπονούνται σε δημοτικό χώρο-Γυμναστήριο που τους παραχώρησε ο δήμος.
«Μετά από πολλές εκκλήσεις μας ο ΕΟΔΥ ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και έγιναν σήμερα από τις 12.30 μέχρι και τις 15.30 από δύο κινητές μονάδες τεστ κορωνοϊού. Κατέφθασαν στα σημεία που γίνονταν οι εξετάσεις εκατοντάδες πολίτες ενώ συνολικά έγιναν 50 τεστ από κάθε μονάδα. Τα κλιμάκια θα παραμείνουν για την διεξαγωγή τεστ και την Τρίτη και την Τετάρτη», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης. Ο ίδιος τόνισε πως εκ μέρους της πολιτείας «δεν υπήρξε ούτε φωνή ούτε ακρόαση για την περίπτωση της αυξητικής εμφάνισης κρουσμάτων στο δήμο Νεάπολης Συκεών», ενώ πρόσθεσε πως «όσο περνάει η ώρα αλλάζουν τα δεδομένα» με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανεβαίνει. Το μεσημέρι ο αριθμός ανέρχονταν στα 24 και αντιστοιχούσαν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, αθλητές και προσωπικό των αθλητικών συλλόγων της περιοχής.
Νωρίτερα χθες το πρωί ο δήμαρχος σε δηλώσεις του στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη έβαλε στο “τραπέζι ” και το lockdown αναφέροντας: «Αν μας πουν ότι πρέπει να γίνει lockdown, θα το κάνουμε». Παράλληλα συμπλήρωσε πως θα πρέπει οι πολίτες να μην χαλαρώσουν και να συνεχίσουν να τηρούν όλα τα μέτρα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Συκεών, υπάρχουν δεκάδες κρούσματα σε δομές και συλλόγους του δήμου, ενώ εκατοντάδες άτομα έχουν μπει σε καραντίνα. Όπως υποστήριξε ο κ. Δανιηλίδης, τα κρούσματα είναι σε διαφορετικές περιοχές του δήμου Νεάπολης - Συκεών, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει φόβος ότι μπορεί να αυξηθούν σε δεκάδες.
Σημειώστε πως η μονάδα του ΕΟΔΥ έχει εγκατασταθεί στο Γ΄ ΚΑΠΗ Συκεών (Μεσολογγίου 54 και Περγάμου 2) και μια δεύτερη στο Α΄ΚΑΠΗ Νεάπολης (Κουντουριώτη 29) προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που επιθυμούν να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο.
Σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου, και αύριο, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, τα τεστ θα διενεργούνται από τις 9 π.μ.-3 μ.μ.
Την ίδια ώρα, σε επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό εμφάνισης του κορωνοϊού προχωρά άμεσα η δημοτική Αρχή Νεάπολης- Συκεών, καθώς τα κρούσματα παρουσίασαν ραγδαία αύξηση, ξεπερνώντας, μέχρι στιγμής, τα 24, περιλαμβάνοντας μαθητές, εκπαιδευτικούς, αθλητές και προσωπικό.
Με απόφαση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη κλείνουν σε όλο το δήμο όλα τα πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, τα δημοτικά γυμναστήρια, όλα τα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, κ.λπ.
Τα πέντε κόκκινα σημεία συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη
Επί ποδός βρίσκεται με όλες της τις δυνάμεις η αστυνομία της πόλης μας στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Γίνονται έλεγχοι έξω με τις ομάδες ΔΙΑΣ, την Δράση, στις πλατείες, στα καταστήματα, αλλά και στα αστικά λεωφορεία. Όμως όσο και να προσπαθήσουμε, υπάρχουν συμπολίτες μας που συνεχίζουν να συνωστίζονται. Δεν διαλύονται τα πλήθη και πολλές φορές οι συνάδερφοί μας γίνονται δέκτες παραπόνων ή και δέχονται οι ίδιοι επιθέσεις από πολίτες. Πρέπει να υπάρξει κεντρική πολιτική βούληση για να μπορέσουν να διαλυθούν πλήθη στις πλατείες ή όπου υπάρχει συνωστισμός» δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Γενικός Γραμματέας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Υ.Θ.) κ. Γεώργιος Χατζόπουλος. Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχει και μια μερίδα πολιτών που δεν πιστεύει στην ύπαρξη του κορωνοϊού και αρνείται να φορέσει μάσκα. «Όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση για να μπορέσει μετέπειτα να πάρει αποφάσεις και η δική μας υπηρεσία», σχολίασε.
Όσο για τα σημεία που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κόσμου είναι στα Λαδάδικα, στην Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πλατεία Ναβαρίνου, στην Καμάρα και στην Ικτίνου. Ο κ. Χατζόπουλος ανέφερε πως «αρκετοί επιχειρηματίες δεν σκέφτονται τον κορωνοϊό και βάζουν στα καταστήματά τους υπεράριθμους πελάτες μη τηρώντας τα μέτρα». Παράλληλα εστίασε την προσοχή στην προσωπική ευθύνη του καθένα από εμάς για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. «Δεν μας αρέσει να επιβάλουμε πρόστιμα στους πολίτες και να τους τιμωρούμε. Πρέπει να σκεφτεί ο καθένας την προσωπική του ευθύνη και να μην παρανομεί», συμπλήρωσε.
Νίκος Νίτσας: "Υπάρχει μία χαλαρότητα που δεν δικαιολογείται"

"Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων γίνεται γιατί δεν τηρούμε τα μέτρα. Γι' αυτόν τον απλούστατο λόγο", λέει στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. "Γι' αυτό και μεις", συνεχίζει, "βγάλαμε σήμερα τη σχετική ανακοίνωση προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να είναι πιο υπάκουος στην τήρηση των μέτρων, στη χρήση της μάσκας, προκειμένου να μην έχουμε κι' άλλη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή είναι η αιτιολογία, έχουμε ας το πούμε λίγο λαϊκά, έχουμε "ξεσαλώσει", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας, αιτιολογώντας τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος, εκφράζοντας την ιατρική κοινότητα, δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος λέγοντας πως ο ιός θέλει να του ανοίξουμε την πόρτα για να μπει και φαίνεται ότι του την έχουμε ανοίξει εδώ στην πόλη μας.
Στο ερώτημα, και λόγω των τελευταίων περιστατικών με τον συγχρωτισμό νέων στη Θεσσαλονίκη, λέει ότι δεν είναι μόνον οι νεαρότεροι. "Αν γυρίσετε στην πόλη και δείτε, θα παρατηρήσετε ότι και στα λεωφορεία μέσα δεν φοράνε κάποιοι μάσκα. Βέβαια έχουμε ένα θέμα με τον ΟΑΣΘ, το οποίο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την πόλη, ωστόσο, έχουμε επίσης σε πολλούς χώρους συγχρωτισμό, και γενικώς υπάρχει μία χαλαρότητα η οποία δεν δικαιολογείται...".
Ο κ. Νίτσας τέλος, υπογραμμίζει το γεγονός ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να φοράμε μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να τηρούμε εντέλει τους βασικούς κανόνες υγιεινής. "Αν προσέξουμε και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα. Θα υπάρξει βελτίωση της υγειονομικής εικόνας. Ίσως χρειάζεται και αυξημένη αστυνόμευση στην πόλη", τονίζει εμφατικά.
Dr Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: "Αυστηρότατη και υποχρεωτική τήρηση των μέτρων με τη θέλησή μας"

Στο ερώτημά μας γιατί είχαμε αυτή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην πόλη μας, λέει με έμφαση ότι "δεν είναι ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη". Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, επισημαίνει ότι "ακολουθείται μια σταδιακή πορεία, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες, ίσως και πάνω από 10, ίσως και δύο εβδομάδες. Ο κ. Εξαδάκτυλος, λέει στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ότι "θα υπάρξει η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται για το κάθε στάδιο και όπως η κατάσταση στις αρχές Οκτωβρίου άλλαξε και ήταν χαμηλά, ενώ δεν ήταν χαμηλά στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν επεβλήθησαν για πρώτη φορά μέτρα, έτσι και πάλι, μπορεί η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο.
Όσον αφορά τα μέτρα, λέει ότι δεν χρειαζόμαστε τη λήψη νέων μέτρων, υπάρχει ήδη ο αλγόριθμος που λέει για τα μέτρα που εφαρμόζονται, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Άρα, θα εφαρμοστούν τα μέτρα τα οποία προβλέπονται. "Όταν είναι στο "πορτοκαλί" η Πέλλα και στο "κόκκινο" η Κοζάνη, δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να μένει στο "πράσινο", τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος και συνεχίζει: "Οι κινήσεις των πληθυσμών είναι ελεύθερες. Αλλά και με την Αθήνα επικοινωνούμε. Πέντε αεροπλάνα πηγαινοέρχονται κάθε μέρα. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάποια κίνηση που να είναι περιορισμένη". Τέλος, και στην παρατήρησή μας ότι εντέλει επιβάλλεται λίγη παραπάνω προσοχή από όλους μας, τονίζει χαρακτηριστικά: "Αυστηρότατη και υποχρεωτική τήρηση των μέτρων, με τη θέλησή μας. Αν θέλουμε να είμαστε στα ...ψυχρά χρώματα!".
Πρύτανης ΑΠΘ: Δραματική αύξηση του ιού στα λύματα

Με βάση τις τελευταίες αναλύσεις, που πραγματοποίησε η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορωνοϊού με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης καταγράφεται αύξηση στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-Cov-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Όπως δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου «αυτό που μετρήσαμε ως ομάδα είναι μια δραματική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα». Αυτό πρακτικά σημαίνει σύμφωνα με τον ίδιο ότι και ο αριθμός των ασυμπτωματικών έχει ανέβει.
«Αν μέχρι πριν 15 μέρες είχες «Χ» αριθμό ασυμπτωματικών και έναν «Α» αριθμό νοσούντων τώρα ενδεχομένως έχεις «5Χ» ασυμπτωματικούς άρα πιθανόν να έχεις και 2 και 3Α αριθμό νοσούντων», όπως λέει.
Γι αυτόν το λόγο εφιστούμε την προσοχή και λέμε ότι πρέπει να τηρούνται 3 πράγματα: Απόσταση, όχι συγχρονισμός, μάσκα και απολύμανση. Ατομική ευθύνη που στο τέλος είναι και κοινωνική ευαισθησία, όπως λέει ο Πρύτανης. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός αλλά σίγουρα όχι και εφησυχασμός.
Σχετικά με τις εικόνες συγκέντρωσης φοιτητών το βράδυ του Σαββάτου στο campus του Πανεπιστημίου, που είδαν το φως της δημοσιότητας ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι «προφανώς όλα αυτά καταδικάζονται. Προφανώς η πρυτανεία δεν ήταν ενήμερη και πώς να ήταν αφού ξεκίνησε με την αυθόρμητη παρουσία κάποιων φοιτητών μέσα στο κάμπους και από κει και πέρα γύρω στις 2-3 τα ξημερώματα έγιναν 200-250 άτομα». Είπε πάντως ότι αυτό δε συνέβη μόνο στο κάμπους του ΑΠΘ αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Αυτά όμως όλα δείχνουν ότι οι νέοι ενδεχομένως πρέπει να είναι πιο συνειδητοποιημένοι, πρόσθεσε ο ίδιος. «Αυτή η κατάσταση με τους νέους δεν είναι μόνο στη Θεσσαλονίκη είναι και στην Αθήνα και παντού», όπως λέει.
Ο κ. Παπαϊωάννου θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών για έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας προς τους νέους σχετικά με το θέμα.
Κορωνοϊός: Στα 438 τα νέα κρούσματα, τα 175 στην Αττική
Ακόμη 438 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για χθες Δευτέρα, όσα δηλαδή ανακοινώθηκαν και την Κυριακή. Παράλληλα, οι νεκροί έφτασαν τους 520, καθώς έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε 24 ώρες.
Αναλυτικότερα τα κρούσματα:
Μεταξύ άλλων 175 στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 49 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 21 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 28 στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές