Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Από τον «Σείριο» ψυχαναλυτικές συναντήσεις για στελέχη του Δ.Θεσσαλονίκης

Πού στοχεύει το πρόγραμμα

Το μοναδικό στην Ελλάδα πρόγραμμα ψυχαναλυτικών συναντήσεων για τα επιτελικά στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας "Σείριος". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε πριν δύο χρόνια σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και παρέχει υποστήριξη από ειδικούς στους διευθυντές και τους προϊσταμένους του Δήμου ώστε να αποδίδουν καλύτερο στο διοικητικό τους έργο.

Η διαδικασία, όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Τατάγια, γίνεται σε προσωπικό επίπεδο στοχεύοντας στην αποφόρτιση από το εργασιακό άγχος, στην αυτοβελτίωση και γενικότερα στην ψυχολογική υποστήριξη σε προσωπικό επίπεδο. "Είναι πολύ σημαντικό τα επιτελικά στελέχη να τοποθετούν στην κατάλληλη θέση τα προσωπικά τους προβλήματα για να χωρέσει το πρόβλημα του συναδέλφου", επισήμανε η κ. Τατάγια, με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα.

"Σε δεύτερο επίπεδο είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και εν τέλει η βελτίωση των σχέσεων με τους συναδέλφους, τη διοίκηση του Δήμου και τέλος της διαδρομής με τον πολίτη. Αυτή η διαδικασία βέβαια έχει και άλλες εκφάνσεις, όπως η επιτυχής διαχείριση των κρίσεων των δυσλειτουργιών, κ.ο.κ. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι μια διοίκηση ποιότητας η οποία σχετίζεται και με ποσοτικά δεδομένα διοικητικού έργου. Η διοίκηση με λιγότερες κρίσεις και με αποτελεσματικότερη λειτουργία είναι πιο απλοποιημένη και πιο γρήγορη. Ο βασικός πλούτος ενός οργανισμού είναι το ανθρώπινο δυναμικό του. Όταν λοιπόν ο πλούτος αυτός είναι υγιής, εννοείται ότι και ο φορέας είναι αποτελεσματικότερος", πρόσθεσε η κ. Τατάγια.

Η επιστημονική διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης Σείριος, Ναταλία Ζαχαρτζή, επισήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πρωτοποριακό και ότι ο πρώτος κύκλος, που απευθυνόταν για διευθυντικά στελέχη,ξεκίνησε πέρσι, ενώ φέτος πραγματοποιείται ο δεύτερος κύκλος για διευθυντικά στελέχη και ο πρώτος κύκλος για προϊσταμένους των υπηρεσιών του Δήμου. Φέτος, όπως ανέφερε, μετέχουν 50 στελέχη του Δήμου. Παράλληλα, σημείωσε, ότι στις συναντήσεις γίνονται βιωματικές συζητήσεις για να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μέσα στο Δήμο ένα δίκτυο αλληλουποστήριξης.

"Τους μιλήσαμε για την επικοινωνία, για τη διαχείριση των συγκρούσεων, για τις κρίσεις στον εργασιακό χώρο, για την ενεργητική ακρόαση", είπε η κ. Ζαχαρτζή και πρόσθεσε ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για την πρόληψη της εργασιακής εξουθένωσης, για την ενίσχυση ικανοτήτων για καλύτερο κλίμα συνεργασίας, αλλά και για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για ανθρώπους που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις ανάμεσα στους αιρετούς και τους δημότες. Τέλος, ανέφερε, ότι ενδιαφέρον για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού έχουν δείξει και δήμαρχοι άλλων Δήμων.

Η πρόληψη ως μοχλός κοινωνικής ενδυνάμωσης αντικείμενο συνεδρίου των Κέντρων Πρόληψης "Σείριος"

Η διερεύνηση και η ανάδειξη των μεθοδολογιών για την πρόληψη των εξαρτήσεων, την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, αποτελούν τους βασικούς άξονες του 1ου Πανελλήνιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου των Κέντρων Πρόληψης, με θέμα: "Η διαχρονική πορεία της πρόληψης ως μοχλός κοινωνικής ενδυνάμωσης", που θα πραγματοποιηθεί 9 - 11 Μαρτίου στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων. Πρόκειται για μια  πρωτοβουλία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας "Σείριος" και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του, το συνέδριο ευελπιστεί να αναδείξει τις δυνατότητες και τη σημασία των κοινωνικών δικτύων και της κοινωνικής συνοχής ως αντίβαρο στη ρευστότητα και την αστάθεια  που ενισχύουν συμπεριφορές εξάρτησης. "Η εξάρτηση είναι όπως οι αρρώστιες, την κρύβουν κάτω από το χαλί", επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ότι ο δήμος θα συνεχίζει να στηρίζει πρωτοβουλίες του "Σείριου".

"Η πρόληψη στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ισχυρά σημεία όπως το υψηλής κατάρτισης και εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό, την παροχή αποκεντρωμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας με επίκεντρο τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε κοινότητας καθώς και την αμεσότητα στην ανταπόκριση των αιτημάτων, τηρώντας τις αρχές της προσβασιμότητας και της ισότητας. Παράλληλα χαρακτηρίζεται από αδυναμίες, όπως οι δυσκολίες που δημιουργούνται από το ασαφές πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, η σχετικά χαμηλή διασύνδεση της έρευνας και η έλλειψη στρατηγικής και συντονισμού για την προαγωγή της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Η διερεύνηση  και η ανάδειξη μεθοδολογιών για την πρόληψη, την προαγωγή υγειών τρόπων ζωής, την προστασία των πολιτών από τις απειλές κατά της υγείας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών αποτελούν τους κεντρικούς άξονες του συνεδρίου", επισημαίνει η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου, ψυχολόγος Ελένη Παπακώστα - Γάκη.

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κέντρων Πρόληψης και Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας "Σείριος", Σμαρώ Γιαννακοπούλου, από την πλευρά της, επισήμανε, ότι υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας και ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει για Κέντρα Πρόληψης ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 75 σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων δύο στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε, δε, ότι το μότο του Σείρειου είναι "αντιμετωπίστε το εύκολο πριν γίνει δύσκολο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεισμός - σεισμός, αντισυστημισμός
Τον τελευταίο καιρό και επειδή, ο πολιτικός λόγος πλήρως απουσιάζει, έχει καθιερωθεί ένα νέο είδος, οι λεγόμενοι αντισυστημικοί
Σεισμός - σεισμός, αντισυστημισμός