Το όραμα και το νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη του 2030 παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας σε ημερίδα του Δήμου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, παρουσία πλήθος κόσμου.
Τι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυτή η στρατηγική; Μια νέα σχέση της πόλης με τη θάλασσα (να βλέπουμε επιτέλους καραβάκια και σκάφη στον Θερμαϊκό, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος), πράσινες γειτονιές, σύστημα αστικής κινητικότητας που να υπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων, υποστήριξη των αγορών που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, επένδυση στους νέους της πόλης, να παραμείνει η πόλη ανοιχτή και φιλόξενη, με αναβαθμισμένο δημόσιο χώρο.
«Το 2030 μπορεί να φαίνεται μακρινό, αλλά, μέσα σε δεκατρία χρόνια μπορούν να συμβούν δομικές αλλαγές. Πριν από δεκατρία χρόνια, η Ελλάδα ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ανυποψίαστη για την οικονομική ή την προσφυγική κρίση που θα ακολουθούσε», είπε ο κ. Μουτάρης ξεκινώντας την ομιλίας του. Αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε η διοίκησή του από το 2011 για να τονίσει: Τώρα, ήρθε η ώρα να μεγιστοποιήσουμε την προσπάθεια μας. Να διασφαλίσουμε την κληρονομιά αυτή για τις επόμενες γενιές και να δημιουργήσουμε μαζί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Της πόλης του 2030.
«Ξεκινήσαμε από το 2015 να το δουλεύουμε, με το πρώτο συνέδριο για την αστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι φορείς της πόλης. Συνεχίσαμε μέσω της συμμετοχής μας στο δίκτυο των «100 Ανθεκτικών Πόλεων», που μας έδωσε την ευκαιρία να γίνουμε μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας και να σχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το μέλλον της Θεσσαλονίκης», είπε και εξήγησε ότι το «Θεσσαλονίκη 2030» είναι ένας οδικός χάρτης που περιγράφει τον τρόπο για την οικοδόμηση μιας δυναμικής Θεσσαλονίκης για τις επόμενες δεκαετίες, μέσω ενός κοινού οράματος για το αύριο.
«Τι θέλουμε να κάνουμε»
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος περιέγραψε το «τι θέλουμε να κάνουμε»:
-Να σχεδιάσουμε ένα σύστημα αστικής κινητικότητας που να υπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων. Γίνονται έργα σήμερα, όπως το Μετρό και η θαλάσσια συγκοινωνία, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Αλλά και με τους ποδηλατοδρόμους και με τις γραμμές των λεωφορείων, με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τις πεζοδρομήσεις στην πόλη. Θέλει προσοχή, είναι η μεγαλύτερη πρόκλησή μας, ιδίως τώρα που τελειώνει και το Μετρό. Πρέπει επίσης, να δώσουμε έμφαση στις περιοχές γύρω από τις στάσεις του Μετρό, οι οποίες υπέφεραν τα μέγιστα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
-Να μειώσουμε τα απόβλητά μας μέσω της επανάχρησης δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
-Να επενδύσουμε στο ταλέντο της πόλης μας, στους 150.000 φοιτητές, μαζί με τα Πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του. Εμείς το ξεκινήσαμε με το OK!Thess, αλλά θέλει πολλή δουλειά από όλους.
-Να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του τουρισμού, της δημιουργικής οικονομίας, αλλά και τις παραδοσιακές μας αγορές, όπως το Καπάνι, που είναι στην καρδιά της πόλης.
-Να παραμείνει η πόλη ανοιχτή και φιλόξενη προς όλους και ιδιαίτερα σε όσους μας έχουν ανάγκη. Ξεκινήσαμε με τα διαμερίσματα που νοικιάζουμε για τους πρόσφυγες και το Φιλοξενείο. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε μαζί για την ενσωμάτωση των νέων κατοίκων στην πόλη και την ένταξή τους στην καθημερινή λειτουργία της.
-Να διαφυλάξουμε και να αναβαθμίσουμε τον δημόσιο χώρο μέσω της ενεργού συμμετοχής των κατοίκων. Το «Αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου», δεν το εγκαταλείπω σαν σύνθημα, θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε.
-Να αναπτύξουμε παραπέρα τη σχέση της πόλης και των πολιτών με τη θάλασσα και τον Θερμαϊκό Κόλπο. Να βλέπουμε επιτέλους καραβάκια και σκάφη στον Θερμαϊκό! Ξεκινήσαμε ήδη να φτιάχνουμε με την Παγκόσμια Τράπεζα ένα Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου. Να δούμε τι δραστηριότητες και υποδομές μπορούμε να κάνουμε και να προσελκύσουμε ιδιώτες να επενδύσουν.
-Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα από αυτά. Χρειαζόμαστε συνέργειες, είτε με ΜΚΟ, είτε με Πανεπιστήμια είτε με άλλους δημόσιους φορείς. Πάνω από όλα πρέπει να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας με τους Δήμους της μητροπολιτικής περιοχής μας. Κάνουμε βήματα σιγά σιγά, θα το προχωρήσουμε και θα το διεκδικήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε ανθεκτικοί, αν δεν είμαστε μητροπολιτικοί!
Όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης, χρειάζεται σκληρή δουλειά και επιμονή για να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πραγματικά ανθεκτική πόλη, αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα τα καταφέρει.
«Σχέδιο για να μας παίρνουν στα σοβαρά»
Τέλος, στο ερώτημα «με τι λεφτά θα τα κάνεις όλα αυτά Δήμαρχε;» απάντησε: Υπάρχει περίπτωση κανείς να δώσει λεφτά σε κάποιον, αν δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο – ένα business plan; Είτε είσαι κράτος, είτε η ΕΕ, είτε ιδιώτης; Όχι, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό είναι σημαντική η Στρατηγική αυτή, είναι εργαλείο για να μπορούμε να συζητάμε με οργανισμούς και επενδυτές. Για να μας παίρνουν στα σοβαρά! Κάθε πόλη πρέπει να έχει ένα τέτοιο κείμενο. Και η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη στην Ελλάδα που κάνει κάτι τέτοιο. Τέλος, ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στη διαδικασία.
Χαρίτσης: Τα χρήματα πρέπει να επιστρέφουν στους πολίτες
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ήταν κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα και ξεκίνησε την ομιλία του χαιρετίζοντας τη συνεργασία των 11 δήμων της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης για τον σχεδιασμό μίας συνολικότερης αναπτυξιακής στρατηγικής για την περιοχή και σημείωσε πως το Υπουργείο Οικονομίας στέκεται έμπρακτα αρωγός σε τέτοιου είδους προσπάθειες, με όλα τα χρηματοδοτικά και θεσμικά εργαλεία που έχει στη διάθεση του.
Επίσης, παρουσίασε τις συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία και ανέλυσε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που υλοποιεί το Υπουργείο και στοχεύει, όπως σημείωσε, «να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας χωρίς να αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος.»
Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός στάθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει στενή συνεργασία του Υπουργείου με τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης αλλά και όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς προκειμένου οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με την υλοποίηση μικρών και μεγαλύτερων έργων, να είναι αποτελεσματικές.
«Σημασία έχει να υλοποιούνται έργα με τον μέγιστο κοινωνικό και αναπτυξιακό αντίκτυπο που απαντούν στις συγκεκριμένες ανάγκες των πόλεων και των τοπικών κοινωνιών. Η ανάπτυξη οφείλει να είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη, να είναι ισόρροπα κατανεμημένη στην πόλη και να συμπεριλαμβάνει ισότιμα όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ειδική μέριμνα για τις πιο αδύναμες. Τα χρήματα προέρχονται από τους πολίτες και πρέπει να επιστρέφουν σε αυτούς για την κάλυψη των αναγκών τους και όχι να διασπαθίζονται σε παρεμβάσεις με αμφίβολα αναπτυξιακά αποτελέσματα και για την εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «η αναπτυξιακή πολιτική που έχει να κάνει με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να εκπονείται από τις ίδιες και όχι στους 4 τοίχους ενός υπουργείου στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Εμείς από τη μεριά μας θα συμβάλλουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους για την καλλιέργεια αυτής της συνεργασίας».
Ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν 13 περιφερειακά συνέδρια με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στο πλαίσιο παρουσίασης της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας.
Στην ημερίδα μίλησε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής όπου παρουσίασε την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομίας μέσω των θεσμικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το προηγούμενο διάστημα και κυρίως μέσω της εξειδικευμένης ομάδας της ΜΟΔ για την ωρίμανση της αναπτυξιακής στρατηγικής της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης και ανέδειξε τη σύνδεση της στρατηγικής αυτής με τις ευρύτερες αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας.
Συμμετείχαν 40 φορείς και 2.000 πολίτες
Στο τι έγινε μέχρι τώρα, και στα επόμενα βήματα αναφέρθηκε στην ομιλία της η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου. Όπως είπε περισσότεροι από 40 φορείς και 2000 πολίτες συμμετείχαν στο διάλογο για την αστική ανθεκτικότητα τα πόλης, μέσα από επιτροπές, εργαστήρια, συζητήσεις και ανοιχτές εκδηλώσεις στο κοινό. Όπως είπε, η στρατηγική δομείται πάνω σε 4 βασικούς στόχους-πυλώνες, που δημιουργούν και το όραμα για τη Θεσσαλονίκη. Κάτω από αυτούς υπάρχουν 30 προγράμματα και για κάθε ένα από αυτά υπάρχει ένα σχέδιο δράσης που αφορά είτε πολιτικές, είτε υποδομές είτε άυλες δράσεις, νέες ή υφιστάμενες. Αυτό δημιουργεί να πακέτο με πάνω από 100 δράσεις, τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια διευκρίνισε ακόμη ότι στη στρατηγική «δεν υπάρχουν μεγάλες χειρονομίες, μεγάλες υποδομές», αλλά βασίζεται στα μικρά ζητήματα που καθημερινά μας δυσκολεύουν στο πως κινούμαστε, στο πώς επικοινωνούμε και αναπτυσσόμαστε, ενώ τη χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο για το πώς η πόλη τοποθετείται όταν βγαίνει προς τα έξω.
Η ημερίδα άνοιξε με βιντεο-μήνυμα της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ κ. Κορίνας Κρέτσου, η οποία συνεχάρη τη Θεσσαλονίκης που έγινε μια από τις ανθεκτικές πόλεις. Για μια «μεγάλη στιγμή για την πόλη», έκανε λόγο και ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης και Μ. Ανατολής του οργανισμού «100 ανθεκτικές πόλεις» Stewart Sarkozy-Banoczy. Χαιρέτισε ακόμη η αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού Κωνσταντίνα Καρύδη. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης μέσω ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.
Οι 4 στόχοι της στρατηγικής
Στόχος 1
Διαμορφώνοντας μια βιώσιμη πόλη όπου η κινητικότητα και τα αστικά συστήματα υπηρετούν τους κατοίκους της.
Προγράμματα:
Α. Χτίζοντας ένα ανθεκτικό σύστημα αστικής κινητικότητας
Β. Δημιουργώντας ένα σύστημα κινητικότητας που προωθεί την αστική ανάπτυξη
Γ. Αναπτύσσοντας μια έξυπνη αστική εφοδιαστική αλυσίδα
Δ. Καθαρή ενέργεια για τις μεταφορές
Ε. Βελτίωση της ποιότητας του αέρα και περιορισμός της ηχορύπανσης
ΣΤ. Αποτελεσματική διαχείριση αστικών απορριμμάτων
Ζ. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών
Στόχος 2
Σχεδιάζοντας από κοινού μια ανοιχτή πόλη που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της.
Α. Αναδιάρθρωση του ρόλου των Δημοτικών Κοινοτήτων
Β. Οι Δημοτικές Κοινότητες ως κόμβοι συνάντησης και συνεργασίας
Γ. Φιλόξενη πόλη
Δ. Ενισχύοντας τη συμμετοχή των νέων
Ε. Ενδυνάμωση του νεανικού δυναμικού της πόλης και δημιουργία ευκαιριών επαγγελματικής ανάπτυξης
Ζ. Επενδύοντας σε δεσμούς μεταξύ των διαφορετικών γενεών
Η. Συν-δημιουργώντας ένα δημόσιο χώρο χωρίς αποκλεισμούς
Θ. Πράσινες γειτονιές στην πόλη
Ι. Πόλη φιλική προς το παιδί
Στόχος 3
Δημιουργώντας μια δυναμική τοπική οικονομία και ένα αποτελεσματικό σύστημα αστικής διακυβέρνησης.
A. Αναπτύσσοντας μια δυναμική και ισόρροπη τοπική οικονομία
B. Ενίσχυση των τοπικών θυλάκων οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη
Γ. Αστική Ανάπτυξη μέσω καινοτόμων συνεργασιών
Δ. Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη
Ε. Διοίκηση βάσει αποτελεσμάτων
ΣΤ. Οικονομική Ανθεκτικότητα
Ζ. Δημοτικό Επενδυτικό Σχέδιο
Η. Μείωση κινδύνου σε τοπικό επίπεδο και ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης κινδύνου
Θ. Ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του Δήμου μέσω Ανοιχτών Δεδομένων
Στόχος 4
Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον Θερμαϊκό Κόλπο.
Προγράμματα:
Α. Ολοκληρωμένη οικονομική και αστική ανάπτυξη του Θερμαϊκού Κόλπου
Β. Παρακολούθηση της περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας του Θερμαϊκού Κόλπου
Γ. Αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Θερμαϊκού Κόλπου
Δ. Βελτίωση του συστήματος διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου
Ε. Εκμετάλλευση του πολιτιστικού και ανθρώπινου κεφαλαίου για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της αστικής ζωής του Θερμαϊκού Κόλπου
Μ. ΚΟΥΖΟΥΦΗ