Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

56ο ΦΚΘ: Έναρξη με στήριξη Μπαλτά στο σινεμά, έστω και από μακριά

Σε επιστολή του που διαβάστηκε στην τελετή έναρξης ο Αριστείδης Μπαλτάς αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση του κινηματογράφου, ενώ ο Δημήτρης Εϊπίδης εστίασε στο θέμα των προσφύγων

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τη στήριξή του στην 7η τέχνη εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς κατά την έναρξη του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έστω κι αν ο ίδιος δεν ήταν παρών.

Στην επιστολή του που διαβάστηκε από τη σκηνοθέτη Κυριακή Μάλαμα κατά την τελετή έναρξης ο υπουργός τόνισε πως «η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή γνωρίζει μια σημαντική άνθηση τα τελευταία χρόνια, με διεθνείς διακρίσεις, που όμως μένει σε ένα βαθμό υπόγεια», καθώς υπάρχουν οι αντίξοες συνθήκες της οικονομικής κρίσης που εμποδίζουν τους νέους δημιουργούς. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες που βιώνουν και η σημερινή πραγματικότητα τους οδηγούν να φτιάξουν ταινίες που απευθύνονται σε ένα διεθνές κοινό. Σημείωσε πως «η κινηματογραφική παραγωγή δεν μπορεί να σταθεί χωρίς πόρους».  Και συμπλήρωσε ότι «η μείωση στα κονδύλια του Υπουργείου Πολιτισμού, άρα και στην κρατική χρηματοδότηση του κινηματογράφου, διαμορφώνει μια άβολη πραγματικότητα, την οποία θα πρέπει με στοχευμένες κινήσεις να ανατάξουμε». Δεσμεύτηκε πως «θα αποκατασταθεί άμεσα η αδικία που συντελέστηκε με την αφαίρεση από τα κινηματογραφικά εισιτήρια του ποσοστού του φόρου που κατευθυνόταν στη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας: ότι δηλαδή ίσο ποσό θα αποδοθεί στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής». Και πρόσθεσε πως «γίνονται τώρα οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα τηλεοπτικά κανάλια να καταβάλουν επιτέλους το προβλεπόμενο ποσοστό από τα διαφημιστικά τους έσοδα».

Αναφερόμενος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είπε πως «έχει γίνει σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της χώρας και έχει δεθεί αναπόσπαστα με την πόλη» και πως το διεθνές του κομμάτι έχει συμβάλει στο διεθνές άνοιγμα της Θεσσαλονίκης.  

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης στο λόγο του κατά την τελετή έναρξης είπε πως είναι χαρούμενος που πλέον το Φεστιβάλ θα έχει στη διάθεσή του όλο το χρόνο την Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι, αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της φετινής διοργάνωσης (στους σκηνοθέτες Ντανελιούκ και Ντεπλεσέν, αλλά και στον Καβουκίδη τους οποίους θα τιμήσει το φεστιβάλ, στο focus στο Αυστριακό σινεμά, αλλά και στα 70 χρόνια του ελληνικού animation) και εστίασε στο γεγονός ότι θα προβληθούν 200 ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά που εκφράζουν όσα μας αφορούν. Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα των προσφύγων λέγοντας πως τα έθνη της Ευρώπης πρέπει να δρουν με αλληλεγγύη και να προσφέρουν τις σωστές συνθήκες διαβίωσης στα άτομα αυτά που έχουν ανάγκη. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία «A Thousand Lives:  Be Human», υπέρ της αλληλεγγύης προς τα κύματα των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη που ξεκίνησε από την διεθνή κινηματογραφική κοινότητα, λέγοντας είναι σημαντική και πως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τη στηρίζει.

Με δρώμενο αλά βωβό σινεμά η έναρξη

Να αναφέρουμε πως η τελετή έναρξης άρχισε με ένα δρώμενο από μαθητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή και παρουσίασαν κάτι που θύμισε τα γυρίσματα μιας ταινίας βωβού κινηματογράφου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας Victoria του Σεμπάστιαν Σίπερ. 

Εν τω μεταξύ έξω από το Ολύμπιον πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας πρώην εργαζόμενοι του Αγγελιοφόρου κρατώντας πανό και μοιράζοντας το απεργιακό φύλλο που κυκλοφόρησαν πριν λίγες μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ