Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εικονικές σχέσεις σε ταινίες του 56ου ΦΚΘ

Πώς μια ολόκληρη γενιά ζει το σήμερα μέσα από τα social media και γενικά το διαδίκτυο

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή των περισσότερων. Πώς όμως επηρεάζει τη σύγχρονη κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις, τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα στη ζωή μας;

Τρεις ταινίες του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τρεις διαφορετικές όψεις αυτού του ζητήματος. Η ταινία «Ο Γκρούμπερ φεύγει» της Μαρί Κρόιτσερ μας συστήνει μέσα από την ιστορία ενός 30άρη που μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο, το πορτρέτο μιας ολόκληρης νέας γενιάς που ζει την κάθε στιγμή της και αυτοπροσδιορίζεται αποκλειστικά σχεδόν, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη, το φιλμ «Έχω κι άλλες ζωές» του Jan-Gerrit Seyler, εστιάζει στη σχέση μιας κοπέλας κι ενός αγοριού που ερωτεύονται online παίζοντας ένα διαδικτυακό παιχνίδι, αγνοώντας σχεδόν παντελώς την αληθινή ζωή έξω από αυτό.

Τέλος, το φιλμ «Ο γυάλινος άνθρωπος» του Daniel Šuljić διερευνά ένα φαινόμενο που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις: την οικειοθελή –πρακτικά- παραχώρηση των προσωπικών μας δεδομένων σε έναν σύγχρονο κόσμο που τον ορίζουν τα social media, οι online φόρμες και οι πιστωτικές κάρτες.

Ο Γκρούμπερ φεύγει

Η ταινία Ο Γκρούμπερ φεύγει που θα προβληθεί στο πλαίσιο του Focus στο Νέο Αυστριακό Σινεμά έχει ως ήρωα τον Τζον Γκρούμπερ, έναν εγωκεντρικό τριαντάρη που ζει «στο κόκκινο» και δεν υπολογίζει τα λεφτά. Ξαφνικά όλα έρχονται τα πάνω κάτω εξαιτίας μιας διάγνωσης ότι πάσχει από καρκίνο, μα και εξαιτίας του ατόμου που του φέρνει –απρόθυμα– τα νέα: πρόκειται για τη Σάρα, μια ντιτζέι από το Βερολίνο, που δεν είναι καθόλου ο τύπος του. Τα συναισθήματα δεν είναι το φόρτε του Τζον, και τώρα, χωρίς να τα έχει ζητήσει, νιώθει περισσότερα από ποτέ. Η ταινία που έφτιαξε η Μαρί Κράουτσερ είναι μια διαφορετική ερωτική ιστορία. Ακτινογραφεί το σύγχρονο ανθρώπινο τοπίο μιας ολόκληρης γενιάς στη σημερινή Αυστρία. Ο 35χρονος Τζον Γκρούμπερ, επιτυχημένος, εγωκεντρικός, μοιράζεται τη ζωή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες φίλους και στ’ αλήθεια, με ελάχιστους. Χλευάζει την οικογενειακή ζωή, τις παραδοσιακές σχέσεις των ανθρώπων, ενώ ανυψώνει μόνο όσα συντηρούν το κοινωνικό του status. Αυτή η βιτρίνα καταρρέει όταν μαθαίνει ότι είναι σοβαρά άρρωστος. Η σκηνοθέτις παρουσιάζει μια εικόνα με την οποία οι νέοι στον δυτικό κόσμο είναι ιδιαιτέρως εξοικειωμένοι, την ίδια στιγμή όμως την αποδομεί, αποκαλύπτοντας πως πίσω απ’ την προσποίηση κρύβονται αδυναμίες, φόβοι και μια κραυγή για ανθρώπινη επαφή. 

Έχω κι άλλες ζωές

 

Το Έχω κι άλλες ζωές που προβάλλεται στη Νεανική Οθόνη και μας έρχεται από τη Γερμανία είναι μια ταινία σε σκηνοθεσία Jan-Gerrit Seyler. Η υπόθεσή του;

Ο Μάρκο και η Λίζα είναι ερωτευμένοι. Πολεμούν δίπλα-δίπλα ενάντια σε τρομακτικά διαδικτυακά τέρατα. Ωστόσο η Λίζα αρνείται να συναντήσει τον Μάρκο στην πραγματικότητα. Όταν μια μέρα σταματά να εμφανίζεται στο παιχνίδι, ο Μάρκο αποφασίζει να την αναζητήσει. Ανακαλύπτει ένα νέο κόσμο. Και μαθαίνει τον πραγματικό τρόμο.

Ο γυάλινος άνθρωπος

 

Επίσης στη Νεανική Οθόνη προβάλλεται η ταινία «Ο γυάλινος άνθρωπος» από την Κροατία σε  σκηνοθεσία-σενάριο-σχέδιο-μοντάζ-μουσική: Daniel Šuljić. Σε αυτό μεταφερόμαστε σε έναν κόσμο γεμάτο σκάνερ και αλγορίθμους επιτήρησης. Εκεί όλοι χρησιμοποιούν διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπληρώνουν online φόρμες και χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, και ο σύγχρονος άνθρωπος παραχωρεί εθελουσίως την ιδιωτικότητά του. Ένας ευυπόληπτος πολίτης δεν έχει τίποτα να κρύψει. Μόνο οι εγκληματίες έχουν κάτι να κρύψουν….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ