Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντιδράσεις για το «Όχι» του ΚΑΣ στα γυρίσματα Λάνθιμου στην Ακρόπολη

Ο ΣΑΠΟΕ καλεί το ΥΠΠΟ «να αναθεωρήσει την στάση του»

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αρνήθηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) πριν λίγες μέρες να γίνουν γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης στις 10 Απριλίου.

Το σχετικό αίτημα είχε γίνει από την εταιρείας παραγωγής «Either or Productions» και αφορούσε στη νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Bugonia», και συγκεκριμένα μια σκηνή που θα διαδραματιζόταν στον Ιερό Βράχο.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για την διασκευή μιας νοτιοκορεατικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας και μαύρης κωμωδίας «Save the Green Planet» (2003). Στην αμερικανική αυτή εκδοχή πρωταγωνιστούν η Έμα Στόουν -μούσα του Γιώργου Λάνθιμου, ο Τζέσι Πλέμονς και η Αλίσια Σίλβερστοουν.

Η υπόθεση εστιάζει στους δύο νέους που πιστεύουν ότι αναμένεται να γίνει εισβολή εξωγήινων από τον γαλαξία της Ανδρομέδας, και απαγάγουν μια υψηλόβαθμη υπάλληλο φαρμακευτικής εταιρείας, θεωρώντας πως είναι εξωγήινη που έχει αποσταλεί για να αφανίσει τη Γη. Γυρίσματα έχουν ήδη γίνει σε Αγγλία και ΗΠΑ, και ο Γιώργος Λάνθιμος επέλεξε την Ακρόπολη για να κάνει το φινάλε του φιλμ. Όμως συνάντησε… πόρτα!

Το ΚΑΣ ανέφερε πως είχε κάθε πρόθεση να υποστηρίξει την ταινία και γι' αυτό είχε εγκριθεί ήδη ατέλεια και είχαν δεσμευθεί ώρες γυρισμάτων στην Ακρόπολη, όμως οι συγκεκριμένες σκηνές κρίθηκαν ότι είναι ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπουν τα μνημεία της Ακρόπολης, ειδικά ο Παρθενώνας. 

Προτάθηκε να εξεταστεί εναλλακτικός χώρος πραγματοποίησης της κινηματογράφησης, όπως ο λόφος της Πνύκας ή του Φιλοπάππου, σύμφωνα με τις ενδεικτικές υποδείξεις μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κατά τις τοποθετήσεις τους, σε συνεργασία με την αρμόδια ΕΦΑ Πόλης Αθηνών.

Την αντίδρασή του στο «ΌΧΙ» του ΚΑΣ εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ). Σε ανακοίνωσή του που ήρθε χθες στη δημοσιότητα τονίζει πως «Η απόρριψη του σχετικού αιτήματος θεμελιώνεται σε μία και μόνο πρόταση, η οποία ως μεταφυσική – αξιωματική κρίση απλώς δηλώνει “οι σκηνές που προτείνεται να κινηματογραφηθούν στον μνημειακό χώρο είναι ασύμβατες με τους συμβολισμούς που εκπέμπει και τις αξίες που προβάλλει η Ακρόπολη και ιδιαιτέρως ο Παρθενώνας, ως ένα οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς”. Πέραν αυτού ουδέν». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση

«Την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες ευρώ δαπανώνται σε προγράμματα για την προώθηση της εξωστρέφειας του ελληνικού κινηματογράφου (βλ. Πρόγραμμα Εξωστρέφειας ΕΚΚΟΜΕΔ
2025), την ίδια στιγμή που άλλα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού παραχωρούνται για τις διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιριών – δηλαδή για την ενίσχυση της κερδοφορίας μιας ιδιωτικής επιχείρησης - και ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης έχει κατ’ επανάληψη παραχωρηθεί για κινηματογραφικές παραγωγές στο παρελθόν, ο πλέον προβεβλημένος Έλληνας σκηνοθέτης αυτή την στιγμή παγκοσμίως στερείται αυτή την δυνατότητα με μια πλημμελώς αιτιολογημένη διοικητική πράξη δύο προτάσεων».

Ο ΣΑΠΟΕ αναφέρει επίσης πως «το επίμαχο διάστημα» για το κλείσιμο της Ακρόπολης «είναι μόλις τεσσάρων ωρών (6πμ – 12μμ αλλά με ώρα ανοίγματος του μνημείου για το κοινό στις 8πμ)» και καλεί το ΥΠΠΟ «να αναθεωρήσει την στάση του».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ