Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

14 Dj's έδωσαν νέα πνοή σε επιτυχίες του Μίμη Πλέσσα

«Η electronic φέρνει ξανά στην εποχή μας παλιότερα ακούσματα με διαφορετικά ηχοχρώματα», αναφέρουν οι Elias Fassos και RisK

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Δεκατέσσερα τραγούδια του αείμνηστου συνθέτη Μίμη Πλέσσα παρουσιάζουν μέσα από την δική τους ματιά, με αγάπη και σεβασμό στο έργο του μεγάλου δημιουργού, 14 dj’s στο άλμπουμ «Mimis Plessas Remixed» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Meditelectro.

«Όσο ήταν εν ζωή ήταν ο πιο δεκτικός και open minded μουσουργός που δεν έλεγε ποτέ όχι σε διασκευές των τραγουδιών του, αρκεί βέβαια να υπήρχε ο σεβασμός στο πρωτότυπο», ανέφεραν στο «ΤyposThes» οι Elias Fassos και RisK. Οι δύο τους παρουσιάζουν το «Πρώτη φορά» με στοιχεία trip hop, το all time classic “Οι θαλασσιές σου οι χάντρες”  σε ένα πάντρεμα Afro house και Anatolia , αλλά και το “Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου” με Latin στοιχεία. 

Για τα remix που κάνουν, σχολίασαν ότι προσπαθούν να “φρεσκάρουν” τις ενορχηστρώσεις και να “πειράξουν” πάντα με σεβασμό στο αυθεντικό κάποια τραγούδια που τους έχουν αγγίξει περισσότερο.

Σχολιάζοντας την ηλεκτρονική μουσική εκτίμησαν πως «διανύουμε μια καλή περίοδο, αφού η electronic, με την ευρεία έννοια, όχι μόνο αντιστέκεται στη λαίλαπα μιας ανάλαφρης pop και μιας “λούπας”, αλλά φέρνει ξανά στην εποχή μας παλιότερα ακούσματα με διαφορετικά ηχοχρώματα».

mimis_plessas_remixed_.jpg

-Πότε, πού και πώς μπήκε στην ζωή σας η μουσική;

-Από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας η μουσική με διάφορους τρόπους ήταν και συνεχίζει να είναι μέσα μας. Έτσι κι αλλιώς η μουσική είναι εγγεγραμμένη στο dna του μέσου Έλληνα, καθώς ζούμε σε αυτό το καταπληκτικό σταυροδρόμι πολιτισμών και μουσικών ρευμάτων με βάση πάντα τη δική μας κουλτούρα, τις μουσικές μας που έρχονται από πολύ παλιά, αιώνες πριν.

-Ο Μίμης Πλέσσας έχει μια πλούσια δισκογραφία και μακρά παρουσία στο χώρο της μουσικής. Ποια η δική σας επαφή με την μουσική του;

-Δεν γίνεται να ζεις σε αυτή τη χώρα και να μην έχεις ακούσει και να ακούς μέχρι σήμερα μουσικές και τραγούδια ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες. Και χωρίς να το ξέρεις, ο Μίμης Πλέσσας είναι καθημερινά στα χείλη μας με τα τραγούδια του. Έτσι κι εμείς τον ακούμε παντού, ακόμα και στις υπέροχες μουσικές με τις οποίες έχει “ντύσει” τις λατρεμένες ταινίες της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου. Η “επαφή” μας λοιπόν ήταν αναπόφευκτη, καθώς ψάχναμε να “πειράξουμε” κάποια από τα διαμάντια που μας έχει κληρονομήσει. Και ξέρετε, όσο ήταν εν ζωή ήταν ο πιο δεκτικός και open minded μουσουργός που δεν έλεγε ποτέ όχι σε διασκευές των τραγουδιών του, αρκεί βέβαια να υπήρχε ο σεβασμός στο πρωτότυπο. Ποιος δεν έχει ακούσει τα τραγούδια από τον δίσκο “Ο δρόμος” σε στίχους του τεράστιου Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ένα από αυτά που δεν έγιναν τότε super hit αλλά με τα χρόνια αγαπήθηκε πολύ είναι το “Πρώτη φορά”. Ένα ζεϊμπέκικο που το “είδαμε” και το φτιάξαμε κάπως διαφορετικά με στοιχεία trip hop. 

-Πώς προσεγγίσατε τα τραγούδια του;

-Με πολύ ψάξιμο, εκτίμηση στο έργο του και σεβασμό στον ίδιο ως μια genius μουσική ιδιοφυία. Προσπαθήσαμε να φέρουμε τις μελωδίες και τους στίχους που γράφτηκαν αρκετές δεκαετίες πριν, στο σήμερα, μέσα από τη δική μας προσέγγιση. Έτσι προέκυψε το all time classic “Οι θαλασσιές σου οι χάντρες”  σε ένα πάντρεμα Afro house και Anatolia , αλλά και το “Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου” με Latin στοιχεία, για το οποίο μάλιστα είχαμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να μας δώσει την έγγραφη συγκατάθεσή του.

-Σήμερα υπάρχουν μεγάλοι συνθέτες ανάλογης φήμης;

-Είμαστε σε μια άλλη εποχή που τρέχει με διαφορετικές ταχύτητες και η μουσική χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο σε βάθος. Προφανώς ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι εδώ και ακμαιότατος, ο Σταμάτης Κραουνάκης επίσης δημιουργικότατος, ο Σταμάτης Σπανουδάκης κ.α. Ξέρετε, το αποτύπωμα που αφήνει κανείς στη μουσική, χρειάζεται χρόνο για να εκτιμηθεί ανάλογα. Προφανώς και σήμερα υπάρχουν σπουδαίοι συνθέτες αλλά η τελική αποτίμηση την κάνει το κοινό και ο χρόνος, αφού τα σπουδαία - μεγάλα τραγούδια έχουν μόνο ημερομηνία γέννησης και ο κόσμος κρίνει πότε και αν θα ξεχαστούν.

-Σε καιρούς τεταμένους ποια η θέση της τέχνης;

-Η τέχνη συμβαδίζει με την εποχή της. Σε ανάλογες περιόδους ήταν πιο καθοριστική – θυμηθείτε το bing bang σε πολλές μορφές τέχνης στα τέλη της δεκαετίας  του ’60 στην Αμερική, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα από τα 60’s μέχρι τα ’70s. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παρά τη μεγάλη ευκολία που έχουμε με τη δυνατότητα να ακούμε και μάλιστα δωρεάν όλες τις μουσικές σε ένα tablet ή στο κινητό μας, το mainstream κυριαρχεί περισσότερο από ποτέ, αντιγράφεται, κλωνοποιείται αστραπιαία σε παγκόσμια κλίμακα και με την ταχύτητα που τρέχουν όλα, πολλά ενδιαφέροντα μηνύματα περνάνε απαρατήρητα. Προφανώς οι πρωτοπόροι σε κάθε μορφή τέχνης οφείλουν να δίνουν ένα διαφορετικό στίγμα, αλλά και να έχουν λόγο ευρύτερα για όσα ζούμε σήμερα.

-Η ηλεκτρονική μουσική σε τι στάδιο βρίσκεται σήμερα; Πώς προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής με δεδομένο πχ ότι το clubbing έχει αλλάξει;

-Θεωρούμε ότι διανύουμε μια πολύ καλή περίοδο αφού η electronic, με την ευρεία έννοια, όχι μόνο αντιστέκεται στη λαίλαπα μιας ανάλαφρης pop και μιας “λούπας”, αλλά φέρνει ξανά στην εποχή μας παλιότερα ακούσματα με διαφορετικά ηχοχρώματα. “Παντρεύει”  ετερόκλητα - θεωρητικά - ακούσματα, αγγίζει περίεργες μουσικές φόρμες και προφανώς πειραματίζεται και φέρνει καινούργια ακούσματα και στυλ. Όσο για το clubbing, έχετε δίκιο έχει αλλάξει, αλλά η electronica έχει παρεξηγηθεί ότι ήταν μουσική μόνο για χορό. Σκεφτείτε τον δικό μας πρωτοπόρο Βαγγέλη Παπαθανασίου (The Greek Master). Με τις αλλαγές στον τρόπο διασκέδασης, προχωράει αντίστοιχα και η μουσική ως το κατάλληλο soundtrack ανάλογα με τη διάθεση, το χώρο, την εποχή κλπ. Η διασκέδαση πλέον - άρα και η μουσική - για ένα μεγάλο μέρος του κοινού δεν είναι ατελείωτο clubbing μέχρι τελικής πτώσεως.  

-Τι θέλετε να μεταφέρετε στο κοινό με την μουσική σας;

-Με τα δικά μας τραγούδια  προσπαθούμε να έχουμε τον δικό μας ήχο, χωρίς αγκυλώσεις και σύνορα που περιχαρακώνονται για εμπορικούς λόγους. Με τα remix που κάνουμε προσπαθούμε να “φρεσκάρουμε” τις ενορχηστρώσεις και να “πειράξουμε” πάντα με σεβασμό στο original κάποια τραγούδια που μας έχουν αγγίξει περισσότερο.

-Ποιο το μεγαλύτερο όνειρό σας;

-Προφανώς το όνειρό μας ως παραγωγοί είναι η μεγαλύτερη δυνατόν αποδοχή του κόσμου. Το 2025 έχουμε ήδη προγραμματισμένες νέες original κυκλοφορίες. Ταυτόχρονα θέλουμε να είμαστε πρεσβευτές της Ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό  μέσα από τον δικό μας ήχο και τους νέους διαύλους επικοινωνίας. Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε καλές συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, με δισκογραφικές εταιρείες και προβολή σε παγκόσμιες μουσικές πλατφόρμες έχοντας ξεπεράσει τα 5.000.000 streams μόνο στο Spotify. Σαν ενεργοί djs, η χρονιά που έρχεται έχει αρκετά gigs και βέβαια η συμμετοχή μας σε κάποια διεθνή φεστιβάλ είναι κάτι που θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καστοριά: Ενοχος δημοτικός υπάλληλος για μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Η εμφάνιση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας φαίνεται πως συνδεόταν με την κατανάλωση του νερού από το δίκτυο ύδρευσης
Καστοριά: Ενοχος δημοτικός υπάλληλος για μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας
ΕΣΕΕ: Ακριβότερο έως 6,3% το φετινό πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι
Οι εκτιμήσεις το Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το κόστος στο φετινό καλάθι των...
ΕΣΕΕ: Ακριβότερο έως 6,3% το φετινό πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι
Αγγελούδης: «Θέλουμε το Σέιχ Σου να μπει περισσότερο στη ζωή της Θεσσαλονίκης»
Φύτευση περισσότερων δέντρων στο Σέιχ Σου και ανάδειξή του σε πόλο έλξης ήπιων αθλητικών δράσεων τέθηκαν ως ζητήματα σε εσπερίδα του δήμου...
Αγγελούδης: «Θέλουμε το Σέιχ Σου να μπει περισσότερο στη ζωή της Θεσσαλονίκης»