Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

5 Βιβλία για να διαβάσετε για τις γιορτές

Το «ΤyposThes» σας προτείνει αναγνώσματα

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στην καρδιά των γιορτών, με τον καιρό να δείχνει το χειμωνιάτικό του πρόσωπο, τι καλύτερο από την συντροφιά ενός καλογραμμένου βιβλίου! Το «ΤyposThes" σας προτείνει πέντε βιβλία για τις γιορτές.

«Στο πανηγύρι την έχασα»

Μια ξαφνική απώλεια και η αναζήτηση που την διαδέχεται φέρνουν στο φως συναισθήματα της αγάπης, της πίστης και της ελπίδας. Ο ήρωας του βιβλίου της Τατιάνας Κίρχοφ «Στο πανηγύρι την έχασα» (εκδ. Διόπτρα) είναι φοιτητής του Φυσικού Αθηνών, όμως αποφεύγει την πραγματικότητα και προτιμά τον κόσμο του διαδικτύου. Περνά τις ώρες του παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και αρνείται να ωριμάσει. Στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται η γενιά του που ζει σε έναν ψηφιακό κόσμο και στρέφει την πλάτη της στον πραγματικό. Η συγγραφέας στο κείμενό της θίγει τις παγίδες της ψηφιακής εποχής που κρατά τους χρήστες δέσμιους και περιορισμένους.

«Η Τρελοζενί»

Η Μαρί, ένα νόθο κορίτσι, αφηγείται ιστορίες για την μητέρα της την Τρελοζενί στο ομώνυμο βιβλίο της Ines Cagnati που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος. Η φτώχεια, η εκμετάλλευση, οι δυσκολίες μιας μονογονεϊκής οικογένειας, η εργατική ζωή στις φάρμες και στα χωράφια, αντικατοπτρίζονται σε ένα σφιχτό κείμενο. Η συγγραφέας μεταφέρει στον θεατή πτυχές από την δική της ζωή, με δεδομένο πως προέρχεται από αγροτική οικογένεια Ιταλών μεταναστών. Ένα βιβλίο που φέρνει θλίψη και σε κάνει να συνειδητοποιείς την σκληρότητα του κόσμου. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα πριν μερικά χρόνια είχε διασκευαστεί για το Θέατρο και έχει παιχτεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τον τίτλο "Η Τρελοβγενιώ".

«Στα κάτεργα του θανάτου»

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι εργάτες σκλάβοι χριστιανοί και εβραίοι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της κατασκευής έργων σιδηροδρομικών, οδοποιίας, λατομείων κλπ στη χώρα μας; Οι κακουχίες και οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν αποτυπώνονται στο βιβλίο του Ανδρέα Ασσαέλ με τίτλο «Στα κάτεργα του θανάτου» (εκδ. University Studio Press). Η έκδοση εμπλουτίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό 350 ανέκδοτων εικόνων. Ένα διαφωτιστικό οδοιπορικό στα καταναγκαστικά έργα Χριστιανών και Εβραίων στην Ελλάδα.

«Παλμίτα»

«Παλμίτα» σημαίνει η καρδιά του φοίνικα. Ο φοίνικας αναγεννιέται από τις στάχτες του. Ίσως να υπάρχει μια αναφορά σε αυτό στις δύο ηρωίδες του μυθιστορήματος της Αντιγόνης Ζόγκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Δύο ερωτικές ιστορίες, μια στην Αθήνα στα 2018-2020 και μια στην Αργεντινή το 1974 λίγο πριν ξεσπάσει το πραξικόπημα. Φαινομενικά ασύνδετες ή μήπως όχι; 
Η «Παλμίτα» είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται εύκολα από τον αναγνώστη. 

«Ρίο Γκράντε»

Έχοντας μόλις αποφυλακιστεί ο Μπίλης θεωρεί πως θα επιστρέψει σε μια κανονική ζωή. Παντρεύεται την Ανθούλα και κάνουν δύο παιδιά. Όλα κυλούν ήρεμα μέχρι που ένας διεφθαρμένος αστυφύλακας αρχίζει να τον εκβιάζει… Παράλληλα το ζευγάρι έχει να αντιμετωπίσει και άλλες απειλές: επιστρέφουν δύο παλιοί έρωτες, του Μπίλη και της Ανθούλας. Όλα αυτά αλλάζουν τις ισορροπίες. 
Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης στο «Ρίο Γκράντε» (εκδ. Μεταίχμιο) γράφει ένα βιβλίο για τα νεανικά λάθη που μοιραία επαναλαμβάνουμε. 
Ο συγγραφέας έχει πλάσει αληθοφανείς, λαϊκούς ήρωες. Ο αναγνώστης μπορεί να πιστέψει πως θα μπορούσαν να ζουν ανάμεσά μας. Είναι βουτηγμένοι στα πάθη τους, στην πονηριά, στον έρωτα και στο μίσος. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι ΕΟΦ για 12 συμπληρώματα διατροφής - «Μην τα χρησιμοποιήσετε»
Αναλυτικά όλα τα συμπληρώματα για τα οποία ο ΕΟΦ δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ασφάλεια ούτε την αποτελεσματικότητά τους
Καμπανάκι ΕΟΦ για 12 συμπληρώματα διατροφής - «Μην τα χρησιμοποιήσετε»