Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το μετρό μάς φέρνει πιο… κοντά KAI στην Τέχνη

Ελεύθερης είσοδος και ξεναγήσεις σε δύο χώρους του ΜΟΜus στη Θεσσαλονίκη

Με ελεύθερη είσοδο και ξεναγήσεις σε δύο μουσεία του υποδέχεται το MOMus την έναρξη λειτουργίας του Μετρό στην πόλη μας. 

Με το πολυαναμενόμενο έργο οι χώροι του MOMus στη Θεσσαλονίκη -το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- έρχονται ακόμη πιο κοντά. Με πέντε σταθμούς να εξυπηρετούν τον επισκέπτη των τεσσάρων χώρων του MOMus (Πανεπιστήμιο, Σιντριβάνι/Έκθεση, Βενιζέλου, Δημοκρατίας, Ν. Σ. Σταθμός) οι αποστάσεις πλέον μειώνονται και το μετρό μάς φέρνει πιο… κοντά KAI στην Τέχνη.

Με αφορμή την σημερινή έναρξη των δρομολογίων για το κοινό, το ΜΟΜus καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη ΔΕΘ-Helexpo και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Α΄, Προβλήτα Α΄ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο και να δηλώσουν συμμετοχή στις ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθούν στους δύο χώρους, κάνοντας ιδιαίτερα, εναλλακτικά ταξίδια μέσα από έργα καλλιτεχνών.  

Αναλυτικά 
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo/ στάση μετρό: Σιντριβάνι/Έκθεση & Πανεπιστήμιο) 
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

•Δωρεάν είσοδος (ώρες λειτουργίας: 10:00-18:00)

•Ξενάγηση στην έκθεση «Από εδώ και τώρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» / 12:00

Το αεροπλάνο του Αλέξη Ακριθάκη πετά σ’έναν κόκκινο ουρανό με κατεύθυνση τη Μεγάλη Άρκτο που λάμπει με φως νέον, μια πτήση ελευθερίας και ανάτασης που παραπέμπει στη «Νυχτερινή πτήση» του Antoine de Saint-Exupéry, κατά τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Ο δρόμος με πεζούς και επιβάτες, ο δημόσιος χώρος του William Klein, εκεί όπου συναντιούνται οι άνθρωποι τυχαία ή με ραντεβού, συνδέονται, και δημιουργούν αλλεπάλληλες στρώσεις επικοινωνίας. Άλλοι άνθρωποι σε αναμονή, αυτή τη φορά σε μια πλατφόρμα Metro στην καρδιά της Αθήνας, στη φωτογραφία του Πάνου Κοκκινιά, σε ένα υβρίδιο, μια επιμειξία ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσίας και ψηφιακής εγχείρησης όπου σημασία έχει αν για λίγα λεπτά μπορείς να κάτσεις να ακούσεις το μέσα σου, έστω κοιτώντας μια φωτογραφία, όπως σχολιάζει ο ίδιος. Χάρτινα φτερά από τον Παύλο, σελίδες βιβλίων που ταξιδεύουν τους ανθρώπους-πρωταγωνιστές των φωτογραφιών του Peter Wűtrich, έργα που συνδέουν τον κόσμο χωρίς να τα βλέπουμε, όπως οι κατακρήψεις του Δημήτρη Αληθεινού. 
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο κάποιους από τους ιδιαίτερου σταθμούς… Τέχνης, στην ειδική ξενάγηση στην τρέχουσα έκθεση στο Μουσείο με τίτλο «Από εδώ και τώρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο».
Η συμμετοχή στην ξενάγηση γίνεται με την έκδοση μηδενικού εισιτηρίου, είτε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ComeTogether https://cometogether.live/event/1125 ή διά ζώσης από την Υποδοχή του Μουσείου, μισή ώρα πριν την έναρξη της ξενάγησης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. 
Πληροφορίες στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1).

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι/ στάση μετρό: Βενιζέλου & Δημοκρατίας)
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

•Δωρεάν είσοδος (ώρες λειτουργίας: 11:00-19:00) 

•Ξενάγηση στην έκθεση «Στερεοσκοπία. Από τη φωτογραφική συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς ‘Χρήστος Καλεμκερής’» / 12:00

Στα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε και ανακαλύφθηκε η τεχνική της στερεοσκοπίας -της αποτύπωσης δηλαδή της τρίτης διάστασης στη φωτογραφία-, το τρένο είχε οριακά μπει στις ζωές των ανθρώπων ως νέο μέσο μετακίνησης, δίπλα στις ιππήλατες άμαξες και τα κάθε λογής πλεούμενα. Και αν αυτό ως συνθήκη άφηνε τους ανθρώπους εν πολλοίς καθηλωμένους στους τόπους τους, η στερεοσκοπία, όπως φυσικά και η φωτογραφία που είχε εφευρεθεί μόλις 10 χρόνια νωρίτερα, έδωσε την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να ταξιδέψουν, να το κάνουν χωρίς να μετακινηθούν από τον τόπο τους. Με αυτό τον τρόπο, καθημερινές σκηνές από τη Μέση Ανατολή και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μνημεία όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, η Ακρόπολη στην Αθήνα, ο Πύργος του Eiffel στο Παρίσι… έμπαιναν στα σπίτια όλων όσων διέθεταν το view master της εποχής, το στερεοσκόπιο. Διόλου τυχαία, εταιρείες διακίνησης και εκτύπωσης στερεοσκοπικών φωτογραφιών έγιναν τα εναλλακτικά ταξιδιωτικά γραφεία της εποχής, διευρύνοντας το ταξιδιωτικό κοινό, έστω και από το σαλόνι του σπιτιού του. 

Ανακαλύπτουμε μαζί αυτά τα ταξίδια στον χώρο και στον χρόνο, με την ξενάγηση στην έκθεση «Στερεοσκοπία. Από τη φωτογραφική συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς ‘Χρήστος Καλεμκερής’». 

Η συμμετοχή στην ξενάγηση γίνεται με την έκδοση μηδενικού εισιτηρίου, είτε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ComeTogether https://cometogether.live/event/1421 ή διά ζώσης από την Υποδοχή του Μουσείου, μισή ώρα πριν την έναρξη της ξενάγησης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. 
Πληροφορίες στο τηλ. 2310 566716.


Μετρό Θεσσαλονίκης - Ζούμε την πόλη μας αλλιώς

metro_giorti.jpg

Για την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, από τις 12:00, στην Πλατεία Μακεδονομάχων, στον Σταθμό «Αγία Σοφία» μετατίθεται λόγω της κακοκαιρίας του Σαββατοκύριακου η προγραμματισμένη ανοιχτή γιορτή που είχαν ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και Kapani Project με αφορμή τα εγκαίνια του Μετρό.
Στο πλαίσιο της γιορτής, οι πολίτες θα ενημερωθούν για τα οφέλη που τους παρέχει η Ευρώπη μέσω μιας πληθώρας διαδραστικών εκδηλώσεων.

Ειδικότερα, τρία εργαστήρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (το 1ο και 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής και το Εργαστήριο Γλυπτικής) σχεδιάζουν μια συλλογική καλλιτεχνική εμπειρία που μεταφέρει τη δημιουργική διαδικασία από τον κλειστό χώρο των Εργαστηρίων του Τμήματος στους δημόσιους χώρους του μετρό και δημιουργεί έναν ζωντανό διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού.

Παράλληλα η διακαλλιτεχνική πλατφόρμα Μοvement Research Project  πραγματοποιεί  την δράση «Dance Crossroads» στο πλαίσιο της οποίας χορευτές και χορεύτριες της πόλης, από ποικίλα είδη χορού, από τις 12:00 μέχρι και τις 16:00,  διασταυρώνονται στην Πλατεία με στόχο να τονίσουν την αξία της διαφορετικότητας, της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης και να τονίσει την σημασία του δημοσίου χώρου ως πεδίου καλλιτεχνικής συνάντησης και δημιουργικής έκφρασης. Παράλληλα, θα διεξαχθεί ένα εργαστήριο χορού με θέμα τις ανθρώπινες αφηγήσεις μετακίνησης στον δημόσιο χώρο, ανοικτό για όλες τις ηλικίες και όλα τα σώματα με ή χωρίς εμπειρία στην κίνηση και τον χορό το οποίο θα καταλήξει σε μια συλλογική Performance των συμμετεχόντων και των εμψυχωτών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήρι χορού μέσω email  [email protected] ή στον χώρο διεξαγωγής, την ημέρα της εκδήλωσης.

Οι επισκέπτες θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους video με αναμνήσεις από την ημέρα που το Μετρό ήρθε στην πόλη, να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους μέσα από ένα υπαίθριο quiz που κρύβει εκπλήξεις, να συναντήσουν τον γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό Μαργαρίτη Κεχαγιά σε ρόλο δημιουργού περιεχομένου, να δουν τα καταπληκτικά visuals του Minimalic Quantum στο video wall και να χορέψουν με τον ήχο των Yota, Pivitazita και Tikis, εμπνευστή και ιδρυτή του Kapani Project, που θα μοιραστούν τα decks από τις 12:00 και μέχρι να ολοκληρωθούν οι δράσεις της ημέρας. 

Η γιορτή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της εταιρείας «Ελληνικό Μετρό» και αποτελεί μέρος της καμπάνιας «Ζούμε την πόλη μας αλλιώς», στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου». Η καμπάνια υλοποιείται μέχρι τις αρχές του 2025, με στόχο να ενημερώσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη θετική επίδραση έργων που υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καστοριά: Ενοχος δημοτικός υπάλληλος για μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Η εμφάνιση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας φαίνεται πως συνδεόταν με την κατανάλωση του νερού από το δίκτυο ύδρευσης
Καστοριά: Ενοχος δημοτικός υπάλληλος για μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας
ΕΣΕΕ: Ακριβότερο έως 6,3% το φετινό πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι
Οι εκτιμήσεις το Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το κόστος στο φετινό καλάθι των...
ΕΣΕΕ: Ακριβότερο έως 6,3% το φετινό πασχαλινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι
Αγγελούδης: «Θέλουμε το Σέιχ Σου να μπει περισσότερο στη ζωή της Θεσσαλονίκης»
Φύτευση περισσότερων δέντρων στο Σέιχ Σου και ανάδειξή του σε πόλο έλξης ήπιων αθλητικών δράσεων τέθηκαν ως ζητήματα σε εσπερίδα του δήμου...
Αγγελούδης: «Θέλουμε το Σέιχ Σου να μπει περισσότερο στη ζωή της Θεσσαλονίκης»