Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

4+1 Βιβλία για τον Νοέμβριο

Το «TyposThes» σας προτείνει αναγνώσματα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Η θερμοκρασία σιγά σιγά κατεβαίνει. Και η διάθεση για ανάγνωση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Μυθιστορήματα, έρευνες, παιδικά βιβλία και graphic novel περιλαμβάνονται στις εκδόσεις που έχουν βγει το τελευταίο διάστημα. Εμείς επιλέξαμε μερικές από αυτές για τους αναγνώστες μας. 

«Σε αναζήτηση Τόπου»

anazhthsh_topou.jpg

Οι πρόσφυγες και η προσφυγιά βρίσκονται στο επίκεντρο του βιβλίου με τίτλο «Σε αναζήτηση Τόπου» της Αγάπης Ρωμηού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις moralia. Η ίδια έχοντας εργαστεί ως ψυχολόγος στο προσφυγικό πεδίο από το 2016 μέχρι και το 2023, έχει ζήσει από κοντά πολλά περιστατικά. Έχει δει πώς είναι οι δυσκολίες των προσφύγων, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, η αίσθησης της επισφάλειας που έχουν, οι θυσίες που κάνουν με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Εξετάζει τους τόπους υποδοχής, αλλά και ενδεικτικά παραδείγματα ατόμων που ήρθαν στη χώρα μας και το πώς αυτό επηρέασε την ψυχολογία τους. Επίσης στο κείμενό της θίγει το πώς ορισμένα από αυτά ανέπτυξαν την αφομοίωση του νέου τόπου και άλλα όχι. Μια ενδιαφέρουσα ερευνητική δουλειά πάνω στο προσφυγικό, με ματιά κοντά στον άνθρωπο.

«Ο άρχοντας των μυγών»

arxodas_mygwn.jpg

Κάποια παιδιά βρίσκονται μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα μόνα σε ένα ακατοίκητο τροπικό νησί. Πρέπει να επιβιώσουν μέχρι να τα βρει κάποιο διερχόμενο καράβι. Θα βγάλουν αρχηγό, θα ανάψουν φωτιά και θα αρχίσουν το κυνήγι. Τις νύχτες όμως τι γίνεται στο μέρος αυτό; Κάποια από τα παιδιά πιστεύουν πως παραμονεύει ένα θεριό… Το κλασικό αριστούργημα του νομπελίστα William Golding με τίτλο «Ο άρχοντας των μυγών» που έχει γυριστεί και σε ταινία, βγήκε σε graphic novel από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μια έκδοση με την ονειρική και ενίοτε σκοτεινή εικονογράφηση  και διασκευή που υπογράφει η Aimee De Jongh. Οι μικροί θα ζήσουν μια περιπέτεια και οι μεγάλοι θα θυμηθούν μια ιστορία που τους είχε κερδίσει το ενδιαφέρον όταν ήταν νέοι.

«Γυναίκες μαθηματικοί»

gynaikes_mathimatikoi.jpg

Το στερεότυπο πως οι γυναίκες δεν ξέρουν καλά μαθηματικά και είναι καλύτερες σε θεωρητικές γνώσεις όπως πχ η Ιστορία ή τα φιλολογικά, διατρέχει πολλούς αιώνες. Ο Δημήτρης Χασάπης στο βιβλίο του με τίτλο «Γυναίκες μαθηματικοί στο περιθώριο της Ιστορίας» (εκδ. Μεταίχμιο) φέρνει στο «φως» γνωστές και άγνωστες περιπτώσεις γυναικών επιστημόνων που έχουν συνεισφέρει με τις γνώσεις και την έρευνά τους στα Μαθηματικά.

Συνολικά ο αναγνώστης θα μάθει για 35 περιπτώσεις πρωτοπόρων γυναικών μαθηματικών που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης επιστήμης.

«Το παιδί και το κρι κρι»

paidi_kri_kri.jpg

Ένα παιδί συναντά ένα κρι κρι. Το τελευταίο το οδηγεί σε ένα ταξίδι γεμάτο γνώση και ωριμότητα. Μαζί θα αναρωτηθούν για τον σκοπό της ζωής, την σημασία της ελευθερίας, αλλά και τη θέση που πρέπει να έχει ο καθένας μας στον κόσμο.

Η Βάνα Κατσαρού στο βιβλίο της με τίτλο «Το παιδί και το κρι κρι» (εκδ. Διόπτρα), αντλεί έμπνευση από βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη για να κάνει ένα παραμύθι για μικρούς αναγνώστες πυκνό, μεστό και γεμάτο με νοήματα. Το προσεγμένο αποτέλεσμα ενισχύει η εικονογράφηση της Μαίης Σταθοπούλου.

«Η τέχνη στην Ελλάδα»

texni_sthn_ellada.jpg

Πώς στήνονταν οι εκθέσεις στην μεταπολεμική Ελλάδα; Πώς αυτό άλλαξε με την πάροδο των χρόνων; Τι έδιναν σημασία οι επιμελητές; Πώς η τέχνη αποτέλεσε αντικείμενο προπαγάνδας εν μέσω Ψυχρού Πολέμου;

Η Αρετή Αδαμοπούλου στο βιβλίο της με τίτλο «Η τέχνη στην Ελλάδα  - Το θεσμικό πλαίσιο μετά το 1945» (εκδ. University Studio Press) παραθέτει χρήσιμα παραδείγματα και πληροφορίες για την δύναμη της τέχνης και το χρησιμοποιήθηκε μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα συγγραφικό πόνημα που δίνει πλούσιο υλικό το οποίο χρονολογικά φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ένα βιβλίο - εργαλείο για έναν ερευνητή ή απλά για έναν λάτρη του πολιτισμού. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπανάκι ΕΟΦ για 12 συμπληρώματα διατροφής - «Μην τα χρησιμοποιήσετε»
Αναλυτικά όλα τα συμπληρώματα για τα οποία ο ΕΟΦ δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ασφάλεια ούτε την αποτελεσματικότητά τους
Καμπανάκι ΕΟΦ για 12 συμπληρώματα διατροφής - «Μην τα χρησιμοποιήσετε»