Την 1η Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση του διαγωνισμού σύνθεσης ηλεκτροακουστικής μουσικής ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΙΣ στην αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σόλων Μιχαηλίδης» (Λεωφ. Νίκης 73, Παραλία).
Ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ προσέλκυσε το ενδιαφέρον 270 συνθετών από όλο τον κόσμο. Η επιτροπή αποτελούνταν από διακεκριμένους συνθέτες ηλεκτροακουστικής μουσικής της εποχής μας.
Στις συναυλίες που θα διοργανώσει το ΕΣΜ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά από καινοτόμα έργα τα οποία αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες τάσεις της ηλεκτρονικής μουσικής σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Στις συναυλίες θα χρησιμοποιηθεί πολυκάναλο σύστημα διάχυσης του ήχου που θα δώσει στο ακροατήριο μια ιδιαίτερη αίσθηση του ακουστικού χώρου.
Ενδιάμεσα από τις δύο συναυλίες θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για το έργο του Ιάννη Ξενάκη («Εξερευνώντας τον ήχο του Ξενάκι»).
Στη συναυλία και τα δρώμενα της τελικής φάσης του διαγωνισμού συμμετέχει ο πρόεδρος της επιτροπής του διαγωνισμού, ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως συνθέτες και θεωρητικούς ηλεκτροακουστικής μουσικής, Denis Smalley.
Σάββατο 1η Απριλίου 2017
1η Συναυλία 12:00 – 13:15
Iannis Xenakis - Diamorphoses
Panayiotis Kokoras - Magic
Denis Smalley - Someil de Rameau
Ambrose Field - Frozen Voyage
Elaine Lillios - Listening Beyond
German Toro Perez - Inventario I
Iannis Xenakis - Orient-Occident
Ανοιχτή συζήτηση 13:30 – 15:00
«Eξερευνώντας τον ήχο του Ξενάκι»
Μakis Solomos (Universite Paris VIII)
Απόστολος Λουφόπουλος (εκπρόσωπος του Σύνδεσμου Συνθετών Ηλεκτρονικής μουσικής ΕΣΣΗΜ)
Δημήτρης Έξαρχος (Goldsmiths University, UK)
Δανάη Στεφάνου (Συντονίστρια, A.Π.Θ.)
2η Συναυλία 21:00-22:30
Συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής με τα έργα των finalists.
Nikos Stavropoulos (Greece) - Topophilia
Oliver Carman (United Kingdom) - Electric Strings
Marie-Hélène Breault and Martin Bédard (Canada) - Replica
Daniel Blinkhorn (Australia) - Cradle Caldera
François Buffet (France) – Anabasis
Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 από τον Καθηγητή Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Μιχάλη Λαπιδάκη. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι, όπως αναφέρεται στο ιδρυτικό του καταστατικό, η εξυπηρέτηση ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών αναγκών του Τμήματος και ιδίως της Κατεύθυνσης Σύνθεσης σε Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό επίπεδο. Παράλληλα, όμως στόχος του Ε.Σ.Μ. είναι να υπερβεί τα ακαδημαϊκά όρια της αποστολής του και να φέρει τη σύγχρονη μουσική, δηλαδή, τη μουσική του 20ού και του 21ου αιώνα, στο κοινό της Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.