Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

51α Δημήτρια: Από τα άδυτα του Μετρό… εργοτάξιο τέχνης στη Θεσσαλονίκη!

Με performances της Γιόκο Όνο με φέρετρα, καθρέφτες και σκάλες, skateboards και σκάνερ Σωβινισμού

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Όχι πια χθες, μόνο αύριο». Αυτό είναι το σύνθημα των 51ων Δημητρίων ή Δημήτρια Δύο Χιλιάδες Δεκάξι, όπως ονομάζονται. Και το ζητούμενό τους; Να προκαλέσουν μέσα από τις 42 εκδηλώσεις τους, performance, θέατρο, χορό, μουσική, σινεμά, έναν διάλογο με την πόλη. Να γίνουν ένα «Αστυβάλ».

Ένα φεστιβάλ της πόλης

«Παραλάβαμε ένα φεστιβάλ φύρδην μύγδην και σιγά σιγά προσπαθούμε να βρούμε μια νέα ταυτότητα. Θέλουμε να καθοδηγήσουμε την πόλη σε νέες αναζητήσεις στο επίπεδο του πολιτισμού. Να ξεφύγει από το λαϊκισμό», σημείωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης εξηγώντας τον τίτλο «Αστυβάλ» που έχει δοθεί στα φετινά Δημήτρια. Όσο για τον τόπο διεξαγωγής της συνέντευξης τύπου του φεστιβάλ των Δημητρίων είπε πως έγινε στο εργοτάξιο του Μετρό, στάση Πανεπιστήμιο, λίγα μέτρα κάτω από τη γη, για να δείξουν πως η πόλη μας έχει τρεις θησαυρούς, αναξιοποίητους: την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, το Λιμάνι και την Ιστορία της. «Θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορία της πόλης και μέσω του μετρό», σημείωσε ο δήμαρχος, κάνοντας αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό της Βενιζέλου που θα συνυπάρξουν με το Μετρό.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκη κα Έλλη Χρυσίδου τόνισε πως το φεστιβάλ των Δημητρίων γίνεται με μικρότερο κατά 2/3 τον προϋπολογισμό σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Τόνισε πως «Είναι ένα Φεστιβάλ που θα αφήνει πίσω το χθες, χωρίς όμως να το ακυρώνει». Και συμπλήρωσε: «η εποχή απαιτεί νέες πρακτικές και προτάσεις Εμείς προσπαθούμε να δούμε το φεστιβάλ από διαφορετική οπτική. Να δείξουμε πόσο μπορεί η τέχνη να απαντήσει σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες και κατά πόσο η τέχνη μπορεί να γίνει πολιτική. Θέλουμε να δώσουμε διέξοδο σε νέες ομάδες και παράλληλα να δημιουργήσουμε ζυμώσεις, όπως πέρυσι με το “Mount Olympus” του Γιαν Φαμπρ ώστε τα Δημήτρια να βγουν και προς τα έξω. Να είναι γνωστά στις γειτονικές μας χώρες». Ανέφερε πως υπάρχει συμβολισμός στην επιλογή του χώρου διεξαγωγής της συνέντευξης τύπου. «Η στάση Πανεπιστήμιο είναι ένα εργοτάξιο ενός έργου που θα δώσει δυναμική. Και τα Δημήτρια θα είναι πάντα ένα εργοτάξιο της τέχνης».

Στο συμβολικό κομμάτι όπου το Μετρό συναντά έναν εμβληματικό θεσμό, τα Δημήτρια εστίασε στον χαιρετισμό του που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος. «Το Μετρό είναι ένα έργο δεμένο με τον πολιτισμό. Εδώ γίνεται η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή που έγινε ποτέ στη χώρα», σημείωσε.

Από… φέρετρα μέχρι… skateboards

Όσο για το πρόγραμμα; Μεταξύ άλλων θα δούμε ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της Γιόκο Όνο σε διαδραστικές performances (ΜΜΣΤ και εξωτερικοί χώροι του Μουσείου και στην πόλη) για τις ανάγκες των οποίων θα χρειαστούν 100 φέρετρα, σκάλες και καθρέφτες, την εγκατάσταση – μουσικό έργο expanded piano με την υπογραφή του Σταύρου Γασπαράτου (2,3/10 σεμινάριο και Μέγαρο Μουσικής αντίστοιχα), το 7Ply Project με εκθέσεις δράσεις και πολλά… skateboards (7-15/10 ΚΜΣΤ), την performance – τεστ με ένα… Σκάνερ Σωβινισμού που θα στηθεί στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Τσιμισκή και θα δείχνει πόσο ξενοφοβικοί είμαστε, το αγγλικό θεατρικό «Wot? Not Fish» από την ομάδα Bread & Circuses (22/10 Άνετον) για τα 55 χρόνια ενός γάμου αποτυπωμένα σε περισσότερα από 3000 ερωτικά ραβασάκια, αλλά και το εστιασμένο στο προσφυγικό έργο του Schaubuhne Berlin Theater με τίτλο «The History of the Machine Gun» (5/10, Θέατρο ΕΜΣ).

Ακόμη ξεχωριστή θέση έχουν η Ορχήστρα Δωματίου του Teatro alla Scala του Μιλάνου (4/10 ΜΜΘ), η έκθεση κοστουμιών του ΚΒΘΕ (4-23/10 Αλατζά Ιμαρέτ), η έκθεση έργων του Νικόλαου Γύζη (2/10-30/12 Casa Bianca),το In Spite of Wishing and Wanting από τη Βελγική ομάδα χορού Ultima Vez 97/10, ΕΜΣ), «Το “άλλο” σπίτι» από τη δική μας ομάδα Εν κινήσει (6,7/10, Θέατρο Αυλαία), η εμφάνιση της Ισλανδής τσελίστριας Hildur Gundnadittir (8/10, ΕΜΣ), τζαζ από το Romain Collin Trio (10/10, Black Box), η «Μιράντα», βασισμένη στη Σαιξπηρική «Τρικυμία» σε σκηνοθεσία Όσκαρα Κορσουνόβα (14-16/10 Άνετον), η όπερα «Aida» του Guiseppe Verdi (15,17,19/10, ΜΜΘ), τη Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της» (ΚΘΒΕ, Θέατρο ΕΜΣ 10/10), το καθιερωμένο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης (17/22/10 Αλέξανδρος) κ.ά.

Για το πλήρες πρόγραμμα δείτε ΕΔΩ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ