Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι ζήτησε τη σημερινή συζήτηση γιατί θεωρεί ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης και κυρίως στην πιο κρίσιμη καμπή της. «Η κυβέρνηση επιδιώκει ευρωπαϊκή λύση και αμοιβαία επωφελή συμφωνία, μια συμφωνία που θα απεμπλέξει την οικονομία από το υφεσιακό σπιράλ, βάζοντας τέλος στη λιτότητα, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και δίνοντας λύση στο ζήτημα του χρέους. Αυτή η λύση πρέπει να βάλει τέλος στο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία. Αυτή τη λύση δεν τη χρειάζεται μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη για να κλείσει ο επικίνδυνος κύκλος που άνοιξε το 2008. Αυτή η λύση θα μπορούσε να σημάνει μια νέα εποχή για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι προϋπόθεση είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία - λύση για την Ελλάδα, ότι δεν θα συνεχιστεί το θέατρο σκιών που επιδείνωσε το πρόβλημα του χρέους στη χώρα. «Ας μη γελιόμαστε. Το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο το μείγμα των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι εταίροι. Το κρίσιμο είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος που έχει ανοίγει. Αυτό θα γίνει μόνο με τερματισμό της λιτότητας σε συνδυασμό με μια λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Μόνο έτσι θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να γίνει ασφαλής τόπος για τους επενδυτές και τις αγορές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Με εξέπληξε δυσάρεστα» είπε ο πρωθυπουργός για την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μας έδιναν μια πρόταση που δεν θα ελάμβανε υπόψη τις προσπάθειες για μια έντιμη και συνολική λύση και ότι θα εκλαμβάνονται αυτές ως αδυναμία. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από τόσα χρόνια λιτότητας θα βρισκόταν βουλευτής που θα ψήφιζε την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση κατά 10 μονάδες στον ΦΠΑ του ρεύματος. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει βουλευτής που θα μπορούσε να ψηφίσει αυτά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι προτάσεις από πλευράς των θεσμών είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση. Ξεκαθάρισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συναινέσει, ενώ χαρακτήρισε κακή στιγμή για την Ευρώπη και κακό διαπραγματευτικό τρικ την πρόταση των εταίρων. "Παρά το προχθεσινό πισωγύρισμα με την πρόταση των θεσμών, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας", τόνισε. Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός μιας χώρας αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης που συγκρούεται με τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στους έξι άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, απομείωση-αναδιάρθρωση χρέους, προστασία μισθών καισυντάξεων, αναδιανομή εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και επενδυτικό πρόγραμμα.