Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαξίμου: Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα

Πώς αποτιμά τις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα η κυβέρνηση- Συνεχίζουμε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, σημειώνουν, ενόψει Eurogroup...

“Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω”, είναι το μήνυμα που στέλνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, για το οποίο εργάζονται ήδη τεχνικές επιτροπές, προκειμένου να συνταχθούν δύο κείμενα, ένα για κάθε πλευρά.

Ειδικότερα, μέσα από αυτά τα κείμενα, τα οποία θα τα τεθούν σε διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές (Ελλάδα και ΕΕ) θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

Στο μεταξύ, σε ανεπίσημο σημείωμα της κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκαλύπτεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι «στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων».

Τα 10 σημεία

Αναλυτικότερα, στο σημείωμα η κυβέρνηση παρουσιάζει 10 σημεία με πολιτικό και τεχνοκρατικό περιεχόμενο, με τα οποία αποτιμά ως θετικές τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Ειδικότερα, η αποτίμηση της κυβέρνησης είναι η ακόλουθη:

1. Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη και αισιόδοξη από τις εργασίες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Συνεχίζουμε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια.

2. Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι επαφές που έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αλλά και υπουργών Οικονομικών, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, έφεραν αποτελέσματα. Αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στάση που κρατήθηκε τη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο έλληνας Πρωθυπουργός, ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως, οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά είχαν πολιτική ουσία.

3. Στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση / παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη, επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.

4. Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν / εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα - ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

5. Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω.

6. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει και, όπως διαφαίνεται, συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

7. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες / δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος.

8. Προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.

9. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.

10. Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, στο οποίο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Ελλάδας, ενώ επί τάπητος επρόκειτο να τεθεί και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα μας στο Eurogroup.

“Δεν είναι αναγκαία η παράταση”

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι, από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.

Οι απαισιόδοξοι

Πάντως, σε πιο σκληρή γραμμή επιμένει η Γερμανία, με τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε να αναφέρει ότι η χώρα επιμένει σε επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος και να διαμηνύει ότι «από σεβασμό» προς την Ελλάδα, η τρόικα δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, αλλά οι θεσμοί θα διατηρήσουν τον ρόλο τους… Όπως έγινε γνωστό χθες, Μέρκελ και Σόιμπλε συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν για την Ελλάδα.

Σκληρή και η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι είναι «απαισιόδοξος» για την πιθανότητα να υπάρξει χειροπιαστή συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup που προβλέπεται να γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες» συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν γνωρίζω εάν θα καταλήξουμε (σ.σ. σε μια συμφωνία) τη Δευτέρα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνοντας: «Είμαστε μακριά από συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, αλλά και αυτό που θα ονομάζαμε πολιτικό συμβιβασμό».

Στον αντίποδα, την αισιοδοξία του εκφράζει ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Γ. Βαρουφάκης: Κανένα σχέδιο υπαναχώρησης

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο υπαναχώρησης στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δηλώνει σε συνέντευξη του στον Guardian ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην οποία τονίζει πως αν δεν ένιωθε φόβο θα ήταν πολύ επικίνδυνος.

«Ακούμε συνέχεια πως αν δεν υπογράψετε σε αυτή εδώ την γραμμή θα συμβεί ο Αρμαγεδώνας. Η απάντηση μου είναι “αφήστε τον να συμβεί”. Δεν υπάρχει σχέδιο αναδίπλωσης. Αυτό είναι το Plan B μου» υπογραμμίζει στην δημοσιογράφο του Guardian.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν τελικά επέλθει η καταστροφή και ακολουθήσει το χάος της χρεοκοπίας ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Aυτό είναι σαν να με ρωτάτε τι θα συμβεί αν χτυπήσει την Γη ένας κομήτης. Δεν έχω ιδέα. Καμία!».

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ως «μια διάσωση των γερμανικών τραπεζών» και τονίζει πως ήρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια. Η Ελλάδα έχει χάσει τα πάντα, οπότε ήρθε η ώρα να «πούμε την αλήθεια στην εξουσία», σημειώνει. «Το πρόγραμμα διάσωσης δεν ήταν μια διάσωση της Ελλάδας το 2010, ήταν μια διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Η γερμανική κοινή γνώμη παραπλανήθηκε πιστεύοντας ότι τα χρήματα αυτά πήγαν στους Έλληνες, η ελληνική κοινή γνώμη παραπλανήθηκε πιστεύοντας ότι αυτή είναι η σωτηρία μας».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν διακρίνει το μέλλον της Ελλάδας από αυτό της Ευρώπης και δηλώνει ευρωπαϊστής και ιδεαλιστής, τονίζοντας πως «αν δεν είσαι ιδεαλιστής, είσαι κυνικός».

“Καλύτερο και οικονομικότερο το κούρεμα”

Στο μεταξύ, σε άλλη συνέντευξή του, αυτήν τη φορά στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το «κούρεμα» του χρέους θα ήταν καλύτερο και οικονομικότερο από μία επιμήκυνση των δανείων συγκρίνοντας τις ενέργειες της τρόικας με τα βασανιστήρια της CIA.

«Και στη CIA υπήρξαν πολύ καλοί άνθρωποι, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στη θέλησή τους στο waterboarding και οι οποίοι για αυτό τον λόγο βρέθηκαν σε τρομακτικό ηθικό δίλημμα» δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης.

«Ο καθένας γνωρίζει ότι η Ελλάδα χωρίς ένα νέο συμβόλαιο δεν θα μπορέσει ποτέ να σηκώσει το τωρινό βάρος χρέους. Καταλαβαίνω ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις λέξεις "κούρεμα χρέους". Στην πραγματικότητα όμως αυτό θα ήταν καλύτερο και στο τέλος για τους πιστωτές μάλιστα και οικονομικότερο από ό,τι μια επιμήκυνση των δανείων» δηλώνει ο υπουργός

Διάψευση δημοσιευμάτων

Αμισθί και ατελώς συνεργάζεται με το υπουργείο Οικονομικών η Lazard, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Παράλληλα, το υπουργείο διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσέλαβε «δύο κόρες φίλων του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ