Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αύριο το μεσημέρι το τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Άγκυρα

Θα γίνει επισκόπηση της προόδου σε επίπεδο διμερών σχέσεων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο στην 'Αγκυρα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας.

Συγκεκριμένα στις 15:30 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 'Αγκυρα - τον Μάρτιο του 2022 είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε γευματίσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας - αλλά και η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα οι δύο ηγέτες είχαν υιοθετήσει την Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ είχαν υπογραφεί 15 Μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας, ενώ αναμένεται να οριστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ ).

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται ακόμη να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τους δύο ηγέτες να συμπίπτουν επίσης και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο στην Ουάσιγκτον. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν, εξάλλου, ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας και το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν άλλωστε, ότι ήδη πραγματοποιήθηκε ο νέος κύκλος συναντήσεων στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους (πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα) και τις οποίες είχαν συμφωνήσει Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία συνάντησή τους.

Σημειώνεται, δε, ότι πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Τουρκίας μετά την επανεκλογή αμφοτέρων (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, η δεύτερη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η τρίτη στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο).

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η επανενεργοποίηση των επαφών και των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα και παραπέμπουν στην εφαρμογή της διευκόλυνσης της βίζας για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στη σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα ελέω της εμπέδωσης θετικού κλίματος, αλλά και στη καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο Μεταναστευτικό και στη συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ωστόσο ότι «οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν. Το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε και δεν γίνονται βήματα για την διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος και την επένδυση στη θετική ατζέντα».

Τέλος, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής. Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της».

Τι δήλωσε ο Γ. Κεφαλογιάννης 

"Το γεγονός ότι μπορούμε αυτή τη στιγμή να συνομιλούμε με μία χώρα με την οποία διαχρονικά αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, ζητήματα, εντάσεις, είναι πολύ θετικό ότι αυτή τη στιγμή. Στο πεδίο υπάρχει ηρεμία, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν παραβάσεις ή παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τουλάχιστον από πέρσι, ενώ υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο", ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Γιαννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Επίσης εκτίμησε ότι "στο μεταναστευτικό, τους τελευταίους μήνες υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ακόμα και όσον αφορά στα σύνορα και την αστυνόμευση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας".

Παράλληλα επανέλαβε ότι "εμείς έχουμε μια πάγια εθνική θέση, ότι η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών, εν προκειμένω, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Η Τουρκία θέτει μια σειρά από άλλες διεκδικήσεις, οι οποίες προφανώς δεν υπάρχει ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί, ούτε καν ότι υφίσταται ως διαφορά στην ουσία της συζήτησης. Το "γκριζάρισμα" περιοχών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προφανώς εμείς αμφισβητούμε ότι υφίσταται καν ως διαφορά. Επομένως, κανείς δεν περιμένει ότι από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα αυτή τη στιγμή θα γυρίσει κάποιος πίσω στην Αθήνα έχοντας μια συμφωνία για τη μοναδική διαφορά που είναι, όπως είπα προηγουμένως, η διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών", πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ζήτημα του Παλαιστινιακού επανέλαβε ότι "η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη διαχρονικά και αναφέρεται στη δημιουργία δύο κρατών, του Ισραήλ προφανώς και ενός Παλαιστινιακού, με πολύ συγκεκριμένα σύνορα".

Εξάλλου ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε "αχρείαστη" τη σημερινή επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα καθώς "πραγματοποιείται ενόψει των εκλογών, που θα έχει όμως το 2025 και παρατήρησε ότι "δεδομένου ότι σε λίγες εβδομάδες έχουμε τις ευρωεκλογές κάποιοι ενδεχομένως να θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την επίσκεψη για μικροκομματικά παιχνίδια. Ήδη κάποια κόμματα εντός της Ελλάδας προσπαθούν να το κάνουν".

Παράλληλα επανέλαβε ότι "δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την έλευση οποιουδήποτε ξένου ηγέτη θέλει να κάνει μία ανοιχτή, δημοκρατική επίσκεψη ή ακόμα και εκδήλωση στη χώρα μας".

"Από εκεί και πέρα”, πρόσθεσε, “προφανώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με την Αλβανία, τα έχουμε θέσει κατ' επανάληψη όπως αυτό της, κατά τη γνώμη μας, παράνομης φυλάκισης του Μπελέρη ως ευρωπαϊκό και όχι διμερές. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε ένα εκατοστό σε σχέση με τα δίκαια της πατρίδας μας και αυτά τα οποία έχουμε θέσει τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση διά των αρμοδίων οργάνων έχει αφήσει τίποτα αναπάντητο από οποιαδήποτε χώρα μπορεί να έχει προκαλέσει ή να θέσει σε αμφισβήτηση οτιδήποτε αφορά στα εθνικά δίκαια και δικαιώματα της πατρίδας μας. Άρα, συνέχισε, αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόκληση, προφανώς θα υπάρχει και αντίστοιχη απάντηση. Θέλω να πιστεύω ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι χρειάζεται και το «πράσινο φως» της Ελλάδας σε όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδρομής της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα κάνει το λάθος να προκαλέσει, ειδικά εντός της Ελλάδας", σχολίασε περαιτέρω.

Για τις αντιδράσεις που προκαλεί η υποψηφιότητά Φρέντι Μπελέρη στα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι "αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό που μπορεί να προκαλεί η υποψηφιότητα σε κόμματα, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, αλλά θα έλεγα ότι αυτό είναι μία πολιτικά υποκριτική στάση. Δεν γίνεται πριν από μερικούς μήνες να τον θυμούνται όλοι και τώρα να εμφανίζεται ως δημόσιος κίνδυνος λέγοντας πως - θα χρησιμοποιήσω φρασεολογία της αντιπολίτευσης - «θα ανατινάξει τις αλβανικές σχέσεις".

“Νομίζω θα πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα σε αυτό το ζήτημα. Σίγουρα, εφόσον εκλεγεί, θα μπορεί να προωθήσει και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα", συμπλήρωσε.

Τέλος για το παζλ των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή επανέλαβε ότι "η χώρα μας έχει καλέσει και τις δύο πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και κυρίως τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τονίσει και στις δύο πλευρές ότι επιβεβλημένη λύση σε όλη αυτή την κατάσταση είναι η κατάπαυση του πυρός και να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η τελευταία προσπάθεια δυστυχώς απέτυχε", κατέληξε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή Μητσοτάκη, Τουσκ για δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας
Στην επιστολή τους, οι δύο πρωθυπουργοί προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones
Επιστολή Μητσοτάκη, Τουσκ για δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας