«Θα έλεγα, μιλώντας με σωφροσύνη εκ μέρους των ξενοδόχων, πως με τα δεδομένα που σήμερα έχουμε, δεν είναι ώριμες οι συνθήκες, για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Θα μπορούσαν να ανοίξουν κάποια μικρά ξενοδοχεία οικειοθελώς, τα οποία και πολύ μικρό λειτουργικό κόστος έχουν και είναι πιο εύκολο να λειτουργήσουν».
Τα παραπάνω δήλωσε στο Radio North 98 ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Βεράντα Αριστοτέλους" ο κ. Θωμόπουλος υποστήριξε ότι τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία δεν μπορούν να ανοίξουν πριν από τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου ή ίσως και μέσα Ιουλίου, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν την 1η Ιουνίου επαρκείς αερομεταφορές, ίσως ούτε οδικές μετακινήσεις». Εκτίμησε μάλιστα ότι «το 2021 θα είναι ακόμη χειρότερο, καθώς δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, διότι όλοι μας θα μαζεύουμε τα συντρίμμια μας του χρόνου.»
Το μείγμα πελατείας στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης προ κρίσης ήταν 60% αλλοδαποί και 40% Έλληνες, υπενθύμισε εξάλλου ο κ. Θωμόπουλος. Με μηδέν αερομεταφορές και κλειστά τα σύνορα εάν ένα ξενοδοχείο καλείται να ανοίξει και να λειτουργήσει έχει "από χέρι μηδέν αλλοδαπούς αυτήν την στιγμή. Από το 40% της πελατείας των Ελλήνων πιστεύετε ή πιστεύει κανένας στην κυβέρνηση που μας λέει ανοίξτε ότι θα υπάρχει πάνω από 1 ή 2 ή 3% πληρότητα στα ξενοδοχεία; Και το 3% που σας λέω πολύ είναι" τόνισε. Κατά συνέπεια καλούνται οι ξενοδόχοι να επιστρέψουν σε μια κατ΄επίφαση κανονικότητα, πρόσθεσε.
Τόνισε εξάλλου ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη πρωτόκολλα λειτουργίας. "Αυτά που μέχρι στιγμής ακούγονται για πρωτόκολλα που θα θυμίζουν κυκλοφορία μέσα στα ξενοδοχεία σαν να είσαι σε νοσοκομείο νομίζεται θα δώσουν τη δυνατότητα σε έναν πελάτη να νιώσει άνετα μέσα σε ένα ξενοδοχείο; διερωτήθηκε ενώ έθεσε και το θέμα του κοστολογίου για την εφαρμογή τους. Σε περίπτωση δε που συμβεί κάποιο κρούσμα σε ένα ξενοδοχείο αναρωτήθηκε ποιος ευθύνεται.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης εκτίμησε ότι εάν η κυβέρνηση επιμένει να λειτουργήσουν κάποια ξενοδοχεία ή τα ξενοδοχεία 1η Ιουνίου στην ουσία θα δημιουργήσει μια σειρά πτωχευμένων επιχειρήσεων. "Η χρονιά έχει χαθεί αυτή είναι η ρεαλιστική αντίληψη και άποψη", είπε ακόμη.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη
Ν. Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ): Κίνδυνος αφελληνισμού πολλών ξενοδοχείων
Στον κίνδυνο «αφελληνισμού» πολλών ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών επιχειρήσεων σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα και μάλιστα εγκαίρως εστίασε από την πλευρά της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου μιλώντας στην ίδια εκπομπή.
Ειδικότερα σημείωσε: «Ο τουρισμός μας που είναι το 25% του ΑΕΠ, που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση». «Σε πολλές περιοχές ο τουρισμός επηρεάζει το 75%-90% του τοπικού τους ΑΕΠ» συμπλήρωσε.
«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών ξενοδοχείων. Αυτό πρέπει να το πούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος. Αν δεν υπάρξει στήριξη βεβαίως ελλοχεύει ο κίνδυνος να αγοραστούν από ξένα funds. Είδαμε τον κίνδυνο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών, μην δούμε το ίδιο και στις τουριστικές μονάδες της χώρας μας. Όλη η οικονομική δραστηριότητα χρειάζεται μια στήριξη» υπογράμμισε η κ. Γιαννακοπούλου.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη