Ένα μετέωρο φώτισε εντυπωσιακά τον νυχτερινό ουρανό το βράδυ της Πέμπτης, καταγράφοντας ένα μοναδικό στιγμιότυπο που κατέγραψε η κάμερα του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών, με κατεύθυνση προς τα δυτικά-βορειοδυτικά.
Το βίντεο αναδημοσίευσε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, προκαλώντας ενθουσιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="el" dir="ltr">☄️Μετέωρο έπεσε χθες Δυτικά Βορειοδυτικά. Ώρα: 22:11. Η ώρα της κάμερας είναι 1 ώρα πριν. Καταγράφηκε από την κάμερα του Μετεωρολογικού σταθμού Αχαρνών που στοχεύει Δυτικά Βορειοδυτικά. <br>☄️Ευχαριστώ τον κ. <a href="https://twitter.com/vangelis_malef?ref_src=twsrc%5Etfw">@vangelis_malef</a> που με ειδοποίησε και τον κ. Βαγγέλη Μαρκουλή για το video… <a href="https://t.co/eOndskY7xc">pic.twitter.com/eOndskY7xc</a></p>— Theodoros Kolydas (@KolydasT) <a href="https://twitter.com/KolydasT/status/1911042304451739980?ref_src=twsrc%5Etfw">April 12, 2025</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Τι είναι το μετέωρο;
Σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία, μετέωρο ονομάζεται το φωτεινό φαινόμενο που παρατηρείται όταν ένα μετεωροειδές -δηλαδή ένας βραχώδης όγκος από το διάστημα, μεγέθους από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά μέτρα- εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης με υψηλή ταχύτητα. Καθώς κινείται, προκαλεί έντονη τριβή με τα μόρια του αέρα, με αποτέλεσμα τον ιονισμό και την εκπομπή φωτός, δημιουργώντας αυτό που βλέπουμε ως «πεφταστέρι».
Τα μετεωροειδή εμφανίζονται σε ύψη περίπου 120 χιλιομέτρων και ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορεί να εξαερωθούν εντελώς ή να καταλήξουν στο έδαφος ως μετεωρίτες, εφόσον δεν διαλυθούν πλήρως στην ατμόσφαιρα. Αν είναι αρκετά μεγάλα, η πρόσκρουσή τους μπορεί να δημιουργήσει κρατήρες.
Τα φαινόμενα αυτά συνήθως κινούνται με ταχύτητες δεκάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και συχνά αφήνουν πίσω τους φωτεινές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές για λίγα λεπτά, παρουσιάζοντας ακόμη και κυματισμούς.
Τα μετέωρα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
- Διάττοντες αστέρες (γνωστοί και ως «πεφταστέρια»): Είναι φωτεινά σημεία που εμφανίζονται στιγμιαία στον ουρανό και διαρκούν για 1-2 δευτερόλεπτα.
- Βολίδες: Πρόκειται για μεγαλύτερους μετεωροειδείς, οι οποίοι συχνά εκρήγνυνται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας ηχητικά φαινόμενα και, σε κάποιες περιπτώσεις, αφήνοντας πίσω τους μετεωρίτες που φτάνουν στο έδαφος.