Με τη Σαντορίνη να συνεχίζει να χορεύει στο ρυθμό των ρίχτερ και με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως βρισκόμαστε σε σαφή προσεισισμική δραστηριότητα, ενώ χιλιάδες άτομα έχουν ήδη αποχωρήσει από το νησί με κάθε μέσο, σε εφαρμογή βρίσκονται για την προστασία των πολιτών μέτρα πρόληψης και ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και το άδειασμα των πισίνων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, προχώρησε σε εξηγήσεις αναφορικά με τη σύσταση που αφορά τις πισίνες. Όπως επεσήμανε ο λόγος είναι ότι επειδή υπάρχουν πολλές πισίνες κυρίως στη Σαντορίνη, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού το νερό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές, λόγω και της ιδιομορφίας του εδάφους.
«Στη Σαντορίνη υπάρχει μία δόμηση η οποία έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι στα όρια του δημόσιου κτήματος, μέσα στην καλδέρα. Είχα κάνει μια χαρτογράφηση το 2002 για το όριο της δημόσιας περιουσίας στη Σαντορίνη και από το 2002 μέχρι τώρα, ειδικά τις περασμένες δεκαετίες, αυτό το όριο είχε καταστρατηγηθεί. Είναι κτίσματα επικρεμάμενα μέσα στην καλδέρα. Οι πισίνες ειδικά είναι μία κατασκευή που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε.
Όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.
«Το νερό δεν είναι ένα σταθερό σώμα που μπορούμε να υπολογίσουμε την παραμόρφωσή του και να βγάλουμε συμπεράσματα και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις. Μία μικρή πισίνα έχει βάρος τουλάχιστον 10 τόνων μέσα σε μία μορφολογική συνέχεια που ενισχύει τις σεισμικές βλάβες κατά 170%.
Συνεπώς η αποφόρτιση όλου αυτού του βάρους από την καλδέρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις κατασκευές και για τις κολυμβητικές δεξαμενές που είναι επικρεμάμενες πάνω στην καλδέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε το απόσπασμα από το 7:56