Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με φόντο την Ουκρανία οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία

Χίλιοι οκτακόσιοι βετεράνοι και 19 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων παρέστησαν στις εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο στις ακτές της βόρειας Γαλλίας, σε περίοδο κατά την οποία η ένταση μεταξύ Δύσης και Μόσχας βρίσκεται για πρώτη φορά σε τόσο υψηλά επίπεδα μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου

«Το θάρρος του Κόκκινου Στρατού» και την «αποφασιστική συμβολή των λαών» της Σοβιετικής Ένωσης στην νίκη των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξήρε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε ομιλία που εκφώνησε για την 70ή επέτειο από την Απόβαση στην Νορμανδία.

«Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος, μακριά από εδώ, αντιμετώπισε 150 γερμανικές μεραρχίες και μπόρεσε να τις απωθήσει, να τις νικήσει», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε εξάλλου παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο «την αποφασιστική συμβολή των λαών αυτού που ονομάζαμε Σοβιετική Ένωση» στην νίκη των συμμάχων.

«Θέλω να χαιρετίσω το θάρρος των Γερμανών, θύματα και αυτοί του Ναζισμού, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε έναν πόλεμο ο οποίος δεν ήταν δικός τους, ο οποίος δεν θα έπρεπε να είναι δικός τους», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ παρουσία και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

«Σήμερα υποκλινόμαστε ενώπιον όλων των θυμάτων του ναζισμού», σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι η συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών για τις εκδηλώσεις για την επέτειο από την απόβαση στην Νορμανδία θα πρέπει να συμβάλει στην ειρήνη και «εκεί όπου απειλείται να βρεθούν λύσεις και διέξοδοι ώστε μια σύγκρουση να μην γενικευτεί σε έναν πόλεμο».

Ωστόσο ο ίδιος δεν ανέφερε συγκεκριμένα την κρίση στην Ουκρανία.

1800 βετεράνοι και 19 αρχηγοί κρατών

Χίλιοι οκτακόσιοι βετεράνοι και 19 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων παρέστησαν στις εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο στις ακτές της βόρειας Γαλλίας, σε περίοδο κατά την οποία η ένταση μεταξύ Δύσης και Μόσχας βρίσκεται για πρώτη φορά σε τόσο υψηλά επίπεδα μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Η κεντρική επετειακή τελετή για την απόβαση των Συμμαχικών δυνάμεων έλαβε χώρα στην παραλία Ουϊστριάμ, η οποία αποκλείστηκε πλήρως στο πλαίσιο ύψιστων μέτρων ασφαλείας με την ανάπτυξη 5.500 χωροφυλάκων, 2.000 αστυνομικών και 500 στρατιωτών.

Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον, Άνγκελα Μέρκελ, Βλαντιμίρ Πόυτιν, καθώς και η βασίλισσα Ελισάβετ -η μοναδική αρχηγός κράτους που βίωσε το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο-, παρέστησαν στις εκδηλώσεις που είχαν ως φόντο την ουκρανική σύγκρουση και συνοδεύτηκαν από μπαράζ διπλωματικών επαφών σε επίπεδο κορυφής.

Με φόντο την κρίση στην Ουκρανία

Χθες πρόσωπο με πρόσωπο βρέθηκαν για πρώτη φορά ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στη Γαλλία, στο περιθώριο των τελετών για την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια πιθανή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με γάλλο αξιωματούχο.

«Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αφορούσε τα πιθανά μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος με τον οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την εκλογή του Ποροσένκο. Οι λεπτομέρειες για την κατάπαυση του πυρός θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες» αναφέρει πηγή από το γραφείο του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συνάντηση που κράτησε περίπου 15 λεπτά, Ποροσένκο και Πούτιν συζήτησαν και για τις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανική κρίσης.

Να αποκλιμακώσει την ένταση ζήτησε ο Ομπάμα από τον Πούτιν

Να αδράξει την ευκαιρία να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία μετά την εκλογή του Πέτρο Ποροσένκο στην προεδρία ζήτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά από σύντομη συνάντηση που είχαν χθες.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι η αποκλιμάκωση εξαρτάται από την αναγνώριση από τη Ρωσία του προέδρου εν αναμονή Ποροσένκο ως τον νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας, την παύση της υποστήριξης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και τον τερματισμό της παροχής όπλων και υλικού πέρα από τα (ρωσικά) σύνορα» δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια Μπεν Ρόουντς.

«Αν η Ρωσία αδράξει αυτή την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες να μειωθεί η ένταση» πρόσθεσε ο Ρόουντς.

Μέρκελ: «Η Ρωσία έχει μεγάλη ευθύνη»

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν παρούσα στην ολιγόλεπτη συνάντηση Πούτιν-Ποροσένκο, κούνησε ξανά το δάχτυλο προς τη Ρωσία, λέγοντας πως έχει «μεγάλη ευθύνη» να βοηθήσει για να έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία.

«Η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι τώρα, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος για να υπάρξει σταθεροποίηση, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπός της στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

«Και στη συζήτηση αυτή χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει στη Ρωσία τη μεγάλη ευθύνη της» πρόσθεσε.

Τι είπε ο Πούτιν

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι, σε περίπτωση που η πρώτη υπογράψει συμφωνία οικονομικής σύνδεσης με την κοινή αγορά των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρωσία θα λάβει άμεσα μέτρα προστατευτισμού για να θωρακίσει την οικονομία της.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι «του αρέσει» το σχέδιο του νέου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για τον τερματισμό της βίας στη χώρα, ωστόσο κάλεσε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο για περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενό του.

Κίνα: Η Γερμανία μετάνιωσε για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία όχι

Η Κίνα χρησιμοποίησε την 70η επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να πλέξει το εγκώμιο της Γερμανίας, επειδή έχει μεταμεληθεί για το παρελθόν της κατά τον πόλεμο και να επικρίνει την Ιαπωνία επειδή συνεχίζει, σύμφωνα με το Πεκίνο, να αρνείται τη «βάρβαρη» ιστορία της.

Η Κίνα αντιπαραβάλλει ολοένα και περισσότερο τη Γερμανία και τη δημόσια έκφραση μεταμέλειας εκ μέρους της για το ναζιστικό καθεστώς, με την Ιαπωνία, όπου οι επανειλημμένες επίσημες συγγνώμες για τον καιρό του πολέμου υπονομεύονται μερικές φορές από αντιφατικά σχόλια συντηρητικών Ιαπώνων πολιτικών.

«Η ειλικρινής μεταμέλεια της Γερμανίας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου», δήλωσε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, όταν ερωτήθηκε για την επέτειο της Απόβασης.

«Όμως στην Ασία και στο ασιατικό πεδίο μάχης, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, η οποία προκάλεσε κακό και η οποία έχασε τον πόλεμο, προσπαθούν μέχρι σήμερα να αντιστρέψουν την πορεία της ιστορίας και αρνούνται την ιστορία των ιαπωνικών εισβολών», πρόσθεσε ο κ. Χονγκ.

«Αυτό που κάνουν οι Ιάπωνες ηγέτες έχει καταδικασθεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα. Καλούμε και πάλι τους ηγέτες της Ιαπωνίας να αντιμετωπίσουν και να στοχασθούν βαθιά την ιστορία των ιαπωνικών εισβολών και να προχωρήσουν σε πραγματικά βήματα για να διορθώσουν τα λάθη τους και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των γειτόνων τους στην Ασία και στη διεθνή κοινότητα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάτρα: Ελεύθερος ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε τη 47χρονη ναυτικό
Ανακριτής και Εισαγγελέας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, χωρίς να του επιβάλουν περιοριστικούς όρους
Πάτρα: Ελεύθερος ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε τη 47χρονη ναυτικό