Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Γερμανία πήρε το πάνω χέρι στην Ουκρανία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπαγόρευσε την ειρηνευτική συμφωνία στον Γιανουκόβιτς...

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

[email protected]

Προβοκατόρικο το δημοσίευμα του αμερικανικού Μπλούμπεργκ γράφει «Ο Πούτιν βλέπει την επιρροή του στην Ουκρανία να συρρικνώνεται, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση ηγείται της ειρηνευτικής συμφωνίας».

Ώρες πριν, ο Γιανουκόβιτς υπέγραφε τη συμφωνία που του έφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έχοντας και την… αχρείαστη συνοδεία των ΥΠΕΞ της Γαλλίας και της Πολωνίας. Το ίδιο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει το ρόλο που έπαιξε ο Σταϊνμάγερ στη συμφωνία: «Μετά από συνομιλίες με τον Σταϊνμάγερ (Γερμανός ΥΠΕΞ), η ηγεσία της Μάινταν αποφάσισε να υπογράψει». Αυτή, μάλιστα, ήταν και η επίσημη ανακοίνωση της ειρηνευτικής συμφωνίας! Ούτε καν περίμεναν, για το τυπικό της υπόθεσης, τις δηλώσεις του ίδιου του Γιανουκόβιτς.

Με μία λιτή ανακοίνωση, ο Γιανουκόβιτς επιβεβαίωνε αυτό που οι Γερμανοί είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί. «Ξεκινάω τις διαδικασίες για πρόωρες προεδρικές εκλογές και την επιστροφή του Συντάγματος του 2004», δύο κομβικά αιτήματα της αντιπολίτευσης, καθώς το Σύνταγμα του 2004 αφαιρεί εξουσίες από τον Πρόεδρο της χώρας. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προλάβει να δημοσιεύσει στο σάιτ του (!) ολόκληρη τη συμφωνία, η οποία συνοπτικά προβλέπει τα εξής: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την επαναφορά του Συντάγματος του 2004, τη διενέργεια προεδρικών εκλογών πριν το Δεκέμβριο του 2014 και την έρευνα των βιαιοπραγιών με τη συμμετοχή της ΕΕ. 

Γερμανική επιρροή

«Ο Πούτιν πρέπει να είναι εξοργισμένος». Το αμερικανικό Μπλούμπεργκ επικαλείται έναν πρώην σύμβουλο του Κρεμλίνου για να μας περάσει το μήνυμα πως η συμφωνία αυτή ήταν αποτέλεσμα της γερμανικής επιρροής στην περιοχή. «Τόσο καιρό (ο Πούτιν) προτρέπει τον Γιανουκόβιτς να επανακτήσει τον έλεγχο και αυτή τη στιγμή απλά δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, γιατί έχει ξεφύγει η κατάσταση από τα χέρια του».

Τη διάσταση αυτή, άλλωστε, έδωσε ο ίδιος ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόφσκι, ο ένας εκ των τριών ΥΠΕΞ που υπέγραψαν τη συμφωνία εκ μέρους της ΕΕ. «Είναι ένας καλός συμβιβασμός για την Ουκρανία. Δίνει μία ευκαιρία στην ειρήνη. Ανοίγει το δρόμο για μεταρρυθμίσεις και για Ευρώπη», έγραψε ο ίδιος, καθώς είναι σαφές πως μονάχα η Γερμανία ήταν σε θέση να εξασφαλίσει τη συμφωνία των τριών ηγετών της αντιπολίτευσης.

Μόλις τη Δευτέρα, η Άνγκελα Μέρκελ συναντιόταν στο Βερολίνο με τους δύο εκ των τριών ηγετών, στην «πρώτη επίσημη συνάντησή τους», όπως έγραφαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης ουσιαστικά αποκαλύπτοντας πως δεν ήταν η πρώτη φορά που τους συναντά η Μέρκελ.

Τίποτε δεν τελείωσε

Σαν να νικήθηκε ο «δράκος» από το δημοκρατικό «ιππότη», τα διεθνή μέσα μεταφέρουν μία εικόνα ηρεμίας και μετάβασης στην Ουκρανία. Δεν γίνονται μέσα σε μία νύχτα αυτά. Εξακολουθούμε να έχουμε να κάνουμε με μία βαθιά διχασμένη χώρα. Οι Αμερικανοί μάλιστα δεν αποκλείουν και χειρότερα σενάρια. «Η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική και νότια Ουκρανία μπορεί να γίνει απαραίτητη αν υπάρξει κίνδυνος για το ρωσόφωνο πληθυσμό της περιοχής», υποστηρίζει μιλώντας στο Μπλούμπεργκ ο Σεργκέι Μάρκοφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου. Ο ίδιος υποστηρίζει πως «ο Πούτιν μπορεί να αποφασίσει πως τον συμφέρει και μία απόσχιση αυτών των περιοχών». Στην Κριμαία, κομμάτι της Ρωσίας μέχρι το 1954 και έδρα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα υπάρχουν ήδη φωνές που ζητούν επέμβαση της Μόσχας, επιβεβαιώνει ο Μαρκόφ στους Αμερικανούς.

Η μεγάλη απουσία

Τα ονόματα που υπέγραψαν τη συμφωνία είναι αυτά των Κλίτσκο, Γιατσένιουκ και Τιανιμπόκ, και Σταϊνμάγερ, Φαμπιούς και Σικόφσκι, αλλά λείπει εμφατικά η Ρωσία. Ο απεσταλμένος του Πούτιν ποτέ δεν υπέγραψε. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Υπάρχει, όμως, μία ακόμη πιο σημαντική απουσία από το έγγραφο της συμφωνίας.

Αυτή των ΗΠΑ! Οι Γερμανοί έστειλαν το δικό τους υπουργό Εξωτερικών, έκαναν τη μεσολάβηση και κανόνισαν την επόμενη μέρα. Καθόλου κοινή δεν είναι πλέον η γραμμή της Δύσης, εξ ου και μεταφέρουμε διεξοδικά τα γραφόμενα στον αμερικανικό τύπο, καθώς τέτοια δημοσιεύματα δεν γράφονται τυχαία. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για την Ουκρανία δεν πρόκειται να σταματήσουν από την αποχώρηση του Γιανουκόβιτς. Ίσα ίσα πλέον φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με τρία διαφορετικά στρατόπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάτρα: Ελεύθερος ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε τη 47χρονη ναυτικό
Ανακριτής και Εισαγγελέας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, χωρίς να του επιβάλουν περιοριστικούς όρους
Πάτρα: Ελεύθερος ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε τη 47χρονη ναυτικό