Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ
Στο κέντρο του Κιέβου, η πιο αιματηρή νύχτα στην Ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης κόστισε τη ζωή 26 ανθρώπων και άφησε τραυματίες τουλάχιστον διακόσιους. Όταν οι φωτιές έσβησαν και βγήκε ο ήλιος, το τρομακτικό αδιέξοδο της Ουκρανίας ήταν πια πιο φανερό παρά ποτέ.
Ακροδεξιές οργανώσεις με παραστρατιωτική οργάνωση , φασίστες διαδηλωτές και οδοφράγματα εναντίον μίας εθνικιστικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να ξεμένει από φίλους και πλέον χτυπάει στο «ψαχνό». Οι συγκρούσεις επί του εδάφους δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από την ψυχροπολεμική σύγκρουση ΗΠΑ και ΕΕ με τη Ρωσία. Ο ρόλος και οι επιδιώξεις των ΗΠΑ αποκαλύφθηκαν περίτρανα με τη δημοσίευση υποκλαπείσας τηλεφωνικής συνομιλίας δύο Αμερικανών διπλωματών, οι οποίοι ακούγονται να σχηματίζουν την αυριανή κυβέρνηση της Ουκρανίας! Εκεί ακούστηκε το περιβόητο «γ@μ@ την Ευρώπη» της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ.
Τους επίλεκτους της… Νιούλαντ, τον πρώην μποξέρ Βιτάλι Κλίτσκο και τον Αρσένι Γιατσένιουκ (δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης), διάλεξε να δει και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μάλιστα προτού ξεσπάσει η κόλαση στους δρόμους του Κιέβου. Φανταστείτε, δηλαδή, να υποδέχεται ο Πούτιν τον Τσίπρα μετά παρρησίας! Ακόμη και τα αμερικανικά μέσα ήταν έκδηλα έκπληκτα από την κίνηση της καγκελαρίου. «Η σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση ήταν εμφανής τη Δευτέρα, με τη Ρωσία να πετάει ένα οικονομικό σωσίβιο στον πρόεδρο Γιανούκοβιτς, την ίδια ώρα που η Γερμανία οργάνωσε μια ασυνήθιστα υψηλού επιπέδου υποδοχή για δύο από τους πιο ένθερμους αντιπάλους του προέδρου», έγραφαν την Τρίτη οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Βεβαίως, αυτό που τόσο τα αμερικανικά όσο και τα γερμανικά μέσα διαλέγουν να αποκρύψουν είναι πως δεν υπάρχουν δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, αλλά τρεις! Πράγματι, μυρωδιά δεν θα έπαιρνε ο σχετικά ανενημέρωτος αναγνώστης για την ύπαρξη του Όλεχ Τιάνιμποκ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Σβόμποντα και τις δικές του εκκλήσεις να «πάρουν τα όπλα» οι διαδηλωτές, την ώρα που ακόμη και ο ίδιος έχει υπερφαλαγγιστεί από ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως ο «Ουκρανός Πατριώτης» ή ο «Δεξιός Τομέας».
Γερμανικός ρεαλισμός
Άλματα κάνουν από τις εμφυλιακές συγκρούσεις και μετά τα γερμανικά μέσα. «Σε αυτό το σημείο, δεν είναι πλέον εύκολο να αποκλειστεί οποιοδήποτε σενάριο, ακόμη και η κατάρρευση της Ουκρανίας», γράφει το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ. Βεβαίως εδώ οι Γερμανοί χρησιμοποιούν μία λέξη δίχως ακριβές νόημα. Η «κατάρρευση» μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε και δεν έχει ακριβή πολιτική ή νομική υπόσταση. Ωστόσο γίνεται φανερό αργότερα πως μιλούν υπόγεια για διαμελισμό της χώρας. Γράφουν: «Από την ανεξαρτητοποίησή της και μετά, η χώρα είναι διαρκώς διαιρεμένη, με πολλαπλά και ανόμοια κέντρα εξουσίας».
Η συνάντηση της Μέρκελ με τους επιλεγμένους και από τις ΗΠΑ ηγέτες της αντιπολίτευσης αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, όταν το Σπίγκελ προσφέρει ακόμη και το χάρτη του διαμελισμού! «Στη διαθρωτικά αδύναμη δύση, οι εθνικιστές που μισούν τη Ρωσία έχουν την εξουσία. Τα σημαντικότερα προπύργια της υποστήριξης στον Γιανούκοβιτς είναι στην ανατολική πλευρά, όπου η πλειοψηφία μιλάει ρωσικά», συμπληρώνει το Σπίγκελ. «Ο αριθμός των ανθρώπων που αμφιβάλλει κατά πόσο μπορεί η Ουκρανία να επιστρέψει στο προηγούμενο στάτους κβο αυξάνεται ραγδαία», αναφέρουν μετά λόγου γνώσεως οι Γερμανοί.
Η πρώτη απόσχιση;
Στο καθολικό δυτικό κομμάτι της Ουκρανίας, το βλέμμα ήταν πάντοτε στραμμένο προς την Πολωνία και την Ευρώπη. Το κέντρο της αμφισβήτησης του ανατολικού ορθόδοξου κομματιού είναι η πόλη Λβιβ. Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ, το Λβιβ ανακοίνωσε πως δεν δέχεται πλέον εντολές από την κυβέρνηση του Γιανούκοβιτς.