Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Όποιος δώσει τα περισσότερα κερδίζει την… Ουκρανία

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

[email protected]

Οσμή βρώμικου πολέμου αναδύεται εδώ και μέρες από το Κίεβο. Εκεί όπου η Ευρώπη και η Ρωσία συγκρούονται, βλέποντας τα επεκτατικά τους σχέδια να καταρρέουν απ’ τη μία μέρα στην άλλη.

Ψυχρολουσία ήταν για την ΕΕ η ξαφνική στροφή του Προέδρου της Ουκρανία Βίκτορ Γιανούκοβιτς, τον περασμένο μήνα. Μόλις μία εβδομάδα προτού υπογράψει την ιστορική συμφωνία Κιέβου και Βρυξελλών, συμφωνία που θα έβγαζε τη χώρα από την τροχιά του Κρεμλίνου, ο Γιανούκοβιτς έστριψε προς ανατολάς. «Πάγωσε» τη συμφωνία με την ΕΕ και ανακοίνωσε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Γιανούκοβιτς είχε προδώσει εν ψυχρώ τους Ευρωπαίους και έτρεχε με σπασμένα φρένα στην αγκαλιά της Μόσχας. Η Ρωσία, άλλωστε, άστραψε και βρόντηξε για να του αλλάξει μυαλά. Η Gazprom απειλούσε να κόψει το αέριο και ο Πούτιν να κλείσει τα σύνορα για τα ουκρανικά προϊόντα.

Οι αντιδράσεις ήταν κατακλυσμιαίες. Διαδηλωτές κατέλαβαν την πλατεία Ανεξαρτησίας, έστησαν οδοφράγματα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Από εκείνη τη μέρα και έπειτα, τίποτε δεν ήταν πια το ίδιο. Η Ευρώπη μίλησε πιο δυνατά. Απέτισε από τον Γιανούκοβιτς να ξανακαθίσει στο τραπέζι μίας διαπραγμάτευσης που κρίνει το μέλλον είτε της ευρασιατικής ένωσης που επιδιώκει ο Πούτιν, είτε της ανατολικής επέκτασης της ΕΕ προς την πρώην ΕΣΣΔ. Δεν υπήρχε άλλωστε περίπτωση να δεχτεί η ΕΕ τόσο άνετα την ήττα από τον Πούτιν. Μάλιστα, όταν ο Γιανούκοβιτς έστειλε τα ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξοργίστηκαν. Μιλάμε για υποκριτές αίσχιστου είδους όταν κάνουν ακριβώς τα ίδια εναντίον των πολιτών των κρατών μελών της ένωσης!

Show me the money!

Ο Γιανούκοβιτς έσπασε τα οδοφράγματα και τότε βγήκαν τα μεγάλα όπλα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε «αηδιασμένος» με τις πρακτικές του Ουκρανού Προέδρου. Η Κομισιόν έκανε λόγο για έλλειψη δημοκρατικότητας και προσπάθεια φίμωσης του ουκρανικού λαού. Η πίεση στον Γιανούκοβιτς έγινε ακόμη μεγαλύτερη. «Όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων, είναι στο τραπέζι» δηλώνει η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Πσάκι. Για μία χώρα με τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας οι κυρώσεις θα ήταν καταδικαστικές.

Ο Γιανούκοβιτς αρχίζει να το σκέφτεται και εκεί, το μήλον της έριδος Ρωσίας και ΕΕ, τα βγάζει όλα στη φόρα. Ο Ουκρανός Πρόεδρος βάζει τον πρωθυπουργό του Μίκολα Αζάροφ να δηλώσει πως το Κίεβο δεν έχει υπογράψει τίποτε με τον Πούτιν και είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει με την ΕΕ με αντάλλαγμα… 20 δισεκατομμύρια ευρώ! Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν στην ωμή αυτή δήλωση. Πηγές του πρακτορείου Ρόιτερς προσπαθούσαν να καταλάβουν από πού προκύπτει αυτό το νούμερο! Στο μόνο που κατέληξαν είναι πως είναι περίπου το ποσό που θα κοστίσει στη χώρα το κλείσιμο των εμπορικών συνόρων με τη Ρωσία και η υιοθέτηση ευρωπαϊκών οδηγιών. Όπως και να χει προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Δεν νοείται μία χώρα να ζητάει τέτοια λεφτά στην ψύχρα για να υπογράψει εμπορική συμφωνία.

ΕΕ: Θα υπογράψει ο Γιανούκοβιτς

Το πέπλο της ευρωπαϊκής διπλωματίας σηκώνεται. Η εκπρόσωπος της ΕΕ, η κοντέσα Κάθριν Άστον δηλώνει «Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναμένεται να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ την οποία απέρριψε τον περασμένο μήνα». Η συνέχεια ήταν πιο αποκαλυπτική. «Τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας θα αμβλυνθούν με την υπογραφή της συμφωνίας που θα φέρει νέες επενδύσεις από ευρωπαϊκά κράτη στην περιοχή». Συγκλονιστική η ομολογία της! Θα υποφέρετε, αλλά θα πάμε καλύτερα μετά, λέει στους Ουκρανούς. Βεβαίως, ούτε στα όνειρά του δεν θα δει ο Μίκολα Αζάροφ τα 20 δισ. που ζήτησε από την ΕΕ.

Γεωπολιτικά η σύγκρουση για την Ουκρανία είναι αναμενόμενη. Μιλάμε για μία χώρα με 46 εκατομμύρια λαού, την μεγαλύτερη από τις χώρες που έχει προσεγγίσει η ΕΕ στην ανατολική της εξωτερική πολιτική (όπως την Μολδαβία, την Γεωργία, κ.ά.). Μία νέα συμφωνία Κιέβου και Μόσχας θα ανάγκαζε την ΕΕ σε άτακτη υποχώρηση. Όσο κι αν η ρωσική διπλωματία εξασφάλισε την πρώτη νίκη του Πούτιν στα μέσα Νοεμβρίου, τώρα είναι η σειρά των Βρυξελλών να αποδείξουν πως έχουν μπήξει γερά τα δόντια τους στην διεφθαρμένη άρχουσα τάξη της Ουκρανίας. Όσο προφανές είναι πως δεν έχουμε δει την τελευταία κίνηση στη σκακιέρα ούτε από την πλευρά της Ρωσίας, ούτε από την πλευρά της ΕΕ, άλλο τότε βέβαιο είναι πως δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν οι Βρυξέλλες για τους Ουκρανούς διαδηλωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάτρα: Ελεύθερος ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε τη 47χρονη ναυτικό
Ανακριτής και Εισαγγελέας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, χωρίς να του επιβάλουν περιοριστικούς όρους
Πάτρα: Ελεύθερος ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε τη 47χρονη ναυτικό