Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Ρωσία «έδιωξε» την ΕΕ από την Ουκρανία

Φιάσκο για την ΕΕ! Τα κλειδιά της Πύλης του Καυκάσου μένουν στη Μόσχα μετά από μία δραματική ανατροπή...

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

[email protected]

Ο «πόλεμος» επιρροής μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας βρήκε νικήτρια τη Μόσχα στην περίπτωση της Ουκρανίας. Σε μία δραματική ανατροπή των δεδομένων, ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς ανακοίνωσε το «πάγωμα» της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Βρυξελλών, μία συμφωνία που θα έβγαζε τη χώρα από την τροχιά του Κρεμλίνου. Μόλις μία εβδομάδα πριν πέσουν οι υπογραφές για την εμπορική και πολιτική συνεργασία, η ΕΕ έμεινε στα «κρύα του λουτρού» και πλέον η Ουκρανία στρέφεται κανονικά προς ανατολάς, ανακοινώνοντας συζητήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ευρωπαϊκό φιάσκο είναι κολοσσιαίο. Χθες, το ουκρανικό κοινοβούλιο θα ψήφιζε για έξι νομοσχέδια, τα οποία ήταν ουσιαστικά οι όροι της ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας. Το σημαντικότερο ήταν η αποφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλα Τιμοσένκο και η άδεια εξόδου της από τη χώρα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Στέφαν Φούλε, πήγε προσωπικά στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο την περασμένη Τρίτη! Δήλωνε μάλιστα πως «Είμαι πολύ ενθαρρυμένος από την αποφασιστικότητα του Προέδρου σε συνδυασμό με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τα νομοσχέδια». Όλα αυτά ούτε 48 ώρες πριν το φιάσκο!

Στο κοινοβούλιο το Κόμμα των Περιφερειών του Προέδρου Γιανούκοβιτς καταψήφισε και τα έξι νομοσχέδια. Έγινε γης μαδιάμ. «Ντροπή», «σκάνδαλο», «προδοσία» ήταν κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Λίγο νοιάστηκε ο Γιανούκοβιτς.

Η διπλωματία του φυσικού αερίου απέδειξε για άλλη μία φορά την τρομακτική ισχύ της. Μόλις προ τριών εβδομάδων ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ, εμφανιζόταν εξοργισμένος με την Ουκρανία. «Είμαστε πάρα πολύ αναστατωμένοι με τις καθυστερούμενες αμοιβές της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο», δήλωνε τότε, στήνοντας στον τοίχο την Ουκρανία, η οποία είναι απολύτως εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο. Παράλληλα, ο Πούτιν διέταζε να κλείσουν τα σύνορά του για τα ουκρανικά προϊόντα. Όλα για να μην πραγματοποιηθεί η συνθήκη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Απώτερος στόχος, βέβαια, η δημιουργία ενός ευρασιατικού μπλοκ των παλιών σοβιετικών χωρών, υπό την ηγεσία της Μόσχας.

Για τώρα λοιπόν τα κλειδιά της Πύλης του Καυκάσου μένουν στη Μόσχα. Η Ευρώπη έχει εδώ και μία περίπου δεκαετία επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή, όμως οι συμφωνίες με Μολδαβία και Γεωργία είναι πολύ μικρότερης σημασίας, λόγω της ιστορίας, του μεγέθους και της γεωπολιτικής υπόστασης της Ουκρανίας. Κι αυτή «έστριψε» προς ανατολάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάτρα: Ελεύθερος ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε τη 47χρονη ναυτικό
Ανακριτής και Εισαγγελέας αποφάσισαν να τον αφήσουν ελεύθερο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, χωρίς να του επιβάλουν περιοριστικούς όρους
Πάτρα: Ελεύθερος ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε τη 47χρονη ναυτικό