Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Το νέο νομοσχέδιο είναι ταφόπλακα για τη δημόσια ψυχική υγεία»

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην 4η ΥΠΕ αλλά και στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο της πόλης πραγματοποίησαν γιατροί της πόλης μας

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Την αντίδρασή τους στο νέο νομοσχέδιο που προωθείται για την ψυχική υγεία εκφράζουν η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και εργαζόμενοι από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Μέλη της πρώτης και εργαζόμενοι του δεύτερου προχώρησαν χθες σε κινητοποιήσεις: το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην 4η ΥΠΕ για το θέμα των μετακινήσεων ιατρών για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας, το μεσημέρι έγινε συγκέντρωση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), και το απόγευμα 19:30 στις Ομπρέλες στην Νέα Παραλία, κινητοποίηση- πολύμορφη εκδήλωση φορέων και σωματείων στο χώρο της Ψυχικής υγείας και Απεξάρτησης.

«Αυτό το νομοσχέδιο που προωθείται από την πολιτεία αποτελεί ουσιαστικά την ταφόπλακα για την δημόσια ψυχική υγεία και την απεξάρτηση», ανέφερε στο «ΤyposThes» η ψυχίατρος και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ κυρία Ρούλα Γεωργιάδου.

Εξήγησε πώς όλα ξεκίνησαν από αλλαγές που προωθήθηκαν από το 1999 και συνεχίζονται όλα αυτά τα χρόνια. «Πατώντας στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών νοσηλείας των ψυχικά παθόντων, τελικά το μόνο που έγινε ήταν να πάμε από τα μεγάλα στα μικρά άσυλα. Όσοι είχαν χρήματα μπορούσαν να πάνε στις νεοϊδρυόμενες ψυχιατρικές κλινικές. Μετά ξεφύτρωσαν ΜΚΟ και ΑΜΚΕ που ξεκοκκάλιζαν ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια, και τώρα στην τελική πράξη του έργου θα καταργήσουν τα δύο από τα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία. Με το νομοσχέδιο καταργείται ο οργανισμός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συρρικνώνοντας συνειδητά περαιτέρω τις Δημόσιες δομές ψυχικής υγείας. Επιπλέον δημιουργείται ένα δίκτυο ανά ΥΠΕ και πρακτικά όχι απλά δεν υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά μετακινείται προσωπικό από ΠεΔΥΨΥ σε ΠεΔΥΨΥ και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλυφθούν τα κενά. Μετά θα είναι οι ιδιωτικές κλινικές που θα καλύψουν τις ανάγκες, αλλά πάντα με το αζημίωτο. Στις αλλαγές που θα δούμε θα υπάρχει επιλεκτικότητα που θα ευνοήσει την εμπορευματοποίηση και την συρρίκνωση των δημόσιων δομών της ψυχικής υγείας. Φοβόμαστε ότι θα αυξηθεί το δίκτυο της ψυχιατρικής με ασθενείς σε καταστολή και στο κομμάτι της απεξάρτησης θα υπάρξει τσουβάλιασμα των περιστατικών ανεξαρτήτως προσέγγισης με έναν φορέα ιδιωτικού δικαίου στην διαχείριση, και μη καθορισμένα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό θα οδηγήσει σε επιδείνωση όρων εργασίας προσωπικού και παρεχόμενων δωρεάν υπηρεσιών προς τον κόσμο.

Γίνεται ιατρικοποίηση ενός πολυπαραγοντικού φαινομένου. Και θα μπαίνουν κριτήρια στην θεραπεία: θα επιλέγεται η μείωση της βλάβη έναντι για την θεραπεία».

Η κυρία Γεωργιάδου υπογράμμισε πως «η υγεία μας δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται», ενώ τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε το σχέδιο νόμου υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από συλλόγους όσο και από εργαζόμενους στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν επιδέχεται συζήτηση ή διορθώσεων. Πρέπει να αποσυρθεί. Και αν τυχόν ψηφιστεί, να μείνει στα χαρτιά. Είναι βασική ανάγκη και ξεκινήσει διάλογος σε επιστημονικό επίπεδο για το τι χρειάζεται η κοινωνία για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Οι δημόσιες δομές πρέπει να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό, με σταθερές σχέσεις εργασίας, να γίνουν μαζικές προσλήψεις και για την απεξάρτηση να ενισχυθεί η πρόληψη, η θεραπεία και η επανένταξη», συμπλήρωσε.

Πάντως μέχρι στιγμής τα μέλη της ΕΝΙΘ δεν έχουν προσκληθεί από πλευράς πολιτείας για συζητήσεις. «Θέλουν να περάσουν αυτό το νομοσχέδιο και αυτό για την παιδεία γιατί αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ να υπάρχουν ΜΚΟ και ΑΜΚΕ αντί να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός με δημόσιες δομές και επιπλέον είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης που πάνε σε ιδιωτικές εταιρείες.

Εμείς δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Το επόμενο διάστημα έχουμε πολλές κινητοποιήσεις μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο κατά Ναρκωτικών, το ΚΕΘΕΑ και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Στις 29/7 ημέρα προς ψήφιση του νομοσχεδίου θα κάνουμε απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στις 12 στο ΥΜΑΘ και στις 19.30 το απόγευμα σε συλλαλητήριο. Καλούμε όλους να έρθουν και να φωνάξουν μαζί μας για  δημοσία και δωρεάν υγεία».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στρατός ρομπότ» για τους «καλούς τύπους»: Το σχέδιο της Σίλικον Βάλεϊ
H Σίλικον Βάλεϊ έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων
«Στρατός ρομπότ» για τους «καλούς τύπους»: Το σχέδιο της Σίλικον Βάλεϊ