Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Η στιγμή που φτάνει το ασθενοφόρο στο λούνα παρκ (VIDEO)

«Θα το πάω τέρμα, φώναζε ο χειριστής» - Τι δήλωσε ο 16χρονος αδερφός του άτυχου 19χρονου

Την άμεση διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική, με θύμα τον 19χρονο, ζητά το υπουργείο Εσωτερικών λίγη ώρα αφότου το υπουργείο Ανάπτυξης, σε ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή της νομοθεσίας είναι ο δήμος.

Υπενθυμίζεται ότι της ανακοίνωσης του υπουργείου Ανάπτυξης προηγήθηκε η δήλωση της δημάρχου Κασσάνδρας που είχε υποστηρίξει ότι το λούνα παρκ άνοιξε παράνομα φέτος και πως πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Βίντεο με τη στιγμή που φτάνει το ασθενοφόρο:

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να διερευνήσει άμεσα τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των αιρετών.

Στο νέο έγγραφο που βλέπει το φως και παρουσιάζει το protothema.gr, η εντολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης προς τη δήμαρχο Κασσάνδρας και την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρει το εξής: 

«Κατόπιν της είδησης του τραγικού ατυχήματος, που έλαβε χώρα σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι του Δήμου Κασσάνδρας, τη Δευτέρα 19-8-2024, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο ενός 19χρονου άντρα, για το οποίο η Υπηρεσία μας έλαβε γνώση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε άμεσα αναλυτική έκθεση των πραγματικών περιστατικών του ατυχήματος και τις απόψεις σας, προσκομίζοντας όλα τα σχετικά έγγραφα της γνωστοποίησης της εν λόγω επιχείρησης και ενημερώσετε την υπηρεσία μας ως προς τις - κατά τον λόγο των αρμοδιοτήτων σας - ενέργειές σας, σχετικά με τον έλεγχο των απαραίτητων πιστοποιήσεων λειτουργίας της, που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις».

anazitisi-euthinon-luna-park

Η ανακοίνωση του υπουργείο Ανάπτυξης

Η μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ, όπως και για επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα. Αυτό ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με το δυστύχημα σε λούνα-παρκ στη Χαλκιδική αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα-παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Υπενθυμίζεται πως η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά μιλώντας στο TyposThes, δήλωσε συντετριμμένη με το τραγικό γεγονός  Μάλιστα όπως υπογράμμισε η δήμαρχος, αν της έδινε το δικαίωμα ο νόμος θα είχε κλείσει όλα τα λούνα παρκ και δεν θα άφηνε κανένα να λειτουργήσει.

Όπως δήλωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας, «ενημερώθηκα σήμερα για το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, θέλω να συλλυπηθώ την οικογένεια του θύματος για ότι τους συνέβη, έχασαν το παλικάρι τους».

"Ο επιχειρηματίας, μου είπαν ότι έρχεται στο Πευκοχώρι 15- 18 χρόνια, εγώ δεν τον ήξερα, μέχρι πέρσι έκανε κανονικά την διαδικασία ενώ φέτος όχι. Το λούνα παρκ δεν γνωρίζω που είναι", είπε ακόμη η δήμαρχος.

Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούν με τη διαδικασία της γνωστοποίησης όπως ορίζεται και για την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο επιχειρηματίας δεν έκανε γνωστοποίηση και "ήμασταν στη διαδικασία των κυρώσεων".

Ειδικότερα, όπως εξήγησε η δήμαρχος Κασσάνδρας, «ο επιχειρηματίας, μου είπαν ότι έρχεται στο Πευκοχώρι 15- 18 χρόνια, εγώ δεν τον ήξερα, μέχρι πέρσι έκανε κανονικά την διαδικασία ενώ φέτος όχι. Το λούνα παρκ δεν γνωρίζω που είναι. Ο επιχειρηματίας δεν έκανε γνωστοποίηση και μας ειδοποίησε  αστυνομία οπότε ήμασταν στην διαδικασία των κυρώσεων σύμφωνα με όσα προβλέπει η ΚΥΑ του 2022. Του βάζεις πρόστιμο, μετά τον καλείς για απολογία και μετά μου στέλνει έγγραφο η αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσουμε στην σφράγιση. Τώρα ήμασταν στη διαδικασία που του είχαμε επιβάλει πρόστιμο 30.000 ευρώ και τώρα ήταν η διαδικασία που θα τον καλούμε να δώσει έγγραφες εξηγήσεις όπως προβλέπει ο Νόμος».

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσάνδρας οι επιχειρήσεις τύπου λούνα πάρκα που λειτουργούν στην Φούρκα και στην Σίβηρη, λειτουργούν κανονικά. Τέλος η δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά: «Τι θέλουν και πάνε σε αυτά τα διαόλια αν μου έδινε το δικαίωμα ο νόμος θα τα έκλεινα όλα δεν θα άφηνα κανένα να ανοίξει».

Βρείτε τους ενόχους γιατί θα τους βρω εγώ, λέει ο πατέρας του 19χρονου

O πατέρας του 19χρονου που δεν ήταν μπροστά στο δυστύχημα μίλησε συγκλονισμένος στο protothema.gr και δήλωσε:

«Γλίτωσε το δεύτερο παιδί μου, καταλάθος. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έχασα τον γιο μου άδικα. Ψάξτε να βρείτε τον Δήμαρχο που έδινε άδειες σε αυτά τα σάπια μηχανήματα, τα κακής ποιότητας και διαλυμένα μηχανήματα. Είναι έγκλημα αυτό που έγινε σήμερα. Βρείτε τους γιατί θα τους βρω εγώ!».

Θα το πάω τέρμα, φώναζε ο χειριστής - Τι δήλωσε ο 16χρονος αδερφός του άτυχου 19χρονου

Δραματικές είναι οι δηλώσεις του αδερφού του άτυχου 19 χρονου που μίλησε στην στο photothema.gr και περιγράφει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε μαζί με τον αδερφό του στο λούνα παρκ. Μητέρα κι αδερφός είδαν το θύμα να πετάγεται στον αέρα και να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια τους.

«Ανεβήκαμε πάνω στο παιχνίδι μαζί με τον αδερφό μου . Λίγο πριν ξεκινήσουμε ,αυτός που θα το οδηγούσε , μας άλλαξε θέσεις και τον ακούσαμε να μας λέει : «Θα το πάω τέρμα, θα το πάω δυνατά…». Στην αρχή το πήγαινε σταθερά, μετά όμως άρχισε να πηγαίνει πολύ γρήγορα. Καθόμουν στο ίδιο κάθισμα με τον αδερφό μου και ξαφνικά βλέπω το κάθισμα να ξεκολλάει.

Κοιτάζω τον αδερφό μου και του λέω: « Γιάννη, το κάθισμα ξεκολλάει». Με κοίταζε στα μάτια, δεν πρόλαβε να πει κουβέντα και βλέπω τον αδερφό μου να εξαφανίζεται. Πετάχτηκε στον αέρα από τη μεγάλη ταχύτητα που πήγαινε το παιχνίδι και σκοτώθηκε. Κάτω ήταν η μητέρα μου με τον άλλον αδερφό μου και ούρλιαζαν.

Είδαν τον αδερφό μου να σκοτώνεται. Αυτός που οδηγούσε το παιχνίδι κατάφερε να ξεφύγει ενώ το παιχνίδι ήταν ακόμα εν κινήσει κι εγώ κρατιόμουν από ένα σίδερο για να σωθώ. Άλλοι το σταμάτησαν το μηχάνημα, το καταλαβαίνετε; Θα σκοτωνόμουν κι εγώ αν δεν έβρισκα τη δύναμη να κρατηθώ γερά. Νομίζω ότι βλέπω έναν εφιάλτη, δεν μπορώ να συνέλθω…» είπε κλαίγοντας στο protothema.gr ο αδερφός του θύματος.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Πευκοχωρίου, Γιώργος Τσιρκούδης δήλωσε ότι δε γνωρίζει ποιος είναι αρμόδιος για το λούνα παρκ. «Είμαστε σοκαρισμένοι από το συμβάν. Το λούνα παρκ είναι εγκατεστημένο στο σημείο πάνω από είκοσι χρόνια. Δεν είχε ακουστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν κάποιο άσχημο περιστατικό όπως το σημερινό που μας έχει λυγίσει. Τον ιδιοκτήτη τον γνωρίζω, είναι οικογενειάρχης, δεν ξέρω τι συνέβη και καταλήξαμε σε αυτή την τραγωδία…».

Διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από το ΑΤ Κασσανδρείας. Θα πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, ενώ το σημείο παραμένει αποκλεισμένο από τους αστυνομικούς.

Συγκλονισμένη και η γιαγιά του 19χρονου

Η γιαγιά του 19χρονου θύματος μιλάει επίσης στο protothema.gr και συγκλονίζει:

«Είναι άδικο αυτό που συνέβη στην οικογένειά μας, είναι άδικο. Χάθηκε το παιδί μας άδικα. Ο γιος μου, ο πατέρας του παιδιού μέχρι να φτάσει στη Χαλκιδική από την Αθήνα οδηγώντας όλο το βράδυ , έκλαιγε πάνω στο τιμόνι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι πέθανε το παιδί του.

Ο αδερφός του που καθόντουσαν μαζί στο ίδιο κάθισμα, προσπάθησε το παιδί να κρατήσει τον αδέρφό του από τη μπλούζα αλλά σκίστηκε η μπλούζα και έπεσε.

Τι τραύματα θα έχει αυτό το παιδί, πόση ψυχολογική υποστήριξη θα χρειαστεί για να ξεπεράσει το σοκ. Σε λίγες μέρες , ο Γιάννης μας θα πήγαινε σε σχολή αεροπορίας , του είχαν ετοιμάσει και στολή αλλά η μοίρα μας τσάκισε όλους» λέει η γιαγιά του θύματος.

Με πληροφορίες από το protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ