Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κόντρα Μπουτάρη – Τζιτζικώστα για τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη

Κόντρα Μπουτάρη – Τζιτζικώστα για τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη

Θέμα μητροπολιτικότητας έθεσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και παρουσία εκπροσώπων οκτώ δήμων, για το πρόγραμμα παρεμβάσεων βιώσιμης ανάπτυξης σε περιοχές της Θεσσαλονίκης που πλήττονται από την ανεργία, το κλείσιμο επιχειρήσεων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη γήρανση του πληθυσμού και το κυκλοφοριακό.

Κατ' αρχήν, ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος θα έχει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά θα συγκροτηθούν επιτροπή παρακολούθησης με τη συμμετοχή των ίδιων των δημάρχων και ομάδα σχεδιασμού και αξιολόγησης από τις υπηρεσίες προγραμματισμού της Περιφέρειας.

 «Ακούγεται λογική η δομή ενός συστήματος διαχείρισης όλων αυτών των προγραμμάτων. Βέβαια, εκείνο το οποίο πρέπει να τονίσω είναι ότι πρέπει να δούμε πώς θα "κουμπώσουν" όλα αυτά τα πράγματα. Πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε θέματα συνολικότερης ανάπτυξης της πόλης» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Ξεκινά τώρα η συζήτηση για την αναμόρφωση του "Καλλικράτη" και η θέση της ΚΕΔΕ γενικότερα για τη δημιουργία μητροπολιτικών πόλεων στην Ελλάδα είναι πολύ επίκαιρη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κοινοτική οδηγία των χωρών κρατών της ΕΕ που βασίζονται στις περιφέρειες και τους δήμους, όπου ο δήμος είναι το κύτταρο της κοινωνίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μητροπολιτική αντίληψη. Δεν είναι θέμα αντιδικίας. Υπάρχει ένα κενό νόμου για το τι κάνει η Μητροπολιτική Ενότητα και πώς λειτουργεί. Δεν μπορεί να ορίζεται η τύχη των δήμων από πάνω προς τα κάτω. Πρέπει να υπάρχει όλη η διαδικασία από κάτω προς τα πάνω».

«Η συζήτηση για τη μητροπολιτικότητα έχει γίνει στη χώρα μας και έχει κλείσει» απάντησε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι με τον «Καλλικράτη» το 2010 δόθηκε οριστική απάντηση και δημιουργήθηκε η Περιφέρεια Αττικής ως Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής και η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης ως Μητροπολιτική Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. «Μάλιστα υπάρχει πλέον και το ανώτατο όργανο της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης που είναι η μόνη Περιφέρεια που το έχει - ούτε η Αττική δεν το έχει - που είναι η μητροπολιτική επιτροπή, στην οποία περνούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον νομό Θεσσαλονίκης» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αδυνατώ να αντιληφθώ πολλές φορές το αίτημα για επανέναρξη της συζήτησης για τη μητροπολιτικότητα. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το ποιος ασκεί τη μητροπολιτικότητα, ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα παρεμβάσεων βιώσιμης ανάπτυξης σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, έγινε γνωστό ότι περιοχή εφαρμογής του είναι οι δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας, καθώς και η περιοχή Καλοχωρίου του δήμου Δέλτα. Ειδικότερα, κονδύλια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν σε έργα που θα γίνουν μέχρι το 2023 για την αναστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί σε περιοχές όπου κλείνουν επιχειρήσεις, εμφανίζονται υψηλά ποσοστά ανεργίας, παρατηρείται γήρανση του πληθυσμού, μείωση των χώρων πρασίνου και αυξημένα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η επιδότηση ανέργων για τη δημιουργία επιχειρήσεων, η διευθέτηση ρεμάτων, η δημιουργία χώρων υπερτοπικού χαρακτήρα ή δράσεις απορρύπανσης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Στρατός ρομπότ» για τους «καλούς τύπους»: Το σχέδιο της Σίλικον Βάλεϊ
H Σίλικον Βάλεϊ έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων
«Στρατός ρομπότ» για τους «καλούς τύπους»: Το σχέδιο της Σίλικον Βάλεϊ