Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μαθητές θα εκτοξεύσουν δορυφόρους σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού

Στο πλαίσιο διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος – Στην Ελλάδα υλοποιείται από το ESERO Greece με έδρα στο ΑΠΘ

Έντεκα μαθητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα θα εκτοξεύσουν τους δικούς τους μικροδορυφόρους σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, τους οποίους κατασκεύασαν συμμετέχοντας στον πανελλήνιο διαγωνισμό CanSat in Greece 2025.

Ο διαγωνισμός CanSat αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), όπου ομάδες μαθητών και μαθητριών από όλη την Ευρώπη αναπτύσσουν έναν δορυφόρο, ο οποίος εκτοξεύεται σε ύψος περίπου ενός χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε πύραυλο. Στη συνέχεια, ο δορυφόρος απελευθερώνεται με αλεξίπτωτο, εκτελώντας επιστημονικές και τεχνολογικές αποστολές κατά την κάθοδό του. Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός υλοποιείται από το ESERO Greece (European Space Education Resource Office) με έδρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με τη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASAT (Aristotle Space & Aeronautics Team) του ΑΠΘ.

 

 

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του το ΑΠΘ αναφέρει:

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός CanSat in Greece 2025, η μεγαλύτερη μαθητική διοργάνωση διαστημικής στην Ελλάδα, επιστρέφει και φέτος, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους και νέες να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν τον δικό τους μικροδορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού!

 

Τι είναι ο διαγωνισμός CanSat;

Ο διαγωνισμός CanSat αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), όπου ομάδες μαθητών και μαθητριών από όλη την Ευρώπη αναπτύσσουν έναν δορυφόρο, ο οποίος εκτοξεύεται σε ύψος περίπου 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε πύραυλο. Στη συνέχεια, ο δορυφόρος απελευθερώνεται με αλεξίπτωτο, εκτελώντας επιστημονικές και τεχνολογικές αποστολές κατά την κάθοδό του. Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός υλοποιείται από το ESERO Greece (European Space Education Resource Office) με έδρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με τη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASAT (Aristotle Space & Aeronautics Team) του ΑΠΘ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν, ενισχύουν τις τεχνολογικές και επιστημονικές τους γνώσεις γύρω από τα πεδία STEM, έχοντας τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με μια προσομοίωση μιας πραγματικής διαστημικής αποστολής. Παράλληλα, αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες του 21ου αιώνα και συνεργάζονται με επιστήμονες και μηχανικούς του κλάδου.

Φέτος, έχουν επιλεγεί 11 μαθητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα εκτοξεύσουν του δορυφόρους που κατασκεύασαν. Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις εκτοξεύσεις των ομάδων είτε δια ζώσης στο Πεδίο Βολής Μεγάρων (έπειτα από επικοινωνία με το ESERO Greece) είτε μέσω στιγμιοτύπων που θα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη λήξη του διαγωνισμού, θα απονεμηθούν βραβεία και μετάλλια στις ομάδες, ενώ θα επιλεγεί μια νικήτρια ομάδα, η οποία θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ESTEC), το κύριο κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και δοκιμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για διαστημικά σκάφη και διαστημική τεχνολογία, όπου θα πραγματοποιηθεί τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στις νικήτριες ομάδες CanSat από όλη την Ευρώπη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ