Τάξη σε ό,τι αφορά τη διέλευση των δικύκλων επάνω σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για ατυχήματα πεζών, ετοιμάζεται να βάλει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, ενημέρωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου πως με έγγραφο του προς τη διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης ζήτησε να πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες, από τροχονόμους και δημοτικούς αστυνομικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τα μηχανάκια που κυκλοφορούν στον δημόσιο χώρο.
Πρόσθεσε, δε, πως «θα έρθουμε σε επαφή με τις εταιρείες που χρησιμοποιούν δίκυκλα για τη μαζική μεταφορά αντικειμένων και προϊόντων προκειμένου να γνωρίζουν πως ετοιμάζουμε κανονιστική, σύμφωνα με την οποία όταν τα οχήματα θα κινούνται με επικίνδυνο τρόπο στα πεζοδρόμια, βάζοντας σε κίνδυνο πεζούς, τα πρόστιμα θα αποστέλλονται στις ίδιες τις εταιρείες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις».
Ο κ. Αγγελούδης αναφέρθηκε ειδικότερα και στα πατίνια, σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης από τους χρήστες, αλλά και στα σημεία εγκατάλειψής τους, λέγοντας πως «ή θα πάμε σε συμβόλαιο συνεννόησης με τις εταιρείες που τα νοικιάζουν ή θα αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα που θα σχετίζονται ακόμη και με την κατάργησή τους».
Σχετικά για τη σχολική στέγη ανακοίνωσε πως ως δημοτική αρχή προχωρά στην κατασκευή δέκα σχολικών κτιρίων, στην ενεργειακή αναβάθμιση άλλων έντεκα και στην ένταξη επιπλέον δεκαεπτά στο πρόγραμμα ανακαίνισης «Μαριέττα Γιαννάκου», ενώ για τη ΔΕΘ, ο κ.Αγγελούδης επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, με στόχο έναν πνεύμονα πρασίνου 200 στρεμμάτων.
«Από αυτά τα 113 στρέμματα θα προέρχονται από τον υφιστάμενο χώρο της ΔΕΘ και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε άλλα 100 στρέμματα από το Γ' Σώμα Στρατού, ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πάρκο», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, συμπλήρωσε πως διατηρείται η θέση υπέρ της παραμονής στο κέντρο της πόλης, με το μικρότερο δυνατό κτιριακό αποτύπωμα.
Μιλώντας γενικότερα για τον δημόσιο χώρο, ο δήμαρχος ενημέρωσε πως στο πλαίσιο της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας κατατέθηκε πρόταση προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο, η οποία έγινε αποδεκτή, να πέσει το τείχος του Ιερού Ναού του Γρηγορίου Παλαμά ώστε να «δημιουργηθεί μια μεγάλη πλατεία και να κερδίσουμε έναν όμορφο χώρο».
Τέλος, επανέλαβε πως ετοιμάζονται να βγουν διαγωνισμοί που θα αφορούν την επέμβαση σε πεζοδρόμια και δρόμους σε κάθε δημοτική κοινότητα, ενώ ενημέρωσε πως σε συνάντηση με καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης μέχρι τις 20 Απριλίου θα πρέπει να προχωρήσουν στη διαγράμμιση των καταστημάτων τους προκειμένου να είναι εμφανής ο κοινόχρηστος χώρος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ