Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στις 4.600 τα Airbnb στην πόλη - Τι ζητούν ξενοδόχοι και δήμος

"Καμπανάκι" από ξενοδόχους για την επιβίωση του κλάδου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Ο αριθμός των μονάδων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας τις 4.600 μονάδες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα «Προφίλ & Ικανοποίηση Τουριστών – Απόδοση Ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης», που παρουσιάστηκε χθες από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, το 2024 αυξήθηκαν τα καταλύματα αυτού του τύπου, κατά 25-30% σε σύγκριση με το 2023. Σύμφωνα με την έρευνα πάντως, το ποσοστό συμμόρφωσής τους είναι εξαιρετικά υψηλό καθώς περίπου το 98% διαθέτει άδεια.

Παρόλο που το 33% των διαχειριστών διαθέτει μόνο ένα κατάλυμα, η αγορά κυριαρχείται από επαγγελματίες διαχειριστές, με το 44% των καταλυμάτων να ανήκει σε διαχειριστές που εκμεταλλεύονται περισσότερα από πέντε ακίνητα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Stefan Merkenhof, Managing Consultant της GBR Consulting.

grafima-airbnb.jpg

Από την πλευρά του, ο α' αντιπρόεδρος της ΕΞΘ, Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, εξέφρασε την άποψη ότι η βραχυχρόνια μίσθωση  «απειλεί πολύ τον κλάδο» των ξενοδοχείων.

Είναι όπως είπε «τελείως ανεξέλεγκτο», ενώ στην Αθήνα έγινε μια απαγόρευση για νέα καταλύματα για ένα έτος. «Εδώ το ότι δεν έγινε τίποτα είναι ακόμη χειρότερο, γιατί περιμένοντας να γίνει βλέπουμε συνεχώς καινούργια καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης», όπως είπε.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει αδύναμο οικονομικά πελατειακό κοινό λόγω της μικρής αεροπορικής σύνδεσης, ειδικά όταν σταματούν οι απευθείας πτήσεις από δυτική Ευρώπη για Χαλκιδική και Πιερία μας κάνει να καταλάβουμε πόσοι κατευθύνονται στα airbnb σε σχέση με τα ξενοδοχεία και ειδικά μετά την επιβολή του «εξωφρενικού ποσού» των 15 ευρώ για το περιβαλλοντικό τέλος στα ξενοδοχεία. Ο ίδιος έκρουσε καμπανάκι ότι αν δεν γίνει κάτι θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η επιβίωση των ξενοδοχείων.

«Να κάνουμε από κοινού κίνηση» πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης σχετικά με το θέμα, τονίζοντας ότι η ιστορία των airbnb τραυματίζει τον ανταγωνισμό, ενώ ανεβάζει και το κόστος κατοικίας. Όπως είπε είχε σταλεί σχετική επιστολή στο ΥΠΟΙΚ όπου ζητήθηκε τουλάχιστον για το ιστορικό κέντρο της πόλης να υπάρξει κάποια τροπολογία για περιορισμούς όπως έγινε στην Αθήνα. «Για λόγους θέλω να πιστεύω τεχνικούς δεν εισακουσθήκαμε, αλλά είναι μια πρωτοβουλία που θα μπορούσαμε να τη δούμε και στο επόμενο νομοσχέδιο να δούμε αντίστοιχους περιορισμούς και στη Θεσσαλονίκη, σε πρώτη φάση στο ιστορικό κέντρο», ανέφερε.

Μετά τις παρεμβάσεις αυτές, ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, απάντησε ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τον νέο ΥΠΟΙΚ ώστε να ισχύσει και στη Θεσσαλονίκη ό,τι και στην Αθήνα. Μάλιστα κάλεσε τους φορείς να κατέβουν μαζί στην Αθήνα ώστε να συζητηθεί το θέμα στα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού.

Το ξενοδοχειακό δυναμικό

Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης, περίπου το 50% των ξενοδοχείων στη Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης είναι συγκεντρωμένο στο κέντρο της πόλης. Το ξενοδοχειακό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά 9% από το 2016, φτάνοντας τα 151 ξενοδοχεία το 2024. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις κατηγορίες 4 (+68%) και 5 αστέρων (+62%), αντανακλώντας μια συνεχιζόμενη τάση προς καταλύματα υψηλότερης κατηγορίας. Αντίθετα, ο αριθμός των ξενοδοχείων 2 και 1 αστέρων μειώθηκε κατά 31% και 20% αντίστοιχα.

Ο συνολικός αριθμός δωματίων έχει αυξηθεί κατά 10% από το 2016, φτάνοντας τα 8.488 δωμάτια το 2024. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις κατηγορίες 4 (+38%) και 5 αστέρων (+32%). Παράλληλα, ο αριθμός των δωματίων σε ξενοδοχεία 2 και 1 αστέρων μειώθηκε κατά 33% και 5% αντίστοιχα, δείχνοντας μείωση στην προσφορά χαμηλότερων κατηγοριών.

Οι ξενοδοχειακές αλυσίδες έχουν περιορισμένη παρουσία στη Θεσσαλονίκη, με 5 διεθνείς και 13 εθνικές να δραστηριοποιούνται στην αγορά. Τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες είναι κυρίως 5 αστέρων, όπου το 62% των ξενοδοχείων και το 50% των δωματίων τους φέρουν ένα brand. Από τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες, το 63% ανήκει σε εθνική αλυσίδα, το 23% σε διεθνή και το 13% σε τοπική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ